Φωτιές στον Έβρο: Μαυρόγυπες επιστρέφουν στην καμένη Δαδιά
Το δάσος της Δαδιάς ήταν ιδανικό περιβάλλον για τα αρπακτικά πουλιά – Δείτε βίντεο με τους μαυρόγυπες να ψάχνουν τις φωλιές τους
Οι φωτιές που έκαιγαν επί 16 ημέρες στον Έβρο μπήκαν στον μικρό πυρήνα του δάσους της Δαδιάς και έκαψαν αρχέγονα δέντρα μαύρης πεύκης και φωλιές σπάνιων αρπακτικών πουλιών.
Η καταστροφή σε ένα από τα σημαντικότερα εθνικά πέρκα όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο είναι ανυπολόγιστη.
Το δάσος της Δαδιάς είναι ένα από τα λίγα καταφύγια σπάνιων αρπακτικών πουλιών σε όλη την Ευρώπη, και συναντάται ο μοναδικός αναπαραγόμενος πληθυσμός μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.
Οι μαυρόγυπες, αφότου η φωτιά στον Έβρο τέθηκε υπό έλεγχο μετά από 16 ημέρες, επέστρεψαν στο σπίτι τους ψάχνοντας για τις φωλιές τους αλλά δυστυχώς μάταια.
Δείτε τα βίντεο του Weather News:
Ασύλληπτη η καταστροφή στον Έβρο – 935.000 τα καμένα στρέμματα
Δορυφορικά δεδομένα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος στον Έβρο αναφέρουν ότι η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα (έως την 02.09.2023, 11:31 τοπική ώρα).
Από τα συνολικά 935.000 στρέμματα καμένης έκτασης, προσεγγιστικά έχουμε αυτούς τους τρεις αριθμούς:
- 440.180 στρέμματα αφορούν δασικές εκτάσεις (47%).
- 318.700 στρέμματα αφορούν θαμνώδεις εκτάσεις (34%).
- 81.140 στρέμματα αφορούν αγροτικές εκτάσεις (9%).
Η οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από την μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
- Λάρισα: Ένοχος ο 22χρονος μητροκτόνος και ο ξάδερφός του
- Η γη της ελιάς: Διλήμματα και αδιέξοδα
- Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν κλήθηκε σε απολογία για την επίθεση στα δημοσιογραφικά της Τούμπας
- «Αποτελεί συνέχεια»: Τι λέει ο Λέκκας για τον σεισμό 4,1 Ρίχτερ στα Ιωάννινα
- Πόσα ενοίκια χρειάζονται για να αγοράσεις σπίτι – Αναλυτικά τα στοιχεία για την Αττική
- Λίτσα Λαζαρίδη εναντίον Αγγελικής Ηλιάδη: «Ντροπή, θα προβώ σε μήνυση για προσβολή νεκρού»