Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βόρεια Κορέα: Οι σωματοφύλακες που κρατούν τον Κιμ Γιονγκ Ουν ασφαλή και ζωντανό

Βόρεια Κορέα: Οι σωματοφύλακες που κρατούν τον Κιμ Γιονγκ Ουν ασφαλή και ζωντανό

Οι εικόνες δείχνουν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν φοβάται πλέον τα πλήθη, απολαμβάνει να αναμειγνύεται μαζί τους και να σφίγγει τα χέρια τους καθώς νιώθει αρκετά ασφαλής.

Στα τέλη Ιουλίου, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν φιλοξένησε τον υπουργό Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, και το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Λι Χονγκτζόνγκ, επιδεικνύοντας τους πιο ισχυρούς πυραύλους του κατά τη διάρκεια μιας τεράστιας στρατιωτικής παρέλασης στην Πιονγιάνγκ.

Ενας άλλος συναρπαστικός παράγοντας

Ωστόσο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς προσοχής επικεντρώθηκε στο τι σήμαιναν αυτές οι επισκέψεις και η στρατιωτική επίδειξη για την τεταμένη κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο και τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία, μια φωτογραφία ειδικότερα ανέδειξε έναν άλλο συναρπαστικό παράγοντα – τους σωματοφύλακες που κρατούν τον Κιμ Γιονγκ Ουν ασφαλή και ζωντανό.

Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, και ο Κιμ, με τον επικεφαλής ασφαλείας Κιμ Τσολ Γκιού στην άκρη αριστερά και έναν από τους σωματοφύλακες ακριβώς πίσω του και δεξιά (φωτογραφία: Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA)

Ο κοντός, τροφαντός, μεσήλικας άνδρας στο αριστερό άκρο αυτής της φωτογραφίας (επάνω) πιστεύουν αμερικανοί και νοτιοκορεάτες ειδικοί που παρακολουθούν τη Βόρεια Κορέα ότι είναι ο στρατηγός Κιμ Τσολ Γκιού.

Ο «Παππούς»

Του έχει αποδοθεί το παρατσούκλι «Παππούς» από έναν πρώην αμερικανό αναλυτή της Βόρειας Κορέας, αλλά επίσημα φέρει τον τίτλο του διοικητή του Τμήματος Φρουράς στην Επιτροπή Κρατικών Υποθέσεων και φαίνεται ότι ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια και του πρώην ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ, πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Κιμ Τσολ Γκιού, γνωστός ως «Παππούς», στέκεται σε μια πόρτα ακριβώς πίσω από τον Κιμ Γιονγκ Ουν (φωτογραφία KCNA)

Μοντέλο ΗΠΑ

Μια προσεκτική εξέταση φωτογραφιών και βίντεο από τα επίσημα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης, ξεκινώντας από τα τελευταία χρόνια του Κιμ Γιονγκ Ιλ μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από τον Κιμ Γιονγκ Ουν και σήμερα, παρέχει μια συναρπαστική ματιά για το πώς λειτουργεί στην πραγματικότητα η βορειοκορεατική εκδοχή της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ και τι μαρτυρούν τα σχέδια προστασίας για την αίσθηση προσωπικής – και πιθανώς πολιτικής – ασφάλειας του ηγέτη, γράφει σε ανάλυσή του ο Mike Chinoy.

Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ εμφανίζεται το 2009 με τον Κιμ Τσολ Γκιου, στην άκρη αριστερά (φωτογραφία Korean Central TV)

Ο «Παππούς» άρχισε να εμφανίζεται τακτικά με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ το 2008. Μετά τον θάνατό του το 2011, βλέπουμε τον στρατηγό να διατηρεί αυτόν τον ρόλο μέχρι σήμερα δίπλα στον Κιμ Γιονγκ Ουν. Φαίνεται να είναι υπεύθυνος για μια ομάδα παροχής ασφαλείας χωρισμένης σε τρεις βαθμίδες.

Ο επικεφαλής ασφαλείας (δεξιά) και ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, με φρουρό ασφαλείας πρώτης βαθμίδας (αριστερά), το 2009 (φωτογραφία: Korean Central TV)

Τρίτη βαθμίδα

Η τρίτη βαθμίδα είναι η εξωτερική περίμετρος που αποτελείται από στρατιώτες, συχνά με στολή μάχης (αγγαρείας), μερικές φορές φορώντας κράνη και συνήθως οπλισμένους με αυτόματα όπλα. Συνήθως, οι στρατιώτες είναι τοποθετημένοι σε κάποια απόσταση από τον ηγέτη και στραμμένοι προς τα έξω.

Ο νεαρός Κιμ Γιονγκ Ουν αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας. Ο Κιμ Τσολ Γκιου φαίνεται στην άκρη δεξιά να μιλάει μ’ έναν σωματοφύλακα

Δεύτερη βαθμίδα

Στη συνέχεια, υπάρχει μια ομάδα ασφαλείας στη μέση (δεύτερη βαθμίδα) που προσαρμόζεται καθώς κινείται ο ηγέτης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτόν τον μετατοπιζόμενο προστατευτικό κλοιό συγκροτούν στρατιώτες με αυτόματα όπλα, αλλά πιο συχνά φαίνεται ν’ απαρτίζεται από σωματοφύλακες που φορούν στρατιωτική στολή μάχης (αγγαρείας) και είναι οπλισμένοι με πιστόλια.

Η τρίτη βαθμίδα επαγρυπνεί καθώς ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας παρακολουθεί άσκηση του στρατού (φωτογραφία, αχρονολόγητη, KCNA)

Σωματοφύλακες της τρίτης βαθμίδας, στο βάθος, στραμμένοι προς τα έξω καθώς ο Κιμ Γιονγκ Ουν κοιτάζει εικόνες με κτιριακά συγκροτήματα, 1η Απριλίου 2021 (φωτογραφία KCNA)

Σε απόσταση η τρίτη βαθμίδα ασφαλείας καθώς ο Κιμ Γιονγκ Ουν φαίνεται σε πρώτο πλάνο (φωτογραφία KCNA)

Συνήθως, υπάρχουν περίπου μισή ντουζίνα φρουροί, ορισμένοι να περπατούν πίσω, άλλοι στο πλάι και, σε μερικές περιπτώσεις, λίγοι, μπροστά από τον αρχηγό του κράτους. Αυτή η ομάδα είναι λιγότερο ορατή σε στατικές φωτογραφίες, αλλά μερικές φορές διακρίνεται σε ντοκιμαντέρ με τις εμφανίσεις του.

Ασφάλεια δεύτερης βαθμίδας για τον βορειοκορεάτη ηγέτη (φωτογραφία KCNA)

Ασφάλεια δεύτερης βαθμίδας καθώς ο Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέπτεται πολυκατάστημα στην Πιονγιάνγκ (φωτογραφία KCNA)

Ασφάλεια δεύτερης βαθμίδας (φωτογραφία KCNA)

Πρώτη βαθμίδα

Τέλος, υπάρχει μια ομάδα επαφής (πρώτη βαθμίδα) προσωπικών σωματοφυλάκων. Αυτή φαίνεται να είναι σχετικά μικρή. Ντυμένοι με στρατιωτική στολή μάχης και στρατιωτικό καπέλο, και οπλισμένοι με πιστόλια, σχεδόν αγγίζουν τον αρχηγό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνοδεύουν τον Κιμ σωματοφύλακες με πολιτικά ρούχα, ειδικά όταν συναντά ξένους ηγέτες ή ταξιδεύει στο εξωτερικό.

Μπορούν ν’ αναγνωριστούν είτε εξαιτίας της ενδυμασίας τους – επαγγελματικά κοστούμια, πουκάμισα και ασορτί ριγέ γραβάτες – είτε από τη συμπεριφοράς και τη στάση τους και του γεγονότος ότι τείνουν να ορθώνονται πάνω από τους περισσότερους ανθρώπους στις φωτογραφίες.

Ασφάλεια πρώτης βαθμίδας: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν περιτριγυρισμένος από προσωπικούς σωματοφύλακες με πολιτικά ρούχα που διακρίνονται για τα ασορτί σκούρα γκρι κοστούμια και τις μπλε ριγέ γραβάτες (φωτογραφία KCNA)

Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα καταδεικνύουν συχνά την παρουσία του Κιμ Τσολ Γκιού. Πράγματι, τον βλέπουμε τόσες πολλές φορές ώστε είναι πιθανό να συμμετέχει σχεδόν σε όλες τις εμφανίσεις του ηγέτη. Μερικές φορές, όταν αυτός βρίσκεται σ’ ένα κτίριο με πολλά δωμάτια, ο «παππούς» φαίνεται να πηγαίνει μπροστά για να ελέγξει τον χώρο όπου θα κατευθυνθεί ο Κιμ.

Αποφεύγουν να φωτογραφηθούν

Αυτό συνέβη στις συναντήσεις του με τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Ανόι, τη Σιγκαπούρη και την Κορεατική Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη (DMZ), καθώς και με την επίσκεψή του στη Μόσχα τον Σεπτέμβριο του 2019 για να συναντήσει τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο επικεφαλής ασφαλείας Κιμ Τσολ Γκιου προηγείται του Κιμ Γιονγκ Ουν και των σωματοφυλάκων του καθώς ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας κατευθύνεται προς τη γραμμή οριοθέτησης με τη Νότια Κορέα (DMZ) για να συναντήσει τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, 30 Ιουνίου 2019 (φωτογραφία Korean Central TV)

Γενικά, οι σωματοφύλακές του αποφεύγουν να φωτογραφηθούν και συχνά είναι μερικώς κρυμμένοι ή εκτός κάδρου για τους φωτογράφους. Αλλά αυτό δεν ισχύει για τα βίντεο, ούτε φαίνεται να γίνεται μεγάλη προσπάθεια επεξεργασίας τους. Τα παγωμένα καρέ από τη Βόρεια Κορέα παρέχουν συχνά τις πιο αποκαλυπτικές πληροφορίες.

Πολύ δραστήριοι

Σε εξωτερικούς χώρους, τόσο η περιμετρική κίνηση της μεσαίας ομάδας όσο και οι στενοί προσωπικοί σωματοφύλακες είναι πολύ δραστήριοι. Οταν ο Κιμ επισκέπτεται μια στρατιωτική εγκατάσταση για να ελέγξει τα στρατεύματα, για παράδειγμα, ένας φρουρός θα κινηθεί είτε ακριβώς πίσω είτε ακριβώς μπροστά του, ενώ άλλοι τοποθετούνται κατά μήκος της πρώτης γραμμής των συγκεντρωμένων στρατιωτών.

Ασφάλεια πρώτης βαθμίδας καθώς ο Κιμ συναντά στρατιώτες του KPA (Κορεατικός Λαϊκός Στρατός). Ο επικεφαλής ασφαλείας Κιμ Τσολ Γκιου βρίσκεται αμέσως πίσω από τον βορειοκορεάτη ηγέτη, κρυμμένος κατά το ήμισυ. Πίσω του διακρίνεται ένας ένοπλος στρατιώτης που δεν αφήνει από τα μάτια του το πλήθος (φωτογραφία Korean Central TV)

Στους εσωτερικούς χώρους, ένας ή δύο σωματοφύλακες συνήθως προηγούνται του ηγέτη, ελέγχοντας κάθε δωμάτιο πριν μπει σ’ αυτό και στη συνέχεια πριν βγει, συχνά γλιστρώντας κατά μήκος του τοίχου, ελέγχουν το επόμενο. Ο ίδιος ο Κιμ Τσολ Γκιου όχι μόνο αναλαμβάνει μερικές φορές αυτόν τον ρόλο, αλλά περιστασιακά τον συνοδεύει πάνω ή κάτω στις σκάλες.

Ως επί το πλείστον, οι σωματοφύλακες στέκονται επίσης πίσω του, ειδικά αν κατεβαίνει ιδιαίτερα δύσκολες σκάλες, σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις για παράδειγμα ή σε πλοία του πολεμικού ναυτικού.

Να νιώθεις ασφάλεια, να μένεις ζωντανός

Την περίοδο αμέσως μετά τη διαδοχή του πατέρα του στα τέλη του 2011, οι φωτογραφίες έδειχναν το προσωπικό ασφαλείας αρκετά κοντά στον Κιμ Γιονγκ Ουν, σαν να χρειαζόταν ακόμα πιο έντονη προστασία στον νέο του ρόλο.

Αλλά μετά από μια δεκαετία και πλέον, με βάση αυτό που μπορεί να δει κανείς σε φωτογραφίες και βίντεο, διαπιστώνεται ότι ο Κιμ είναι πλέον αρκετά σίγουρος, τόσο για την εμπιστοσύνη σε όσους έχουν επιφορτιστεί με την ασφάλειά του όσο και για την ευρύτερη στάση του απέναντι στον λαό της Βόρειας Κορέας.

Δεν φαίνεται να φοβάται τα πλήθη. Πράγματι, οι εικόνες δείχνουν ότι απολαμβάνει να αναμειγνύεται μαζί τους και να σφίγγει τα χέρια τους καθώς νιώθει αρκετά ασφαλής.

Ασφάλεια δεύτερης βαθμίδας καθώς ο Κιμ χαιρετά τις μάζες (φωτογραφία Korean Central TV)

Κανένας ηγέτης δεν μπορεί ποτέ να είναι απόλυτα ασφαλής. Το 1984, η πρωθυπουργός της Ινδίας Ιντιρα Γκάντι δολοφονήθηκε από έναν εκ των σωματοφυλάκων της και το 1979 ο νοτιοκορεάτης δικτάτορας Παρκ Τσουνγκ Χι από τον αρχηγό ασφαλείας του.

Αισθάνεται ασφαλής

Και μεταξύ της εντολής εκτέλεσης του θείου του, Γιανγκ Σονγκ Θάεκ, και της δολοφονίας του ετεροθαλούς αδελφού του, Κιμ Γιονγκ Ναμ, ο Κιμ Γιονγκ Ουν λειτουργεί αναμφισβήτητα σ’ ένα περιβάλλον που θα άγχωνε τους υπεύθυνους της ασφάλειάς του.

Αλλά μέχρι σήμερα τα στοιχεία δείχνουν ότι παρά το αιματηρό παρελθόν του και τους πολλούς εχθρούς του, εγχώριους και διεθνείς, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας αισθάνεται ασφαλής, προς το παρόν, εμπιστευόμενος τη ζωή του στον «Παππού» και στους άντρες που αυτός προστάζει.

Sports in

Μιλγουόκι Μπακς: Τα δεδομένα για Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ ενόψει του Game 6 (pic)

Τι συμβαίνει με την κατάσταση της υγείας των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Ντέιμιαν Λίλαρντ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024