Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στο Μάουϊ: Σε σοκ οι κάτοικοι του νησιού

Φωτιά στο Μάουϊ: Σε σοκ οι κάτοικοι του νησιού

Γιατί οι κάτοικοι του Μάουι δεν προειδοποιήθηκαν νωρίτερα

Σε κατάσταση σοκ είναι ακόμη οι κάτοικοι της Χαβάης μετά την καταστροφική φωτιά.  Τουλάχιστον 93 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά που ισοπέδωσε την ιστορική πόλη Λαχάινα, καθιστώντας την πιο φονική πυρκαγιά στις ΗΠΑ εδώ και έναν αιώνα.

Όταν η πυρκαγιά σάρωσε την πόλη την περασμένη εβδομάδα, πολλοί άνθρωποι πήδηξαν στη θάλασσα για να γλιτώσουν από τις φλόγες. Μια κάτοικος του Μάουι δήλωσε στη Sophie Long του BBC ότι ήταν αναστατωμένη που κάποιοι τουρίστες στο νησί συνέχισαν κανονικά τις διακοπές τους.

«Τα ίδια νερά στα οποία οι άνθρωποί μας μόλις πέθαναν πριν από τρεις ημέρες είναι τα ίδια νερά στα οποία την επόμενη μέρα αυτοί οι επισκέπτες – τουρίστες – κολυμπούσαν».

Δείτε το βίντεο

Δεν υπήρξε προειδοποίηση για τις πυρκαγιές

Αν και οι πυρκαγιές ξεκίνησαν την Τρίτη, κανείς δεν προειδοποίησε για τον κίνδυνο εκδήλωσης τους. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε μια σειρά προειδοποιήσεων για ισχυρούς ανέμους και ξηρό καιρό που μπορεί να συμβάλουν στην τροφοδότηση των πυρκαγιών. Αλλά αυτή η προειδοποίηση ακυρώθηκε την Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, μετά από την είδηση για τις φωτιές στο Μάουϊ το πρωί της 8ης Αυγούστου, οι αρχές διέταξαν την εκκένωση μιας περιοχής κοντά σε ένα σχολείο στα ανατολικά της Λαχάινα. Λίγο πριν από τις 09:00 τοπική ώρα (2000 BST), ο επίσημος ιστότοπος της κομητείας Μάουι δημοσίευσε μια δήλωση στην οποία ανέφερε ότι η πυρκαγιά σε θάμνους είχε «περιοριστεί 100%», αν και «οι άνεμοι στην περιοχή εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία».

Εκτός από μια προειδοποίηση να αποφεύγονται οι αποκλεισμένοι δρόμοι, οι αξιωματούχοι δεν έδωσαν περαιτέρω προειδοποιήσεις σχετικά με τη Λαχάινα μέχρι τις 16:45 τοπική ώρα, όταν η κομητεία δήλωσε ότι «μια προφανής αναζωπύρωση» της πυρκαγιάς είχε προκαλέσει το κλείσιμο μιας παράκαμψης κοντά στην πόλη, καθώς και κάποιες εκκενώσεις.

Περισσότερες εκκενώσεις ανακοινώθηκαν αργότερα το ίδιο απόγευμα, ενώ ακολούθησε κήρυξη έκτακτης ανάγκης από τον δήμαρχο Richard Bissen πριν από τις 22:00 τοπική ώρα. Οι τουρίστες σε ορισμένα ξενοδοχεία έλαβαν εντολή να παραμείνουν στις θέσεις τους για να αποφύγουν την κίνηση στους τοπικούς δρόμους.

Υπάρχει σύστημα προειδοποίησης στην Χαβάη;

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νησί διαθέτει αυτό που οι αξιωματούχοι έχουν προηγουμένως χαρακτηρίσει ως το μεγαλύτερο σύστημα προειδοποίησης για όλους τους κινδύνους στον κόσμο, το οποίο περιλαμβάνει ένα δίκτυο από πάνω από 400 σειρήνες σε πολλά νησιά της πολιτείας που μπορούν να βοηθήσουν στην ειδοποίηση των κατοίκων και των επισκεπτών για διάφορα είδη απειλών.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης εκτάκτων αναγκών της πολιτείας, Adam Weintraub, δήλωσε στο Associated Press αυτή την εβδομάδα ότι τα αρχεία δεν δείχνουν ότι οι σειρήνες αυτές ενεργοποιήθηκαν στο Μάουι την Τρίτη. Αντ’ αυτού, είπε ο κ. Weintraub, οι αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης που στάλθηκαν σε κινητά τηλέφωνα καθώς και σε τηλεοράσεις και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Στον απόηχο της πυρκαγιάς, πολλοί κάτοικοι ανέφεραν ότι δεν τις είδαν, προκαλώντας εικασίες ότι ήρθαν μόνο μετά από εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και επικοινωνιών που σημειώθηκαν στο Μάουι.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους το βράδυ της Πέμπτης, ο επικεφαλής της πυροσβεστικής Bradford Ventura δήλωσε ότι οι φλόγες -που προωθήθηκαν από ισχυρούς ανέμους- κινήθηκαν τόσο γρήγορα που η ειδοποίηση των κατοίκων κατέστη «σχεδόν αδύνατη». Πρόσθεσε ότι οι πρώτες γειτονιές της Λαχάινα που επλήγησαν από την πυρκαγιά «ουσιαστικά αυτοεκκενώθηκαν με αρκετά μικρή ειδοποίηση».

Δεν άκουσαν καθόλου προειδοποιήσεις οι κάτοικοι

Στον απόηχο της πυρκαγιάς, πολλοί κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής ανέφεραν ότι δεν άκουσαν καθόλου προειδοποιήσεις μέχρι που οι φλόγες πλησίασαν επικίνδυνα ή είχαν ήδη σαρώσει τη Λαχάινα.

Η Tee Dang, μια 35χρονη επισκέπτρια από το Κάνσας, δήλωσε στο BBC ότι αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για κατάσταση έκτακτης ανάγκης μόνο όταν ο διαχειριστής ενός Airbnb είπε στην οικογένειά της ότι θα έπρεπε να εκκενώσουν την περιοχή.

«Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, οπότε απλά αρπάξαμε όλα μας τα πράγματα… μέχρι να μπούμε στο αυτοκίνητό μας, ο μαύρος καπνός ανέβαινε», πρόσθεσε. Τελικά η κ. Dang, ο σύζυγός της και τα τρία παιδιά της αναγκάστηκαν να πέσουν στη θάλασσα για να γλιτώσουν. «Το μόνο που άρπαξα ήταν φαγητό, νερό και ένα πουκάμισο… και φύγαμε», είπε, προσθέτοντας ότι σύντομα βρέθηκαν στην κίνηση μέσα στις φλόγες. «Υπήρχαν φωτιές σε κάθε γωνιά».

Ο Lee Munn, ένας 42χρονος κάτοικος της Lahaina, δήλωσε ότι συναντιόταν με τους γείτονές του σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων όταν άρχισαν να πνέουν ισχυροί άνεμοι και άρχισε να μυρίζει καπνό. Σύντομα είδε να πέφτουν κάρβουνα. «Σε εκείνο το σημείο όλοι άρχισαν να πανικοβάλλονται», πρόσθεσε. Καθώς μάζευε τα πράγματά του, το κτίριο έπιασε φωτιά γύρω του και «όλα έγιναν μαύρα».

Ο ντόπιος Dustin Kaleiopu δήλωσε στο CBS, τον αμερικανικό συνεργάτη του BBC, ότι συνειδητοποίησε ότι η φωτιά ήταν τόσο κοντά μόνο όταν «ο καπνός άρχισε να μπαίνει από τα παράθυρά.» «Μέχρι να μπούμε στο αυτοκίνητό μας, η αυλή του γείτονά μας είχε πάρει φωτιά», πρόσθεσε. «Υπήρχαν άγνωστοι στην αυλή μας με τα λάστιχα νερού που προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά»

Sports in

Ο Κλοπ μίλησε για το μεγάλο «διπλό» του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα!

Τι είπε ο Γιούργκεν Κλοπ για τον θρίαμβο του Ολυμπιακού στο Μπέρμιγχαμ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024