Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία: Οι εταίροι της Μελόνι αντιμάχονται για το σχέδιο πώλησης της τράπεζας Monte Paschi

Ιταλία: Οι εταίροι της Μελόνι αντιμάχονται για το σχέδιο πώλησης της τράπεζας Monte Paschi

Οι δηλώσεις Ταγιάνη της Forza Italia και η απάντηση βουλευτών της Λίγκας του Σαλβίνι

Αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μελόνι στην Ιταλία γύρω από το σχέδιο πώλησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της παλαιότερης τράπεζας στον κόσμο, για την ενίσχυση των οικονομικών που πλήττονται από τις επιβαρυμένες οικονομικές προοπτικές.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία στο φιλικό, προς τις επιχειρήσεις, κόμμα Forza Italia, μετά τον θάνατο του ιδρυτή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έδωσε τον τόνο σε ετήσια συγκέντρωση ισχυρών παραγόντων της ιταλικής αγοράς λέγοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειές της να πουλήσει ένα σημαντικό ποσοστό που κατέχει στην Banca Monte dei Paschi di Siena SpA.

Αντιπαραθέσεις εντός της κυβέρνησης

Ο Ταγιάνι προκάλεσε διαμάχη το Σαββατοκύριακο όταν δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι το κόμμα του υποστηρίζει την ιδιωτικοποίηση. Αυτό τον έβαλε σε τροχιά σύγκρουσης με άλλα μέλη του κυβερνώντος συνασπισμού της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι που έχουν ασκήσει κριτική στις προσπάθειες να επιταχυνθεί η πώληση της πολύπαθης τράπεζας που εδρεύει στη Σιένα.

Μέλη του αντιμεταναστευτικού κόμματος της Λέγκας του αναπληρωτή πρωθυπουργού Ματέο Σαλβίνι – ο άλλος μικρότερος εταίρος στην κυβερνητική συμμαχία – αντέκρουσαν τη δήλωση του Ταγιάνι και είπαν ότι η πώληση της Paschi δεν πρέπει να γίνει άμεσα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κύριοι σύμμαχοι της Μελόνι έρχονται σε αντιπαράθεση. Οι βουλευτές της διαφώνησαν επίσης σχετικά με το σχέδιο επιβολής φόρου 40% στα τραπεζικά κέρδη, μια κίνηση που σόκαρε τους επενδυτές και αναστάτωσε τις αγορές. Αλλά μέχρι τώρα, οι εσωτερικές διαμάχες δεν είχαν βγει με τόσο έντονο τρόπο στο προσκήνιο.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι συζήτησαν τη στρατηγική πώλησης περιουσιακών στοιχείων στη διάσκεψη του Cernobbio, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι βασικοί υπουργοί εκτός από την ίδια την πρωθυπουργό. Επέλεξε να πάει στο Grand Prix της Formula 1 στο εμβληματικό Autodromo Nazionale di Monza, περίπου 80 χιλιόμετρα μακριά. Η Μελόνι είχε συνομιλίες με τους διοργανωτές του φόρουμ για την τελική ομιλία.

Τα σχέδια της κυβέρνησης ανέλαβε να παρουσιάσει σε διευθυντικά στελέχη και επενδυτές ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης, Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι, ο οποίος περιόρισε τις προσδοκίες για την επιτάχυνση της διαδικασίας πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της Monte Paschi και είπε ότι θα «επιλύσουν το πρόβλημα στον τραπεζικό τομέα χωρίς κανείς να επιβάλει χρονοδιάγραμμα».

Η κυβέρνηση της Μελόνι εξετάζει την πώληση της Monte Paschi – και άλλων επιλεγμένων κρατικών περιουσιακών στοιχείων – ως μέσο για να μπορέσει ο ακροδεξιός συνασπισμός της Ιταλίας να χρηματοδοτήσει νέες δαπάνες χωρίς να αυξήσει το χρέος-μαμούθ της χώρας. Η κίνηση, ωστόσο, θα μπορούσε να χτυπήσει κώδωνα κινδύνου στις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η πώληση περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρώμη να τερματίσει τη συμμετοχή της στην τράπεζα νωρίτερα από την προθεσμία που ορίζεται από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές στο τέλος του 2024.

Συρρίκνωση οικονομίας

Οι προτεινόμενες ιδιωτικοποιήσεις πραγματοποιούνται καθώς η Ιταλία αντιμετωπίζει μια χειρότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη, περιπλέκοντας την προσπάθεια της Μελόνι να χρηματοδοτήσει τις εκλογικές της υποσχέσεις. Η οικονομία συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο και η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την προοπτική ότι θα μπορούσε να υπερβεί τους στόχους της για έλλειμμα 4,5% του ΑΕΠ φέτος και 3,7% το 2024.

Η διοίκηση της Μελόνι έχει επίσης προβεί σε διάφορες αμφιλεγόμενες κινήσεις πρόσφατα για να ασκήσει περισσότερο έλεγχο στην οικονομία, κάτι που έχει κάνει ορισμένους επενδυτές «νευρικούς». Τους τελευταίους μήνες η Ρώμη ανακοίνωσε έναν αιφνιδιαστικό φόρο 40% επί των τραπεζικών κερδών, περιόρισε τον τρόπο με τον οποίο οι αεροπορικές εταιρείες καθορίζουν τις τιμές των εισιτηρίων και ενέκρινε ένα διάταγμα που θα της επιτρέψει να αποκτήσει ποσοστό στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telecom Italia SpA.

Η ένταση αυξάνεται μεταξύ των δύο κομμάτων του συνασπισμού της Μελόνι ενόψει των ευρωεκλογών του επόμενου έτους. Η Forza Italia και η Λίγκα έχουν εντείνει τις αντιπαραθέσεις τους καθώς προσπαθούν να κερδίσουν έδαφος η μία έναντι της άλλης.

«Χρειαζόμαστε λιγότερο κράτος και περισσότερες εταιρείες στην οικονομία, επίσης για να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις από το εξωτερικό», είπε ο Ταγιάνι το Σάββατο, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση των μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών και δικαστικών.

Η Monte Paschi πέρασε χρόνια επώδυνων προσπαθειών ανάκαμψης μετά από μια αρχική διάσωση το 2009. Το πιο πρόσφατο σχέδιό της για αναζωογόνηση της κερδοφορίας υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Luigi Lovaglio έκανε την τράπεζα πιο ελκυστική για τους επενδυτές. Εδώ και χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Οι συνομιλίες της UniCredit με την ιταλική κυβέρνηση για την εξαγορά της τράπεζας ναυάγησαν το 2021. Τις τελευταίες ημέρες η Banco BPM θεωρήθηκε από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ως ο πιο πιθανός συνεργάτης της τράπεζας που εδρεύει στη Σιένα. Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της ξεκαθάρισε ότι η Banco BPM ακολουθεί μια αυτόνομη στρατηγική.

Πηγή: OT

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024