Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δολοφονία Σιράζ Σαφτάρ: Ποιοι σκότωσαν τον μετανάστη εργάτη από το Πακιστάν στον Περισσό;

Δολοφονία Σιράζ Σαφτάρ: Ποιοι σκότωσαν τον μετανάστη εργάτη από το Πακιστάν στον Περισσό;

Αυξάνονται τα ερωτήματα για τη δολοφονία του μετανάστη εργάτη από το Πακιστάν, Σιράζ Σαφτάρ στον Περισσό. Να συλληφθούν οι δράστες ζητούν οι φίλοι του, η Πακιστανική Κοινότητα και η ΚΕΕΡΦΑ. Ανάρτηση για το θέμα έχει κάνει και ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, τέσσερις δράστες έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται.

Η θλίψη και η οργή ξεχείλισαν στην κηδεία του Σιράζ Σαφτάρ, του 23χρονου μετανάστη από το Πακιστάν που δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της 12ης Αυγούστου, ενώ πήγαινε να πιάσει δουλειά στη λαϊκή αγορά όπου εργαζόταν ως φορτοεκφορτωτής.

Οι φίλοι του και μέλη της Πακιστανικής Κοινότητας τον αποχαιρέτησαν σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ιωνία. Όλοι ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη και να συλληφθούν οι δράστες της δολοφονίας, καθώς και να μην υπάρχει καμία συγκάλυψη του εγκλήματος.

Εικόνες από την κηδεία του Σιράζ Σαφτάρ

Το «παρών» στην τελετή αποχαιρετισμού έδωσε και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και συντονιστής της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) που από την πρώτη στιγμή έχει καταγγείλει τη δολοφονία, αναφέροντας ότι: «Η συγκεκριμένη περιοχή έχει επιλεγεί ξανά και ξανά ως πεδίο για ρατσιστικά κυνηγητά και επιθέσεις από φασίστες σε βάρος μεταναστών εργαζόμενων. Απαιτούμε να χυθεί άπλετο φως στη δολοφονία του Σιράζ Σαφτάρ».

«Υπάρχει μάρτυρας που δεν έχει καταθέσει ακόμη»

Το in μίλησε με τον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας, Τζαβέντ Ασλάμ, ο οποίος περιέγραψε τι συνέβη τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου.

Ο κ. Ασλάμ τόνισε ότι σε καμία περίπτωση η δολοφονία δεν είχε να κάνει με «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» και ότι αυτή η φήμη ξεκίνησε από μια ανάρτηση στο Twitter. Μάλιστα, η Πακιστανική Κοινότητα γνωρίζει ποιος έκανε τη συγκεκριμένη ανάρτηση.

Ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας δήλωσε ότι «ο Σιράζ Σαφτάρ βρισκόταν στην Ελλάδα για περίπου πέντε χρόνια. Ξυπνούσε κάθε μέρα περίπου στις 3:30 για να πάει στη δουλειά του στη Λαϊκή. Ήταν άνθρωπος εργατικός και ποτέ δεν είχε σχέσεις με άσχημα πράγματα. Αυτό που ακούγεται για ‘ξεκαθάρισμα λογαριασμών’ δεν ισχύει. Τα ξημερώματα της 12ης Αυγούστου ο Καϊσέρ, με τον οποίο έμεναν και δούλευαν μαζί, είχε πάει στην τουαλέτα και όταν βγήκε ο Σιράζ είχε φύγει από το σπίτι. Αρχικά νόμιζε ότι είχε πάει σε διπλανή καφετέρια για να πάρει καφέ, όπως έκανε μερικές φορές. Όταν πήγε εκεί για να τον βρει και να ξεκινήσουν μαζί για τη δουλειά με το μηχανάκι του, ανησύχησε γιατί δεν τον είδε. Τον πήρε τηλέφωνο, αλλά δεν το σήκωσε. Τότε σκέφτηκε ότι ίσως να ξεκίνησε με τα πόδια, καθώς η δουλειά ήταν σχετικά κοντά».

Στη συνέχεια ο Τζαβέντ Ασλάμ, είπε: «Ο Καϊσέρ ξεκίνησε με το μηχανάκι να πάει για δουλειά και καθώς πήγαινε είδε συγκεντρωμένους στο σημείο όπου βρήκαν μαχαιρωμένο τον Σιράζ. Ο ίδιος ζούσε εκείνη την ώρα, αλλά είχε ήδη χάσει πολύ αίμα. Η Αστυνομία ήρθε μετά από 25 λεπτά και το ασθενοφόρο μετά από 27 λεπτά. Ο Σιράζ, όμως, δεν τα κατάφερε, είχε ήδη χάσει πολύ αίμα».

Ο κ. Ασλάμ αποκάλυψε στο in ότι υπάρχει μάρτυρας της δολοφονίας, ο οποίος δεν έχει καταθέσει ακόμη. «Ο … (σ.σ. μας λέει το όνομα του μάρτυρα) είδε τρία τουλάχιστον άτομα να φεύγουν, δεν ήταν μετανάστες. Εμείς θέλουμε να βρεθούν οι δολοφόνοι, όποιοι κι αν είναι, να τιμωρηθούν, να υπάρξει δικαιοσύνη».

«Θυμίζει τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν»

Με ανακοινώσεις της η ΚΕΕΡΦΑ υπενθυμίζει ότι στην ίδια περιοχή το προηγούμενο διάστημα έχουν γίνει ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις, ενώ υπογραμμίζει ότι η δολοφονία του Σιράζ Σαφτάρ θυμίζει αυτή του μετανάστη εργάτη Σαχζάζ Λουκμάν στα Πετράλωνα και του Παύλου Φύσσα, ενώ και οι δύο είχαν μαχαιρωθεί στην καρδιά, όπως ο 23χρονος.

Η ΚΕΕΡΦΑ σημειώνει ότι «η δολοφονία με πολλές μαχαιριές του 23χρονου Σιραζ Σαφτάρ, μετανάστη εργάτη από το Πακιστάν το Σάββατο στις 4πμ γεννά πολλά ερωτήματα για τα κίνητρα των δολοφόνων… Σύμφωνα με πληροφορίες δέχτηκε επίθεση από ομάδα τεσσάρων ατόμων. Μάλιστα προσωπικά του αντικείμενα, όπως το κινητό, βρέθηκαν να είναι δίπλα του γεγονός που βάζει πολλά ερωτηματικά για τα κίνητρα τους. Ήταν ένα ρατσιστικό καρτέρι θανάτου και όχι μεμονωμένο περιστατικό.

Το περιστατικό φέρνει στην μνήμη την δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν από τους Χρυσαυγίτες Στεργιόπουλο και Λιακόπουλο στις 17/1/2013 στα Πετράλωνα όταν και αυτός έφυγε χαράματα για να πάει να δουλέψει σε λαϊκές.

Ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις στην ίδια περιοχή

«Στην ίδια περιοχή, στην ίδια διαδρομή, δίπλα από τις γραμμές του ΗΣΑΠ, διαχρονικά αρκετοί μετανάστες που εργάζονταν σε λαϊκές δέχτηκαν επιθέσεις από περιπολίες ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής παλιότερα αλλά και πιο πρόσφατα από φασιστοειδή που δρούσαν οργανωμένα στην ευρύτερη περιοχή.

Μάλιστα, στον Κόκκινο Μύλο είχαμε μαχαίρωμα μετανάστη στοΝ δρόμο από οργανωμένη ομάδα φασιστοειδών. Είχαμε, επίσης, τις επιθέσεις των φασιστών της ΠΡΟΠΑΤΡΙΑ σε βάρος μελών της ΚΝΕ και της ΚΕΕΡΦΑ».

Το σημείο της δολοφονίας του Σιράζ Σιφτάρ, το αίμα του υπάρχει ακόμη στον δρόμο…

Τι γίνεται με τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας;

Σε νεότερη ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ επισημαίνει οι φίλοι του Σιράζ είναι «εξοργισμένοι για τις διαρροές που πάνε να συγκαλύψουν τη δολοφονική δράση φασιστικών συμμοριών ως δήθεν συμπλοκή ανάμεσα σε μετανάστες».

Επίσης, σημειώνει ότι «στο σημείο όπου έγινε η δολοφονία και από όπου διέφυγαν οι δράστες υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις κάμερες, μία σε μία μάντρα, δύο σε ένα pet shop και δύο σε πολυκατοικίες» και αναρωτιέται «αν η Αστυνομία έχει στα χέρια της υλικό από τα βίντεο αυτά;».

Στο ίδιο ζήτημα αναφέρεται με ανάρτησή του και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Μνήμες βγαλμένες από το πιο σκοτεινό παρελθόν. Από τις ηµέρες δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν και του Παύλου Φύσσα.

Τον έλεγαν Σιράζ Σαφτάρ, ήταν 23 χρόνων, µετανάστης από το Πακιστάν. Βρέθηκε µαχαιρωμένος τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου στον Περισσό, την ώρα που πήγαινε για το μεροκάματο στη λαϊκή αγορά όπου δούλευε ως φορτοεκφορτωτής. Τον βρήκαν φίλοι του να ψυχορραγεί στον δρόμο, λίγα λεπτά µετά το δολοφονικό χτύπημα.

Οι 4 κάµερες της ΕΛ.ΑΣ., που, απ΄ ό,τι μαθαίνουμε, υπάρχουν στην περιοχή, προσφέρουν προφανώς υλικό για τη διερεύνηση του στυγερού εγκλήματος. Αξιοποιείται το υλικό αυτό; Αναζητήθηκε DNA των δραστών από το σώµα του θύματος;

Χωρίς δεύτερες σκέψεις και αστερίσκους: η δικαίωση του δολοφονηµένου Σιράζ, µας αφορά όλ@. Γιατί το µέτωπο απέναντι στο φασισμό, το ρατσισμό, την ξενοφοβία χτίζεται καθημερινά. Γιατί η ασφάλεια στις γειτονιές µας είναι ζητούμενο. Γιατί, τελικά, κανείς µας δεν έχει το δικαίωµα να κλείνει τα µάτια».

Η ανάρτηση Τσακαλώτου στο Facebook

ΕΛ.ΑΣ: Έχουν ταυτοποιηθεί τέσσερις δράστες

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι έρευνες για την υπόθεση είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί τέσσερις δράστες, Έλληνες και αλλοδαποί, που αναζητούνται. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι δράστες επιχείρησαν να ληστέψουν το θύμα και τον τραυμάτισαν θανάσιμα.

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, προσωπικά αντικείμενα του θύματος, όπως το κινητό του, βρέθηκαν στο σημείο της δολοφονίας.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024