Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυστρία: Παιχνίδια Ρώσων κατασκόπων στη Βιέννη

Αυστρία: Παιχνίδια Ρώσων κατασκόπων στη Βιέννη

Η Βιέννη έχει γίνει τόπος συνάντησης Ρώσων κατασκόπων από όλο τον κόσμο, γράφουν οι Financial Times.

Παραφράζοντας μια από τις διάσημες φράσεις του κατασκόπου που έγινε συγγραφέας, του Τζον Λε Καρέ, οι πόλεις είναι πολύ μυστικοπαθείς, έχουν μυστικά ακόμα και από τον ίδιο τους τον εαυτό….

Η Βιέννη, μια πόλη συνώνυμη με την ίντριγκα της ψυχροπολεμικής περιόδου, έχει γίνει ξανά αυτό που ήταν στο παρελθόν: η πρωτεύουσα της κατασκοπείας στην Ευρώπη.

Μετά από μια έκρηξη την περασμένη άνοιξη που αποδόθηκε στον σκιώδη κόσμο των μυστικών πρακτόρων, τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης της Αυστρίας υποστήριξαν από κοινού νομοθετικές αλλαγές για την ποινικοποίηση της κατασκοπείας στην χώρα.

Λίγους μήνες αργότερα έγινε προφανές ότι η προσπάθεια τους έπεσε στο κενό, από την κωλυσιεργία και τα προσκόμματα της αυστριακής κυβέρνησης.

Κλείνει τα μάτια η αυστριακή κυβέρνηση

«Έχουμε επισημάνει αυτήν την κατάχρηση εξουσίας εδώ και πολύ καιρό», αναφέρει στους Financial Times η Στέφανι Κρίσπερ, βουλευτής του φιλελεύθερου κόμματος Neos. «Τίποτα όμως δεν έχει αλλάξει στον ποινικό κώδικα και οι συνέπειες είναι τρομερές», συνεχίζει η ίδια.

Η άνοδος της κατασκοπείας στη Βιέννη έχει προκαλέσει τα κακόβουλα σχόλια των συμμάχων της και έχει υπονομεύσει τη θέση της χώρας μεταξύ των ευρωπαίων γειτόνων της, που ανησυχούν όλο και περισσότερο για τα ζητήματα ασφαλείας.

Η χώρα αποτελεί έδρα πολλών διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανόμενων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατονικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC), αλλά και διαφόρων γραφείων και υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών.

Πάγια τακτική της είναι να κάνει τα στραβά μάτια στην οποιαδήποτε κατασκοπευτική δραστηριότητα πέφτει στην προσοχή της, αρκεί στόχος της να μην είναι η αυστριακή κυβέρνηση.

Ο πόλεμος γέμισε τη Βιέννη με Ρώσους

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στα ουκρανικά εδάφη μυστικοί πράκτορες και κατάσκοποι, Ρώσοι ή σχετιζόμενοι με ρωσικά συμφέροντα, φέρονται να έχουν αυξήσει την παρουσία και τη δράση τους στη Βιέννη με την ανοχή των αυστριακών αρχών, που δεν φαίνεται να βιάζονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Το χρονικό διάστημα που διαρκεί αυτός ο τελευταίος πόλεμος στην Ευρώπη, οι χώρες της έχουν συνολικά απελάσει περισσότερους από 400 Ρώσους κατασκόπους, οι οποίοι δρούσαν υπό διπλωματική κάλυψη στα εδάφη τους. Η Αυστρία από την πλευρά της έχει αρκεστεί στην απέλαση μόνο 4άρων κατασκόπων, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Στη Βιέννη εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα περισσότεροι από 180 διαπιστευμένοι Ρώσοι διπλωμάτες, αποκαλύπτει ανώτερος αξιωματούχος των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, και τουλάχιστον το ένα τρίτο αυτών επιδίδονται σε δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών.

Μάλιστα, πιστεύεται ότι είναι πολλοί περισσότεροι αυτοί που δραστηριοποιούνται παράνομα εντός των αυστριακών συνόρων, εκμεταλλευόμενοι τη χαλαρή στάση των αρχών της χώρας.

Η… Άγρια Δύση στην Αυστρία της Ευρώπης

«Είναι πραγματικά η Άγρια Δύση», λέει δυτικός διπλωμάτης. «Είναι σχεδόν κωμικό από πόσα ξεφεύγουν εδώ κάτω από τη μύτη μας. Ακόμα και από τη δική μας πλευρά», προσθέτει.

Κινέζο, Ιρανοί, Ισραηλινοί και Σαουδάραβες πράκτορες βρίσκονται επίσης στην Αυστρία σε μεγάλους αριθμούς, μαζί με δεκάδες Αμερικανούς, Βρετανούς και Ευρωπαίους, που έχουν σαν αποστολή τον συντονισμό των προηγουμένων.

Η κατάσταση αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για τον κυβερνητικό συνασπισμό των συντηρητικών και των πρασίνων της Αυστρίας, ωστόσο τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας του, αλλά και η εσωτερική διαμάχη γύρω από την ουδετερότητα της χώρας, δεν αφήνουν περιθώρια για ελιγμούς.

«Αν, για παράδειγμα, η Ρωσία κατασκόπευε τη Γερμανία – έναν από τους στενότερους εταίρους μας – στην αυστριακή επικράτεια, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα για αυτό γιατί δεν συμβαίνει “σε βάρος της Αυστρίας”», εξηγεί η Κρίσπερ.

Πρόσκληση για χορό στην Όπερα

«Η Βιέννη είναι η τέλεια έδρα για την παγκόσμια κατασκοπεία και πάντα ήταν», προσθέτει ο Γκούσταφ Γκρέσελ, πρώην στρατιωτικός και σήμερα συνεργάτης της ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης ECFR

«Εάν είστε αξιωματικός της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών και θέλετε να έρθετε σε επαφή με έναν πληροφοριοδότη στη Γερμανία, γιατί να διακινδυνεύσετε να τον συναντήσετε εκεί; Τον προσκαλείτε σε διακοπές για σκι στην Αυστρία ή σε έναν χορό στη Βιέννη», προσθέτει με καυστική διάθεση.

Σήμερα η αυστριακή πρωτεύουσα είναι το «σπίτι» σημαντικού αριθμού Ρώσων κατασκόπων, γεγονός που γίνεται αντιληπτό ακόμη και από τους απλούς πολίτες της.

«Υπάρχουν ισχυρά δορυφορικά πιάτα στις στέγες σχεδόν όλων των ρωσικών διπλωματικών κτιρίων (στη Βιέννη). Ακόμη και στην κορυφή του (ρωσικού) πολιτιστικού κέντρου», σημειώνει ο Αυστριακός ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, Τόμας Ρίγκλερ.

Το πρόβλημα θα λυθεί από μόνο του

Από την πλευρά τους, οι αυστριακές υπηρεσίες πληροφοριών παραδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα.

«Η τρέχουσα νομική κατάσταση στην Αυστρία, με τις πολύ περιορισμένες νομικές δυνατότητες καταπολέμησης της κατασκοπείας, έχει οδηγήσει σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό ξένων πρακτόρων εντός των αυστριακών συνόρων», ανέφερε χαρακτηριστικά σε έκθεσή της πέρυσι η αυστριακή γενική διεύθυνση για τη δημόσια ασφάλεια (DSN).

Για την ώρα όμως η αυστριακή προσέγγιση στο καυτό ζήτημα παραμένει… αφήστε το και θα «παγώσει» από μόνο του.

Sports in

Ο Φατίχ Τερίμ δοκιμάστηκε, απέτυχε και γι’ αυτό φεύγει!

Ο Τούρκος προπονητής σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να φέρει στον Παναθηναϊκό την αστερόσκονη που τον περιστοίχιζε στο μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του ώστε να αλλάξει την κατάσταση...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024