Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στο Μάουϊ: Μεγαλώνει ο τραγικός απολογισμός

Φωτιά στο Μάουϊ: Μεγαλώνει ο τραγικός απολογισμός

Εγείρονται ερωτήματα για τις ειδοποιήσεις εκκένωσης λόγω της πυρκαγιάς

Ο αριθμός των νεκρών από τις πυρκαγιές στο Μάουι ανήλθε στους 80 την Παρασκευή, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές στη Χαβάη, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες σε ό,τι απέμεινε από την ιστορική πόλη της Λαχέινα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Reuters, οι φωτιές έγιναν η πλέον πολύνεκρη φυσική καταστροφή στην ιστορία της πολιτείας, ξεπερνώντας τον απολογισμό του τσουνάμι που έπληξε το Μεγάλο Νησί της Χαβάης και στοίχισε τη ζωή σε 61 ανθρώπους το 1960, έναν χρόνο αφότου η Χαβάη έγινε αμερικανική πολιτεία.

Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για την ανοικοδόμηση της περιοχής

Αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι ομάδες έρευνας, που συνοδεύονται από ειδικά σκυλιά, μπορεί να εντοπίσουν και άλλους νεκρούς από την πυρκαγιά, που κατέκαψε 1.000 κατοικίες και άφησε πίσω της χιλιάδες αστέγους, ενώ για την ανοικοδόμηση της περιοχής πιθανόν να χρειαστούν πολλά χρόνια και δισεκατομμύρια δολάρια.

«Κανείς δεν έχει μπει σε κάποια από τις αυτές τις κατασκευές που κάηκαν τελείως και εκεί είναι δυστυχώς που αναμένουμε ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε ο Μπράιαν Σατζ, γερουσιαστής της Χαβάης, στο MSNBC.

Στους 80 οι νεκροί από την φονική πυρκαγιά

Με ανακοίνωσή της αργά χθες το βράδυ (11/08) (τοπική ώρα, σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας), η κομητεία του Μάουι ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 80.

Η φωτιά στη Λαχέινα που εξαπλώθηκε από περιοχές χαμηλής βλάστησης προς την πόλη συνεχίζει να καίει αλλά έχει τεθεί κατά 85% υπό έλεγχο, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα η κομητεία. Δυο άλλες πυρκαγιές στο νησί έχουν τεθεί κατά 80% και κατά 50% υπό έλεγχο.

Τρεις ημέρες μετά την καταστροφή, συνεχίζει να παραμένει ασαφές εάν κάποιοι κάτοικοι έλαβαν προειδοποιήσεις πριν οι φλόγες φτάσουν στα σπίτια τους. Το νησί διαθέτει σειρήνες συναγερμού προκειμένου οι κάτοικοι να προειδοποιούνται για φυσικές καταστροφές και άλλες απειλές αλλά δεν φαίνεται ότι ήχησαν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.

Διετάχθη η διενέργεια ενός ελέγχου – Μεγάλες οι προκλήσεις από την φονική πυρκαγιά

«Διέταξα την διενέργεια ενός ολοκληρωμένου ελέγχου σήμερα το πρωί για να βεβαιωθώ ότι γνωρίζουμε ακριβώς τι συνέβη και πότε», δήλωσε στο CNN ο κυβερνήτης της Χαβάης Τζος Γκριν, αναφερόμενος στις προειδοποιητικές σειρήνες. Οι αξιωματούχοι δεν έχουν προσφέρει μια λεπτομερή εικόνα για το ποιες ειδοποιήσεις στάλθηκαν και εάν έγιναν μέσω μηνυμάτων κειμένου, email ή τηλεφωνικών κλήσεων.

Ο Γκριν περιέγραψε πολλαπλές, ταυτόχρονες προκλήσεις, με τις τηλεπικοινωνίες εκτός λειτουργίας και τους πυροσβέστες να επικεντρώνονται σε άλλες μεγάλες δασικές πυρκαγιές όταν εμφανίστηκε η μεγαλύτερη απειλή για τη Lahaina . Σε κάθε περίπτωση, είπε, «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μάθουμε πώς να προστατεύσουμε περισσότερο τους ανθρώπους μας στο μέλλον».

Ο αρχηγός της πυροσβεστικής της κομητείας Μάουι, Μπράντφορντ Βεντούρα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι η ταχύτητα της πυρκαγιάς κατέστησε «σχεδόν αδύνατη» για τους ανταποκριτές πρώτης γραμμής να επικοινωνήσουν με τους αξιωματούχους διαχείρισης έκτακτης ανάγκης, οι οποίοι συνήθως θα έδιναν εντολές εκκένωσης σε πραγματικό χρόνο.

Τάχιστη η επέκταση της φονικής πυρκαγιάς

Η καταστροφή άρχισε να εκτυλίσσεται λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, όταν ανακοινώθηκε η πυρκαγιά στην πόλη Kula, περίπου 56 χλμ. από τη Lahaina. Περίπου πέντε ώρες αργότερα εκείνο το πρωί, η ηλεκτροδότηση διακόπηκε, σύμφωνα με τους κατοίκους.

Σε ενημερώσεις που αναρτήθηκαν στο Facebook εκείνο το πρωί, η κομητεία Μάουι ανέφερε ότι η πυρκαγιά στην Kula είχε κάψει εκατοντάδες στρέμματα βοσκοτόπων, αλλά ότι μια μικρή πυρκαγιά τριών στρεμμάτων (1,2 εκταρίων) που εκδηλώθηκε στη Lahaina είχε περιοριστεί.

Ξέσπασε ξαφνικά η φωτιά στην Lahaina – Τι ανέφεραν οι μάρτυρες

Πολύ γρήγορα, η κατάσταση είχε γίνει χειρότερη. Γύρω στις 3:30 μ.μ., σύμφωνα με τις ενημερώσεις του νομού, η φωτιά στη Lahaina ξέσπασε ξαφνικά. Μερικοί κάτοικοι άρχισαν να απομακρύνονται ενώ οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των επισκεπτών του ξενοδοχείου, στη δυτική πλευρά της πόλης έλαβαν οδηγίες να στεγαστούν στη θέση τους. Τις επόμενες ώρες, η κομητεία δημοσίευσε μια σειρά εντολών εκκένωσης στο Facebook καθώς η φωτιά εξαπλώθηκε στην πόλη.

Ακόμη, κάποιοι μάρτυρες είπαν ότι είχαν ελάχιστη προειδοποίηση, περιγράφοντας τον τρόμο τους όταν η φλόγα κατέκαψε τη Lahaina σε κάτι που φαινόταν να ήταν θέμα λεπτών. Αρκετοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να πηδήξουν στον Ειρηνικό Ωκεανό για να σωθούν.

Ποιες η δυσκολίες της εκκένωσης της Lahaina

Η εκκένωση από τη Lahaina περιπλέκεται από την παράκτια θέση της δίπλα σε λόφους, που σημαίνει ότι υπήρχαν μόνο δύο διέξοδοι, στην καλύτερη περίπτωση, είπε ο Andrew Rumbach, ειδικός στο κλίμα και τις κοινότητες στο Urban Institute στην Ουάσιγκτον.

«Αυτό είναι το εφιαλτικό σενάριο», είπε ο Rumbach, πρώην καθηγητής πολεοδομίας στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης. «Μια γρήγορη πυρκαγιά σε ένα πυκνοκατοικημένο μέρος με δύσκολες επικοινωνίες και όχι πολλές καλές επιλογές όσον αφορά τις εκκενώσεις».

Οι αξιωματούχοι της κομητείας άρχισαν να επιτρέπουν στους κατοίκους της Lahaina να επιστρέψουν στα σπίτια τους την Παρασκευή, παρόλο που μεγάλο μέρος της δυτικής πλευράς του Μάουι παρέμενε χωρίς ρεύμα και νερό. Όμως η μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση στην εθνική οδό Kuihelani σταμάτησε μετά από ένα ατύχημα που σκότωσε έναν πεζό και οδήγησε τους αξιωματούχους να κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Sports in

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό. Παρακολουθήστε live στις 20:45 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φενέρμπαχτσε – Μονακό για το Game 4 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024