Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το κουμπί του rotation (ξανα)πατά ο Μητσοτάκης – Βαρύ πολιτικό κλίμα, «νευρική κρίση» στη ΝΔ

Το κουμπί του rotation (ξανα)πατά ο Μητσοτάκης – Βαρύ πολιτικό κλίμα, «νευρική κρίση» στη ΝΔ

Τι σηματοδοτεί η απομάκρυνση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από το σχήμα – Ανοιχτό παράθυρο σε περαιτέρω «διορθώσεις» - Μουρμούρα στο γαλάζιο στρατόπεδο για το ροκανισμένο πολιτικό κεφάλαιο

Κάθε λογής… μουρμούρες προκαλούν στο γαλάζιο στρατόπεδο – τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα – το ροκανισμένο πολιτικό κεφάλαιο και η δυσκολία προώθησης θετικής ατζέντας στην κοινωνία, προτού καν συμπληρωθούν οι 100 ημέρες της δεύτερης γαλάζιας τετραετίας.

Επικοινωνιακά φάουλ και αστοχίες κυβερνητικών, μια αίσθηση αποδιοργάνωσης που, όπως παραδέχονται γαλάζια στελέχη, αποπνέεται προς τους πολίτες και, πρωτίστως, τα γεγονότα στο επίπεδο της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών βαραίνουν όλο και περισσότερο το κλίμα στη ΝΔ.  

Ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να βγαίνει ο ίδιος μπροστά δίνοντας τον τόνο στην ομάδα του («δεν κρυβόμαστε στα δύσκολα», λέει) αλλά και διανύοντας 24ωρα οριστικοποίησης κρίσιμων αποφάσεών του: από τις πρωτοβουλίες που θέλει να βάλει στις ράγες το συντομότερο σε ό,τι αφορά τη στήριξη προς τον θεσσαλικό κάμπο (και όχι μόνο) και τις κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διεκδίκηση έκτακτης χρηματοδότησης (εξ ου και το σημερινό τετ α τετ με την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Στρασβούργο) μέχρι την – ορατή –  προοπτική για περαιτέρω «διορθώσεις» σε επίπεδο κυβερνητικού σχήματος, έστω και σε δεύτερο χρόνο.  

Στο Μαξίμου, όπως μαθαίνει το in, υπάρχουν εισηγήσεις για περαιτέρω κινήσεις στην κυβερνητική μηχανή και δραστικές αποφάσεις μπροστά στα κακώς κείμενα

Εισηγήσεις για αλλαγές φτάνουν στο Μαξίμου

Αλλαγές προσώπων  

Η απομάκρυνση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από το κυβερνητικό σχήμα και η τοποθέτηση στο Ναυτιλίας του πρώην υπουργού Πολιτικής Προστασίας, νυν βουλευτή Επικρατείας Χρήστου Στυλιανίδη  ήταν η δεύτερη «παραίτηση που έγινε δεκτή από τον Πρωθυπουργό» (κατά την επίσημη διατύπωση του πρωθυπουργικού γραφείου) σε δυόμισι μήνες μετά από εκείνη του Νότη Μηταράκη.

Οι εξελίξεις – στην περίπτωση του Βαρβιτσιώτη μία προδιαγεγραμμένη εξέλιξη από την περασμένη εβδομάδα  λόγω της αδιανόητης δήλωσής του σχετικά με το θύμα και τους θύτες του «Blue Horizon» στο λιμάνι του Πειραιά – ενισχύουν το πάγιο μήνυμα του Μαξίμου ότι «όλοι αξιολογούνται συνεχώς» και δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πατήσει ξανά το κουμπί του… rotation.  

Σύμφωνα με πληροφορίες του in άλλωστε οι εισηγήσεις που υπάρχουν στο Μαξίμου μιλούν για περαιτέρω κινήσεις στην κυβερνητική μηχανή και για την ανάγκη δραστικών αποφάσεων μπροστά στα κακώς κείμενα.

Και αυτό υπό τον φόβο εμπέδωσης μιας γενικευμένης αμφισβήτησης στην επάρκεια της κυβέρνησης. Ενδεικτική η αποστροφή του πορτ παρόλ Παύλου Μαρινάκη ότι «μηδενός εξαιρουμένου όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά, είναι μια διαρκής διαδικασία» η οποία οδηγεί «πολλές φορές σε αναπόφευκτες αποφάσεις». 

 Ο πήχης  

Προς το παρόν η Ηρώδου Αττικού ζητάει από όλη την κυβερνητική μηχανή να πέσει «συντονισμένα πάνω στο πρόβλημα» ώστε να μην γκρεμιστεί ο πήχης της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας στην επόμενη μέρα της καταιγίδας «Daniel».

Όμως ταυτόχρονα στα αυτιά του πρωθυπουργικού επιτελείου φτάνει μια… καταιγίδα από γκρίνιες γαλάζιων στελεχών για τη στάση μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, παρασκηνιακά «καρφιά» ακόμα και προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, διαφοροποιήσεις, μια τάση απροθυμίας στήριξης των υπουργών αλλά και διαφορετικές εισηγήσεις για τον τρόπο ανάκτησης της πρωτοβουλίας κινήσεων.  

Το παρασκήνιο δείχνει ένα γαλάζιο οικοσύστημα σε «νευρική κρίση» στην κορύφωση ενός διαστήματος κατά το οποίο καταγράφηκε «σκυταλοδρομία» γεγονότων που ανάγκασαν την κυβέρνηση σε θέση άμυνας και σε ολικούς ανασχεδιασμούς – επικοινωνιακούς, προγράμματος και ουσίας.  

Οι εισηγήσεις  

Σε κάθε περίπτωση η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη και οδηγούν σε διαφορετικές εισηγήσεις. Από τη μία υπάρχουν εκείνοι που κρίνουν ότι με μια σειρά από αστοχίες και παραλείψεις «ο κόμπος έφτασε στο χτένι», κατά την αποστροφή κοινοβουλευτικού, και ότι η κυβέρνηση οφείλει να δείξει ότι αποκτά σταθερό βηματισμό, αναζητώντας άμεσα αλλά και προσωποποιώντας ευθύνες.

«Η έξοδος Βαρβιτσιώτη ήταν μονόδρομος, δεν μπορούσε πράγματι να σταθεί στο σχήμα περισσότερο» σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος.  

Από την άλλη υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι κινήσεις «εν θερμώ» δεν θα βοηθήσουν την κυβερνητική εικόνα. «Η κυβέρνηση οφείλει να δείξει να κινείται συντονισμένα στα πεδία των προβλημάτων, φέρνοντας αποτέλεσμα και όχι να διαχειρίζεται εσωτερικές κρίσεις», σημειώνει άλλος κυβερνητικός.    

Sports in

Το νέο «κάδρο» έχει και τον αρχηγό

Η επιστροφή του Κώστα Παπανικολάου αλλάζει τα δεδομένα ενόψει της τρίτης μάχης Ολυμπιακού - Μπαρτσελόνα για την πρόκριση στο final 4

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024