Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οδηγός επιβίωσης στο πλημμυρισμένο σπίτι

Οδηγός επιβίωσης στο πλημμυρισμένο σπίτι

Τι συμβουλεύουν οι επιστήμονες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ για την επιστροφή χωρίς υγειονομικά προβλήματα

H επιστροφή στο σπίτι και ο καθαρισμός του, όταν αυτό έχει πλημμυρίσει εξαιτίας μιας φυσικής καταστροφής, πρέπει να γίνεται με προσοχή.

Και αυτό διότι, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, μπορεί να έχει δημιουργηθεί μούχλα ή άλλες εστίες μόλυνσης από τα λύματα, με αποτέλεσμα να εγκυμονούν σημαντικοί κίνδυνοι για εκδήλωση προβλημάτων υγείας.

Τι συμβουλεύουν οι επιστήμονες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ για την επιστροφή χωρίς υγειονομικά προβλήματα

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες του CDC δίνουν χρήσιμες συμβουλές ώστε η επιστροφή στο σπίτι να γίνει βήμα βήμα με προσοχή και ασφάλεια:

  • Προσπαθήστε να επιστρέψετε στο σπίτι σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μη χρειαστεί να ανάψετε φως. Χρησιμοποιήστε φακούς και φανάρια που λειτουργούν με μπαταρία, αντί για κεριά ή φανάρια αερίου.
  • Εάν έχετε στάσιμο νερό στο σπίτι σας αλλά έχετε πρόσβαση στην κύρια παροχή ρεύματος, τότε απενεργοποιήστε την. Εάν όμως κατά την προσπάθειά σας υπάρχει η πιθανότητα να εισαγάγετε στάσιμο νερό στον κεντρικό διακόπτη ρεύματος, τότε καλέστε έναν ηλεκτρολόγο για να τον απενεργοποιήσει. Ποτέ μην ενεργοποιείτε ή απενεργοποιείτε μόνοι σας τον κεντρικό διακόπτη, χρησιμοποιείτε ηλεκτρικό εργαλείο ή συσκευή ενώ στέκεστε στο νερό.
  • Ζητήστε από έναν ηλεκτρολόγο να ελέγξει την ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού πριν ανάψει ξανά το ρεύμα.
  • Αν μυρίσετε αέριο ή υποψιάζεστε διαρροή, κλείστε την κύρια βαλβίδα αερίου, ανοίξτε όλα τα παράθυρα και φύγετε αμέσως από το σπίτι σας. Ειδοποιήστε την εταιρεία φυσικού αερίου, την Αστυνομία ή την Πυροσβεστική, μην ανάψετε τα φώτα και μην κάνετε οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει σπινθήρα. Μην επιστρέψετε μέχρι να σας πουν ότι είναι ασφαλές.
  • Εάν το σπίτι είναι κλειστό για αρκετές ημέρες, μπείτε για λίγο ώστε να ανοίξετε τις πόρτες και τα παράθυρα αφήνοντας το σπίτι να αεριστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά, προτού εισέλθετε για μεγάλο χρονικό διάστημα εντός του.
  • Εάν το σπίτι σας έχει πλημμυρίσει και έχει παραμείνει κλειστό για αρκετές ημέρες, υποθέστε ότι έχει αναπτυχθεί μούχλα.
  • Εάν το σπίτι σας έχει πλημμυρίσει, μπορεί επίσης να έχει μολυνθεί με λύματα.

Τα τρόφιμα

Πετάξτε τα τρόφιμα που μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με λιμνάζοντα νερά. Ευπαθή τρόφιμα που δεν έχουν ψυχθεί σωστά λόγω διακοπών ρεύματος. Και εκείνα με ασυνήθιστη οσμή, χρώμα ή υφή πρέπει άμεσα να απορρίπτονται. Τα μη ασφαλή τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις ακόμα κι αν φαίνονται, μυρίζουν και έχουν φυσιολογική γεύση.

Το νερό

Τα νερά της πλημμύρας μπορεί να μολύνουν το πόσιμο νερό. Ορισμένοι ρύποι από τα επιφανειακά ύδατα εισέρχονται στα υπόγεια ύδατα και επηρεάζουν ιδιωτικά πηγάδια πόσιμου νερού και δημοτικά συστήματα νερού που χρησιμοποιούν υπόγεια ύδατα.

Εξού και οι ειδικοί του CDC υπογραμμίζουν πως είναι σημαντικό οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν πληγεί να ακολουθούν πιστά τις τοπικές οδηγίες σχετικά με το εάν το νερό είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Εκείνοι πάλι που έχουν πηγάδι είναι απαραίτητο να ελέγξουν το νερό πριν το καταναλώσουν.

Το μολυσμένο νερό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ούτε για το πλύσιμο των πιάτων, το βούρτσισμα των δοντιών, την προετοιμασία του φαγητού, το πλύσιμο των χεριών ή του σώματος, τη δημιουργία πάγου ή την παρασκευή βρεφικού γάλακτος. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να χρησιμοποιείται εμφιαλωμένο νερό (π.χ. για κατανάλωση ή για το μαγείρεμα) αλλά και καλά βρασμένο νερό (π.χ. για την προσωπική υγιεινή). Οι αρμόδιες Aρχές, όπως σημειώνει το CDC, θα προβούν σε συγκεκριμένες συστάσεις που οι πολίτες οφείλουν να ακολουθήσουν.

Η μούχλα

Για την αποφυγή της ανάπτυξης μούχλας είναι σημαντικό να στεγνώσει το σπίτι από τα νερά που έχουν εισέλθει σε αυτό, το συντομότερο δυνατό. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα, συνιστά το CDC:

  • Εφόσον το ηλεκτρικό ρεύμα δεν έχει διακοπεί και λειτουργεί και υπό την προϋπόθεση ότι ο ηλεκτρολόγος έπειτα από έλεγχο έχει επιβεβαιώσει πως είναι ασφαλές το ηλεκτρικό δίκτυο, χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική σκούπα υγρών – στερεών, μια ηλεκτρική αντλία μεταφοράς νερού ή μια αντλία αποστράγγισης (καρτέρ) για την απομάκρυνση του στάσιμου νερού. Oταν χρησιμοποιείτε εξοπλισμό σε υγρούς χώρους, φροντίστε να φοράτε λαστιχένιες μπότες.
  • Εάν δεν έχετε ηλεκτρικό ρεύμα ή δεν είναι ασφαλές να το ενεργοποιήσετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια φορητή γεννήτρια για την άντληση του στάσιμου νερού. Oμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή: εάν διαθέτετε βενζινοκίνητη αντλία, γεννήτρια ή άλλο βενζινοκίνητο εργαλείο για τον καθαρισμό του σπιτιού, μην το χρησιμοποιείτε εντός του σπιτιού, του γκαράζ ή σε άλλο κλειστό χώρο εάν σε απόσταση μικρότερη των έξι μέτρων δεν υπάρχει παράθυρο ή πόρτα, ακόμα κι όταν αυτά είναι ανοιχτά. Και αυτό διότι τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα μπορεί να αυξηθούν σημαντικά, προκαλώντας δηλητηρίαση.
  • Εάν ο καιρός το επιτρέπει, ανοίξτε τα παράθυρα και τις πόρτες του σπιτιού ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία στεγνώματος.
  • Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες και αφυγραντήρες για να αφαιρέσετε την υπερβολική υγρασία. Οι ανεμιστήρες πρέπει να τοποθετούνται σε παράθυρο ή πόρτα και να φυσούν τον αέρα προς τα έξω και όχι προς τα μέσα.
  • Κρίνεται αναγκαίος ο έλεγχος του συστήματος θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού του σπιτιού από έναν επαγγελματία συντήρησης με εμπειρία στον καθαρισμό μούχλας, προτού ενεργοποιηθεί. Ο επαγγελματικός καθαρισμός θα σκοτώσει τη μούχλα και θα αποτρέψει την ανάπτυξή της αργότερα. Εφόσον διαπιστωθεί ότι το σύστημα είναι ασφαλές, μπορεί να συμβάλει στην αφαίρεση της υπερβολικής υγρασίας από το σπίτι.
  • Αποτρέψτε την είσοδο νερού από εξωτερικούς χώρους στο σπίτι σας. Για παράδειγμα, το νερό της βροχής από τις υδρορροές ή την οροφή πρέπει να αποστραγγίζεται μακριά από το σπίτι.

Sports in

Πρεμιέρα ο Τσιτσιπάς στο Madrid Open, για την πρόκριση στον 4ο γύρο η Σάκκαρη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κάνει πρεμιέρα στο Madrid Open απέναντι στον Βραζιλιάνο Τιάγκο Μοντέιρο ενώ η Μαρία Σάκκαρη θα κοντραριστεί στον 3ο γύρο του τουρνουά με την Αμερικανίδα Σλόαν Στέφενς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024