Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία απαγορεύει την συμμετοχή τρανς σε τουρνουά σκακιού

Η Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία απαγορεύει την συμμετοχή τρανς σε τουρνουά σκακιού

Η FIDE έλαβε την απόφαση για τον αποκλεισμό των τρανς χωρίς φαινομενικά καμία αιτιολόγηση

Ετοιμάζεται απαγόρευση συμμετοχής τρανς γυναικών στα ανταγωνιστικά τουρνουά σκακιού για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Η Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE) ανακοίνωσε στις 14 Αυγούστου, μετά τη δεύτερη συνεδρίαση του Συμβουλίου Fide της χρονιάς, μια λίστα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου.

Μεταξύ των αποφάσεων ήταν και μία για την επικαιροποίηση της πολιτικής της FIDE σχετικά με τη συμμετοχή τρανς σκακιστών και σκακιστριών.

Η πρόσφατα πολιτική ορίζει ότι οι τρανς γυναίκες δεν έχουν «κανένα δικαίωμα» να συμμετέχουν σε επίσημες διοργανώσεις της FIDE για γυναίκες μέχρι να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις.

«Τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να βασίζονται σε περαιτέρω ανάλυση και θα πρέπει να ληφθούν από το συμβούλιο της FIDE το συντομότερο δυνατό, αλλά όχι περισσότερο από εντός [μιας διετούς] περιόδου», αναφέρεται στην πολιτική.

Η FIDE δεν προσέφερε καμία αιτιολόγηση ή λόγο για την αλλαγή πολιτικής που ενημερώθηκε στο εγχειρίδιό της.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, οποιοσδήποτε τρανς άνδρας κέρδισε τους τίτλους τους σε προ-μεταβατική περίοδο σε γυναικείο τουρνουά θα αφαιρεθεί από αυτά τα επιτεύγματα και ο «καταργημένος τίτλος γυναικών μπορεί να μεταφερθεί σε γενικό τίτλο του ίδιου ή χαμηλότερου επιπέδου».

Αλλά οι τρανς γυναίκες που κέρδισαν τίτλους σε αγώνες ανδρών θα επιτρέπεται να διατηρήσουν αυτόν τον τίτλο στο ακέραιο.

Χωρίς αιτιολόγία

Οι παίκτες που πρόσφατα έκαναν πρόσφατα coming out ως τρανς θα τοποθετηθούν προς το παρόν σε ένα «ανοιχτό τμήμα».

Η ρυθμιστική αρχή του σκακιού δεν ανέφερε τους λόγους για την απόφασή της, αλλά πρόσθεσε ότι οι κανόνες εφαρμόζονται σε όλες τις διοργανώσεις που υπάγονται σε αυτήν.

Κανονισμοί είχαν επίσης επιβληθεί στην υποβολή αίτησης για νέο αριθμό ταυτότητας FIDE (FIN), ο οποίος απαιτείται για τη συμμετοχή σε ανταγωνιστικά σκακιστικά τουρνουά.

Οι FIN που αναγνωρίζουν μια νέα ταυτότητα φύλου είναι πλέον σχεδόν αδύνατο να αποκτηθούν, εκτός αν έχουν εγκριθεί από έναν εθνικό υπεύθυνο αξιολόγησης.

Ζητούν εξηγήσεις

Ο επαγγελματίας παίκτης, Yosha Iglesias, ο οποίος είναι τρανς, κατέκρινε τη νέα πολιτική σε ένα tweet την Τρίτη (15 Αυγούστου).

«Μπορεί κάποιος να μου πει τι χαρακτηρίζεται ως επίσημη εκδήλωση της FIDE;». ρώτησε ο Iglesias. «Θα μου επιτραπεί να παίξω στο γαλλικό πρωτάθλημα σε τρεις ημέρες; Το ευρωπαϊκό κύπελλο συλλόγων τον Σεπτέμβριο;».

Οι χρήστες απάντησαν στο ερώτημα με απόλυτη απογοήτευση για το γεγονός ότι η FIDE έλαβε την απόφαση χωρίς φαινομενικά καμία αιτιολόγηση, με έναν να γράφει: «Διανύουμε σκοτεινούς καιρούς».

Ο Κώδικας Δεοντολογίας και Πειθαρχίας 2022 της FIDE αναφέρει στην ενότητα 6.6 ότι δεν ανέχεται διακρίσεις στο σκάκι με βάση «τη φυλή, το φύλο, την εθνική καταγωγή, το χρώμα, την κουλτούρα, τη θρησκεία, τις πολιτικές απόψεις, την οικογενειακή κατάσταση, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή οποιονδήποτε άδικο ή άλλο άσχετο παράγοντα, εκτός αν επιτρέπεται από το νόμο».

Η Ana Valens, μια τρανς συγγραφέας του The Mary Sue , έθεσε επίσης ερωτήματα σχετικά με την αλλαγή πολιτικής και είπε ότι «η FIDE αντιμετωπίζει τις τρανς γυναίκες ως κάποιο είδος απειλής για την ακεραιότητα των γυναικών cisgender που παίζουν σκάκι».

«Αυτό εγείρει πολλά ερωτήματα. Γιατί οι τρανς γυναίκες απαγορεύονται στο γυναικείο σκάκι; Ποιο είναι το νόημα? Οι τρανς γυναίκες είναι εγγενώς καλύτερες στο σκάκι; Είμαστε πολύ έξυπνοι για να παίζουμε με γυναίκες cis; Δεν νομίζω ότι είμαι πιο έξυπνη από τις περισσότερες γυναίκες cis, ούτε νομίζω ότι τα χρόνια πριν από τη μετάβαση μου έδωσαν κάποιο έμφυτο πλεονέκτημα στο σκάκι, οπότε αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει», είπε.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024