Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία: Τι ζητούν οι τράπεζες από την κυβέρνηση

Ιταλία: Τι ζητούν οι τράπεζες από την κυβέρνηση

Συνεχίζεται η κόντρα με την ιταλική κυβέρνηση

Το ιταλικό τραπεζικό λόμπι (ABI) προέτρεψε την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να κάνει αλλαγές στον έκτακτο φόρο που σχεδιάζει για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, λέγοντας ότι η νομική βάση του νόμου είναι ασαφής.

Ο φόρος επί των τραπεζικών κερδών «εγείρει αμφιβολίες για τη συμβατότητά του με τις συνταγματικές αρχές», δήλωσε το λόμπι την Τρίτη, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters οι ιταλικές τράπεζες ζήτησαν να εξαιρεθεί από τον φόρο ο αντίκτυπος των κρατικών ομολόγων που κατέχουν.

Το τραπεζικό λόμπι προειδοποίησε ότι ο φόρος κινδυνεύει να παραβιάσει τις αρχές που θέτει ο συνταγματικός νόμος της Ιταλίας. Πρόσθεσε ότι ο τομέας αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης και η πιθανή αύξηση των απλήρωτων δανείων λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.

Κόντρα Μελόνι-τραπεζών

Η τελευταία αυτή εξέλιξη έρχεται να τροφοδοτήσει την κόντρα των τραπεζών με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, λίγες εβδομάδες αφότου το Bloomberg μετέδωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση επιδιώκει να οριστικοποιήσει ένα νέο πλαίσιο που θα επιτρέπει σε ιδιώτες και σε μικρές επιχειρήσεις να αποπληρώσουν χρέη που «κοκκίνισαν»  τα προηγούμενα χρόνια με σημαντικό «κούρεμα».

O νέος νόμος θα μπορούσε να προκαλέσει νέα αναστάτωση στον ιταλικό τραπεζικό κλάδο

Κατά το Bloomberg, ο νέος νόμος θα μπορούσε να προκαλέσει νέα αναστάτωση στον τραπεζικό κλάδο της χώρας και σε διεθνείς επενδυτές, την ώρα που χώρα δέχεται ακόμα τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε η ανακοίνωση για τον αιφνιδιαστικό φόρο επί των τραπεζών. Οι ανησυχίες των επενδυτών επικεντρώνονται στην πιθανότητα τα μέτρα να εξαλείψουν τις αποδόσεις τους και να θέσουν σε κίνδυνο την αγορά της Ιταλίας για μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η πρόταση είχε αρχικά διατυπωθεί στα τέλη του περασμένου έτους από βουλευτές που πρόσκεινται κοντά στη Μελόνι και υποστηρίχθηκε από τον Ούρσο. Τότε οι βουλευτές της αντιπολίτευσης υπέβαλαν ξεχωριστό νομοσχέδιο για το θέμα.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, όπως συνέβη με τον έκτακτο τραπεζικό φόρο που εγκρίθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, οι βουλευτές της Μελόνι επιδιώκουν να περιορίσουν τα υπερβολικά κέρδη που αποκομίζουν οι χρηματοοικονομικοί παράγοντες. Το κείμενο αναφέρει ότι επενδυτές σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συχνά διεθνή funds, αγόρασαν αυτά τα χρέη υπό δραματικές συνθήκες και «κερδοσκοπούν πάνω στις αδυναμίες» των τραπεζών και των δανειοληπτών, εξασφαλίζοντας υπέρογκα κέρδη «σαν καρχαρίες», τα οποία είναι «ειλικρινά απαράδεκτα».

Πηγή: Ot.gr

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024