Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τα φαινόμενα απατούν: Αυτό που βλέπετε δεν είναι φύλλα

Τα φαινόμενα απατούν: Αυτό που βλέπετε δεν είναι φύλλα

Νέα είδη εντόμων με ταλέντο στην παραπλάνηση ανακαλύφθηκαν στην Ασία.

Τα φαινόμενα απατούν, είναι η πρώτη φράση που έρχεται στο μυαλό με αυτή τη νέα ανακάλυψη: επτά ακόμα είδη εντόμων που μεταμφιέζονται σε φύλλα εντοπίστηκαν στα δάση της Ασίας.

Τα νέα είδη κατατάσσονται στην τάξη των φασματωδών, η οποία περιλαμβάνει χιλιάδες είδη εντόμων που έχουν τελειοποιήσει τη μεταμφίεση σε φύλλα, κλαδιά, ή κομμάτια από φλοιό κορμού.

Το τέλειο καμουφλάζ των φασματωδών δυσκολεύει όχι μόνο τους επίδοξους θηρευτές τους αλλά και τους εντομολόγους, καθώς διαφορετικά είδη εντόμων μπορεί να μιμούνται το ίδιο φύλλο. Σε άλλες περιπτώσεις, δύο άτομα του ίδιου είδους μπορεί να έχουν διαφορετική εμφάνιση.

«Άτομα διαφορετικών ειδών συχνά θεωρούνται ως μέλη του ίδιου είδους λόγω της εμφάνισής τους. Μπορέσαμε να αναγνωρίσουμε ορισμένα από τα νέα είδη μόνο από τα γενετικά χαρακτηριστικά τους» αναφέρει σε δελτίο Τύπου η Σάρα Μπανκ-Όμπιν του Πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Ένα άλλο φασματώδες, το είδος Bacillus rossius, απαντά και στην Ελλάδα (Wikimedia Commons)

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση ZooKeys, ένα από τα νέα έντομα, το οποίο εντοπίστηκε στην Ινδία, θεωρούταν μέχρι σήμερα ότι ανήκε στο ίδιο είδος με ένα άλλο έντομο, διαδεδομένο σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία.

«Το εύρημα αυτό είναι σημαντικό για την προστασία του είδους: αν όλα τα έντομα πεθάνουν στην Ινδία, δεν θα είναι μόνο ένα επιμέρους πληθυσμούς που χάνεται, αλλά ένα ολόκληρο είδος που εξαφανίζεται» επισήμανε η Μπανκ-Όμπιν.

Τα υπόλοιπα πέντε είδη αναγνωρίστηκαν στο Βιετνάμ, τη Βόρνεο, την Ιάβα και τις Φιλλιπίνες.

Όπως δήλωσε ο Σβεν Μπράντλερ του Πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν, μέχρι σήμερα έχουν περιγραφεί περίπου 3.500 είδη στην τάξη των φασματωδών, «η οποία αποτελεί ένα πολύ της ομοταξίας των εντόμων αλλά ξεχωρίζει λόγω του ταλέντου των μελών της στο καμουφλάζ».

Τρία είδη φασματωδών που μοιάζουν με ξυλάκια ζουν και στην Ελλάδα.

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024