Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γεωργία: Κραδασμοί στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω επιθέσεων στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της χώρας

Γεωργία: Κραδασμοί στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω επιθέσεων στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της χώρας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί η χώρα να ενισχύσει το πλαίσιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η Ana Subeliani παρακολουθεί προσεκτικά τον αστυνομικό που της δείχνει επάνω στον χάρτη τα σημεία που θα διεξαχθεί το Tbilisi Pride Fest.

«Εδώ και εδώ» της εξηγεί, η ομάδα του θα εμπόδιζε τις ακροδεξιές  ομάδες να παραβιάσουν τα οδοφράγματα και να επιτεθούν στο πλήθος της μεγάλης γιορτής, στο φινάλε της τρίτης Εβδομάδας Υπερηφάνειας LGBTQI+ στην Τιφλίδα.

«Έμοιαζε αξιόπιστο» ανέφερε η Subeliani. Ωστόσο, καθώς έκανε τις απαραίτητες προετοιμασίες το πρωί της επόμενης ημέρας, περίπου 2.000 διαδηλωτές είχαν ήδη συγκεντρωθεί στα περίχωρα του πάρκου.

Κουνώντας τη σημαία της Γεωργίας και φωνάζοντας «Δόξα στη Ρωσία», οι διαδηλωτές -σχεδόν όλοι άνδρες και φορώντας τα μαύρα μπλουζάκια του συντηρητικού μέσου ενημέρωσης Alt-Info- πίεζαν τις ομάδες των αστυνομικών.

«Σε δύο ή τρία λεπτά φώναξαν: ‘Εκκένωση!’ Και ακούσαμε αυτό το ουρλιαχτό του κόσμου και αντικείμενα να πέφτουν στο έδαφος» περιέγραψε η Subeliani.

Πριν προλάβει να διαμαρτυρηθεί, οι αστυνομικοί άρχισαν να τρέχουν στο γήπεδο, φέρνοντας διοργανωτές, εθελοντές και καλλιτέχνες σε μίνι λεωφορεία που περίμεναν.

«Δεν μας έδωσαν καμία επιλογή», ​​είπε η Subeliani. «Κατάλαβα αμέσως τι συνέβη».

Μετά την εκκένωση, οι διοργανωτές του Tbilisi Pride ανταποκρίθηκαν γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η επίθεση σε ακτιβιστές LGBTQ+ και στο Pride Fest ήταν μια καλά σχεδιασμένη επιχείρηση που ενορχηστρώθηκε από κοινού από το Υπουργείο Εσωτερικών και την «Alt-Info» κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας», έγραψαν στο Facebook, αναφερόμενοι στην εθνική υπηρεσία επιβολής του νόμου της Γεωργίας και στο συντηρητικό ιδιωτικό κανάλι της χώρας.

«Είμαστε συνεχώς σε κίνδυνο»

Η δήλωση του Tbilisi Pride Fest καταγράφει τον αγώνα της queer κοινότητας της χώρας να διεκδικήσει δημόσια την ταυτότητά του και να ασκήσει τα δικαιώματά του στον λόγο και την έκφραση  ενάντια σε ένα κυβερνών κόμμα που ευθυγραμμίζεται όλο και περισσότερο με τον ρωσικό αυταρχισμό.

«Σε αντίθεση με τη Δυτική Ευρώπη ή τις ΗΠΑ, το Pride δεν είναι μόνο μια γιορτή. Για εμάς, για μένα, είναι αντίσταση. Είναι αγώνας», είπε η Mariam Kvaratskhelia, συνδιοργανώτρια του Tbilisi Pride.

«Πάμε ενάντια στους πιο ισχυρούς θεσμούς», πρόσθεσε. «Είμαστε συνεχώς σε κίνδυνο».

Οι διοργανωτές του Tbilisi Pride υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση απέτυχε να τους προστατεύσει από φυσικές απειλές από την αρχή. Το 2019, το πρώτο Pride Fest ακυρώθηκε λίγες ώρες πριν ξεκινήσει, αφού ακροδεξιές ομάδες εξαπέλυαν απειλές μέσω του διαδικτύου.

«Η Αστυνομία δεν έκανε τίποτα»

«Συμμορίες περπατούσαν στο δρόμο με τους σταυρούς στα χέρια και στοχοποιούσαν άτομα που έμοιαζαν queer και η Αστυνομία δεν έκανε τίποτα», είπε ο Giorgi Tabagari, συνιδρυτής και συνδιοργανωτής του Tbilisi Pride μέχρι το 2021.

«Μέχρι τώρα αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν συλληφθεί» επισήμανε.

Μετά την ακύρωση της πορείας, οι διοργανωτές του Pride κάλεσαν μερικές δεκάδες έμπιστους ακτιβιστές να διαδηλώσουν μπροστά από τα γραφεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Η διαδήλωσή τους σηματοδότησε την πρώτη Πορεία Υπερηφάνειας στη Γεωργία. «Είχαμε την αίσθηση ότι κερδίσαμε εκείνη τη χρονιά», είπε ο Tabagari.

«Πετύχαμε αυτό που θέλαμε, απασχολήσαμε τις ειδήσεις και επικοινωνήσαμε απευθείας με το κοινό» τόνισε.

Το 2017, το Κοινοβούλιο της Γεωργίας άλλαξε το Σύνταγμα για να ορίσει τον γάμο ως «ένωση γυναίκας και άνδρα με τον σκοπό δημιουργίας οικογένειας».

Την ίδια χρονιά, είπε ο Tabagari, το υπουργείο Εσωτερικών έπεισε τους queer διοργανωτές να ακυρώσουν μια διαδήλωση την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Διφοβίας και της Τρανσφοβίας υπό το φόβο της βίας από ακροδεξιές ομάδες.

Σύμφωνα με άρθρο του The Nation τους μήνες που προηγήθηκαν του φετινού Pride Fest, μέλη του κυβερνώντος κόμματος, συνέχισαν τις επιθέσεις τους σε queer κατοίκους, στοχεύοντας στην «προπαγάνδα» των LGBTQ και στους «μεικτούς προσανατολισμούς» των νέων.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εξέτασε ένα νομοσχέδιο κατά των «ξένων παραγόντων» τον περασμένο Μάρτιο.

Οι βίαιες διαμαρτυρίες ανάγκασαν γρήγορα το κυβερνών κόμμα να αποσύρει το νομοσχέδιο, το οποίο θα όριζε οργανισμούς που λαμβάνουν τουλάχιστον το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό ως «υποκείμενα ξένης επιρροής», συμπεριλαμβανομένου του Tbilisi Pride, το οποίο λαμβάνει δωρεές από την ολλανδική κυβέρνηση, το American National Endowment for Democracy και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.

Μετά από μια ασφαλή Εβδομάδα Υπερηφάνειας πέρυσι, οι διοργανωτές εμπιστεύτηκαν το υπουργείο Εσωτερικών για την προστασία των φετινών εκδηλώσεων από την παρέμβαση ακροδεξιών ομάδων.

«Αναμένουμε ότι θέλουν να το κάνουν και θα το κάνουν».

Το μέλλον με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Αποτυγχάνοντας να προστατεύσει τα δικαιώματα της ΛΟΑΚΤΙ+ κοινότητας, η γεωργιανή κυβέρνηση θέτει σε περαιτέρω κίνδυνο το μέλλον της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου το 80% και πλέον των Γεωργιανών επιθυμεί την ένταξη της χώρας σε αυτήν.

Προτού εγκρίνει την αίτηση της Γεωργίας για το καθεστώς υποψηφιότητας, η ΕΕ απαιτεί από τη χώρα να εκπληρώσει 12 προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όμως, η χώρα επικαλούμενη ορθόδοξες χριστιανικές αξίες, τα ρωσικά και φιλορωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης προωθεί την ιδέα ότι τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας  απειλούν τον εθνικό χαρακτήρα της Γεωργίας.

«Η αλλαγή είναι κάτι που πρέπει να πετύχουμε εμείς οι ίδιοι»

Αρκετοί είναι και αυτοί που αμφιβάλλουν ότι το τοπίο θα φωτίσει μετά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Βλέπω την ουγγρική εμπειρία. Μου δείχνει ότι το να είσαι μέλος της ΕΕ δεν αποτελεί εγγύηση για την πρόοδο», είπε η Subeliani. «Η αλλαγή είναι κάτι που πρέπει να πετύχουμε εμείς οι ίδιοι. Εμείς ως κοινωνία, πρέπει να επιλέξουμε τι είδους κοινωνία θέλουμε να είμαστε».

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024