Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καλπάκης: Δεν υπάρχει δικαιολογία μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης - Η Ελλάδα δεν θα γίνει «Άγρια Δύση»

Καλπάκης: Δεν υπάρχει δικαιολογία μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης – Η Ελλάδα δεν θα γίνει «Άγρια Δύση»

Ο Στέργιος Καλπάκης δήλωσε ότι το 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε παραδώσει «ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία, το οποίο η ΝΔ αγνόησε»

«Για μια ανυπολόγιστη καταστροφή, με ανθρώπινες απώλειες, για μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, με καμένες εκτάσεις πάνω από τρεις φορές από το μέσο όρο της 15ετίας», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Καλπάκης, μιλώντας για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης.

«Οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες. Δεν υπάρχει δικαιολογία για μια κυβέρνηση που κυβερνά ήδη τέσσερα χρόνια. Πολύ δε περισσότερο, όταν στις 7 Ιουλίου ο κ. Μητσοτάκης, στην επίσκεψή του στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αμέσως μετά τις εκλογές, είπε ότι είμαστε έτοιμοι για την αντιπυρική περίοδο. Τελικά φάνηκε ότι δεν ήμασταν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και τόνισε ότι «στις πυρκαγιές είδαμε να μένουν απροστάτευτες ακόμα και ευαίσθητες εγκαταστάσεις. Το είδαμε τον Ιούλιο με τη φωτιά και τις εκρήξεις στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Νέα Αγχίαλο, το είδαμε και τώρα με την εκκένωση του μεγαλύτερου περιφερειακού νοσοκομείου της Βόρειας Ελλάδας, του νοσοκομείου στην Αλεξανδρούπολη. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα ανικανότητας στην προετοιμασία του ‘επιτελικού’ κράτους», ανέφερε ο Στέργιος Καλπάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε το 2019 ολοκληρωμένο ν/σ για πολιτική προστασία»

«Δεν γίνεται η κυβέρνηση να λέει ότι ‘αυτή είναι η κατάσταση με την κλιματική κρίση και άρα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω’. Και αν του χρόνου έχουμε πάλι τις ίδιες συνθήκες ή οι συνθήκες είναι ακόμα πιο δύσκολες, τι θα κάνουμε;», διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τόνισε, «από το 2020 μέχρι σήμερα, ο νόμος για την πολιτική προστασία βρίσκεται σε αναστολή. Η ίδρυση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας το φθινόπωρο του 2021 έγινε με το νόμο σε αναστολή και χωρίς οργανόγραμμα, το είπε και ο ίδιος ο κ. Κικίλιας», σημείωσε.

«Το 2019, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε παραδώσει ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία, το οποίο η ΝΔ αγνόησε. Το νομοσχέδιο αυτό προέβλεπε ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, συντονισμό των συναρμόδιων φορέων και τη δημιουργία τοπικών μονάδων πολιτικής προστασίας στους Δήμους», όπως είπε.

Προσέθεσε δε, ότι «τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για την πολιτική προστασία μένουν αναξιοποίητα, καθώς έχει αξιοποιηθεί μόλις το 0,5% και αυτό είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό στοιχείο αναποτελεσματικότητας».

«Δεν θα γίνει ‘Άγρια Δύση’ η Ελλάδα με ‘αυτόκλητους σερίφηδες’, επειδή το θέλει η Ελληνική Λύση»

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, ο Στέργιος Καλπάκης αναφέρθηκε στις αποτρόπαιες εικόνες εναντίον μεταναστών στον Έβρο και την προτροπή σε βία μέσω του διαδικτύου, καθώς και στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Πάρης Παπαδάκης.

Απαντώντας στον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης κ. Χήτα, που συμμετείχε στο πάνελ, ο Στέργιος Καλπάκης τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου. Έχει νόμους, αρχές, Δικαιοσύνη. Δεν θα γίνει ‘Άγρια Δύση’ η Ελλάδα με ‘αυτόκλητους σερίφηδες’, επειδή το θέλει η Ελληνική Λύση».

«Δεν είναι μόνον οι τρεις που έκλεισαν τους μετανάστες στο τρέιλερ και συνελήφθησαν, οι οποίοι διέπραξαν το βαρύ ποινικό αδίκημα της παράνομης αρπαγής και κατακράτησης ανθρώπων», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Και προσέθεσε πως «υπάρχουν βίντεο και με άλλους να δίνουν οδηγίες πάνω σε καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων, υπάρχουν δημοσιεύματα για ομαδικές συνομιλίες για την οργάνωση τέτοιων πράξεων, ενώ βλέπουμε ένα λόγο μίσους όλες τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο. Ένας από αυτούς που συμμετέχει στην υποκίνηση σε βία, με την ανάρτησή του, είναι ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, ο κ. Παπαδάκης».

«Η ακροδεξιά, πέρα από το να ρίχνει δηλητήριο στο σώμα της κοινωνίας, με την στάση της ‘βγάζει λάδι’ και την κυβέρνηση σχετικά με τις ευθύνες της για τις πυρκαγιές», είπε χαρακτηριστικά ο Στέργιος Καλπάκης, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει από τον κ. Τασούλα «να πράξει τα δέοντα και να παραπέμψει το συγκεκριμένο βουλευτή στην Επιτροπή Δεοντολογίας, αλλά και από τη ΝΔ να πάρει και αυτή θέση σχετικά με το αίτημά μας».

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024