Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Έλλειψη σεβασμού»: Καμπάνια Καταλανών γυμνιστών εναντίον των ντυμένων τουριστών

«Έλλειψη σεβασμού»: Καμπάνια Καταλανών γυμνιστών εναντίον των ντυμένων τουριστών

Η ομοσπονδία φυσιολατρών-γυμνιστών της Καταλονίας μάχεται κατά της εισροής νεοεισερχομένων με μαγιό που «μας κάνουν να νιώθουμε άβολα».

Ήταν σε μια ηλιόλουστη παραλία της Καταλονίας που η Segimon Rovira άρχισε να αισθάνεται αμήχανα. Από όσο θυμόταν η 56χρονη, τα γαλαζοπράσινα νερά της περιοχής επισκέπτονταν κυρίως γυμνιστές. Τώρα, είχε μια οδυνηρή επίγνωση του γεγονότος ότι περιτριγυριζόταν από ηλιοθεραπευόμενους με τα μαγιό τους.

«Παλαιότερα, οι άνθρωποι έφταναν σε μια παραλία γυμνιστών και είτε έφευγαν είτε γδύνονταν», δήλωσε η Rovira. «Τώρα μένουν και κρατούν το μαγιό τους. Αλλά αυτό που δεν συνειδητοποιούν είναι ότι αν είναι πολλοί με μαγιό γύρω μας, καταλήγουν να μας κάνουν να νιώθουμε άβολα. Είναι έλλειψη σεβασμού».

Photo: Carles Rabada / Unsplash

Εκστρατεία κατά των μαγιό

Τώρα η Rovira και άλλοι φυσιολάτρες στην Καταλονία αντιστέκονται, με μια εκστρατεία που αποσκοπεί στην προστασία της παράδοσης δεκαετιών που συνδέεται με πενήντα περίπου παραλίες της περιοχής.

«Ο γυμνισμός δεν απαγορεύεται στην Ισπανία, μπορείτε να κάνετε σε οποιαδήποτε παραλία γυμνοί μπάνιο» δήλωσε η Rovira, η οποία ηγείται της Ομοσπονδίας Φυσιολατρών-Γυμνιστών της Καταλονίας. «Αλλά για να μην ενοχλούμε τον κόσμο, προτιμούμε να πηγαίνουμε σε παραλίες που παραδοσιακά είναι γυμνιστών και όπου οι περισσότεροι άνθρωποι είναι γυμνοί. Θέλουμε οι άνθρωποι να το σέβονται αυτό».

Ο ρόλος των ταξιδιωτικών οδηγών

Πρόσφατα η ένωση έστειλε επιστολή στην καταλανική κυβέρνηση ζητώντας συνάντηση για να αντιμετωπιστεί αυτό που περιέγραψε ως «οι διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι γυμνιστές στις παραλίες της Καταλονίας».

Η συλλογικότητα έχει ήδη αρχίσει να μελετά πιθανά αιτήματα, από ενισχυμένη σήμανση για τις παραλίες γυμνιστών μέχρι μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού που θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση του σεβασμού για τον γυμνισμό. Δεν έχουν λάβει ακόμη απάντηση.

Στο επίκεντρο αυτού που τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αποκαλούν «κλωστοϋφαντουργική εισβολή» είναι η έκρηξη του τουρισμού και η έκρηξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Καθώς ένας συνεχώς αυξανόμενος θησαυρός από ιστολόγια και ταξιδιωτικούς οδηγούς ανταγωνίζονται για να οδηγήσουν τους αναζητούντες τον ήλιο μακριά από την πεπατημένη, έχουν αναδείξει τις πιο παρθένες και κρυφές παραλίες της περιοχής, αφήνοντας συχνά απ’ έξω τους μακροχρόνιους δεσμούς τους με τον γυμνισμό.

«Έχουμε χάσει λίγο την ευγένεια»

Άλλες φορές οι ίδιοι οι παραθεριστές έχουν επιλέξει να παραβλέψουν αυτούς τους δεσμούς, προσπερνώντας τις πινακίδες που αναγράφουν «παραλία γυμνιστών» προκειμένου να εξασφαλίσουν μια θέση στη χρυσή άμμο. «Έχουμε χάσει λίγο την ευγένεια» δήλωσε η Rovira.

Το αποτέλεσμα απειλεί να διαβρώσει σταθερά τον γυμνισμό. «Υπάρχουν γυμνιστές που έχουν σταματήσει να πηγαίνουν σε ορισμένες παραλίες επειδή έχουν πολύ κόσμο και υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που φορούν μαγιό και αισθάνονται άβολα» είπε.

Άλλοι έχουν επιλέξει να παραμείνουν ντυμένοι, αποθαρρυνόμενοι από τα πλήθη των επισκεπτών με τα smartphone που ανυπομονούν να μοιραστούν το όμορφο σκηνικό με τους διαδικτυακούς τους οπαδούς, δήλωσε η Rovira. «Οι άνθρωποι που είναι γυμνοί δεν θέλουν να καταλήξουν με τις φωτογραφίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Τα υποτιμητικά σχόλια

Κάποιοι γυμνιστές επέμειναν, μόνο και μόνο για να βρεθούν στο επίκεντρο χαχανητών, παρατεταμένων βλεμμάτων και, μερικές φορές, υποτιμητικών σχολίων. «Δυστυχώς οι γυναίκες συνήθως παρενοχλούνται ή τις χαζεύουν με τις ώρες», δήλωσε η Rovira. «Έτσι, υφίστανται διπλές διακρίσεις: Επειδή είναι γυμνιστές και επειδή είναι γυναίκες».

Η ελπίδα είναι η εκστρατεία να βοηθήσει να διασφαλιστούν ορισμένες παραλίες ως ασφαλείς χώροι για τους γυμνιστές και να συμβάλει στη διατήρηση της παράδοσης. «Το να είσαι γυμνιστής όταν περιβάλλεσαι από ανθρώπους με ρούχα είναι πολύ περίπλοκο» δήλωσε η Rovira. «Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν χώροι γυμνιστών όπου η πλειονότητα των ανθρώπων είναι γυμνοί, ώστε να ενθαρρύνονται οι άνθρωποι να το δοκιμάσουν εάν το επιθυμούν».

Το μήνυμα αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο ενός βίντεο, που δημοσίευσε πρόσφατα η συλλογικότητα, το οποίο απεικονίζει δύο τουρίστες που βρίσκονται τυχαία σε μια παραλία γυμνιστών και σύντομα βγάζουν κι αυτοί τα μαγιό τους αντί να χαζεύουν γύρω τους.

Το βίντεο επιδιώκει να αποτυπώσει το ταξίδι του ζευγαριού καθώς έρχονται να αγκαλιάσουν όλα όσα οι λάτρεις λένε ότι προσφέρει ο γυμνισμός. «Το κάνουμε για την αίσθηση της ελευθερίας» δήλωσε η Rovira. «Δεν υπάρχει καμία σύγκριση μεταξύ του να κολυμπάς γυμνός και με μαγιό. Είσαι πιο ελεύθερος, πιο ήρεμος και χαλαρός».

*Με στοιχεία από theguardian.com

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024