Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λιζέτα Νικολάου: Το πραγματικό όνομα, οι συνεργασίες με κορυφαίους δημιουργούς και ο γάμος με τον Λιάνη

Λιζέτα Νικολάου: Το πραγματικό όνομα, οι συνεργασίες με κορυφαίους δημιουργούς και ο γάμος με τον Λιάνη

«Άφησα την καριέρα μου στην τύχη της, αλλά δεν έχω κανένα απωθημένο. Η ζωή μου ήταν σαν παραμύθι»

Δεν τα κατάφερε τελικά η Λιζέτα Νικολάου. Η αγαπημένη τραγουδίστρια άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 72 ετών, σε ιδιωτικό θεραπευτήριο του Πειραιά, όπου νοσηλευόταν μετά από σοβαρό ατύχημα που είχε, όταν γλίστρησε από σκάλες καταστήματος.

Ο θάνατός της έχει σκορπίσει τη θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο. Φίλοι, συνάδελφοι και συνεργάτες της συντετριμμένοι την αποχαιρετούν μέσα από τα social media και μιλούν με τα καλύτερα λόγια για εκείνη.

«Αξιοπρεπής, διακριτική, ευγενική… Αυτό ήσουν Λιζέτα Νικολάου, σπουδαίο και σπάνιο πλάσμα.»Έφυγες» και μας πίκρανες όλους. Μας λείπεις ήδη», «Καλό σου ταξίδι Λιζέτα Νικολάου στο φως… Να συναντηθείς με τους άλλους μεγάλους που έχουν φύγει. Η χροιά της φωνής σου ακόμα
κι όταν μιλούσες ήταν μουσικό όργανο. Ξεκουράστηκες νωρίς», «Έφυγες άδικα και νωρίς από αυτή τη ζωή. Εμείς, η δισκογραφική σου οικογένεια, θα θυμόμαστε τις καλές στιγμές από την συνεργασία μας και θα σε τιμούμε πάντα μέσα από το έργο που μας άφησες. Σπουδαία φωνή, αληθινή κυρία, έχοντας στο ενεργητικό της πολλές και θαυμαστές συνεργασίες, με τους εκλεκτότερους εκπροσώπους του πενταγράμμου», είναι μόνο κάποια από τα μηνύματα, που έχουν πλημμυρίσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι συνεργασίες με τους… μεγάλους

Ποντιακής καταγωγής, γεννημένη στις 2 Οκτωβρίου 1951 στην Καλαμαριά, η Ελισάβετ Κατικαρίδου (όπως ήταν το πραγματικό της όνομα) πρωτοεμφανίστηκε στα μουσικά δρώμενα το 1970, κάνοντας δεύτερες φωνές στα «Δειλινά», όπου τότε εμφανιζόταν η αφρόκρεμα του ελληνικού πενταγράμμου, μεταξύ άλλων ο Στράτος Διονύσιου, ο Γιάννης Πάριος, ο Γιώργος Νταλάρας.

Στα «Δειλινά» παρέμεινε πολλές σεζόν, ώσπου έφτασε να εμφανίζεται ως μόνιμη παρτενέρ του Στράτου Διονυσίου.

Στη δισκογραφία μπήκε το 1973 με δύο 45άρια, «Κι όμως χωρίσαμε / Τα στραβοπατήματα» το ένα, «Νύχτα σε νύχτα / Ταίρι μου αλαργινό» το δεύτερο. Και τα τέσσερα τραγούδια έχουν μουσική του Τάκη Σούκα και στίχους του Ηρακλή Παπασιδέρη.

«Είμαι η πρώτη Λιζέτα που είχε αυτό το όνομα στην Ελλάδα. Με έχουν βαφτίσει Ελισάβετ. Το πραγματικό μου επίθετο είναι Κατικαρίδου, το Νικολάου μου το έδωσε ο Σούκας», είχε αποκαλύψει η ίδια σε συνέντευξή της στο «ΜEGA Καλημέρα» τον Ιανουάριο του 2022.

Στην ίδια συνέντευξη, είχε επίσης εξομολογηθεί ότι ποτέ δεν ήθελε να γίνει τραγουδίστρια. «Ξεκίνησα όταν πήγαινα Γυμνάσιο σε μια μπουάτ να τραγουδάω χωρίς μικρόφωνο, κρυφά από τον πατέρα μου, και οι γείτονες του έδιναν συγχαρητήρια. Όταν με άκουσε για πρώτη φορά, είπε ότι η μπέμπα, δηλαδή εγώ, τραγουδάει καλύτερα από την Μοσχολιού».

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, η Λιζέτα Νικολάου συνεργάστηκε με κορυφαίους δημιουργούς, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, η Βίκυ Μοσχολιού, η Δήμητρα Γαλάνη κ.α.

Το 1977 κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός δίσκος της με τίτλο «Το χαμόγελο της Λιζέτας» και τραγούδια υπέγραφαν ο Δήμος Μούτσης, ο Γιάννης Σπανός, ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Γιάννης Μαρκόπουλος.

Τρία χρόνια αργότερα, το 1980, κυκλοφόρησε ο δεύτερος προσωπικός της δίσκος με τίτλο «Σ’ αγάπησα, μ’ αγάπησες» με τραγούδια των Γιάννη Μαρκόπουλου, Αντώνη Βαρδή και Χρήστου Νικολόπουλου.

Τα «Κέφια Της Λιζέττας» (1985), «Έτσι Χάνονται Οι Αγάπες» (1986), «Θέλω Ν’ Αντισταθώ» (1989), «Νυχτερινοί Έρωτες» (1990), «Τέρεν Μάνα Πως Χορεύω» (1992), «Τα Τραγούδια Του Πατέρα μου» (1995), «Ποντιακή Ραψωδία» (1997), είναι οι δίσκοι που ακολούθησαν.

Συνολικά υπάρχουν 156 τραγούδια με την φωνή της. «Άφησα την καριέρα μου στην τύχη της, αλλά δεν έχω κανένα απωθημένο. Η ζωή μου ήταν σαν παραμύθι», έχει παραδεχτεί η ίδια.

Ο γάμος με τον Λιάνη που έβλαψε την καριέρα της

Στην προσωπική της ζωή, η Λιζέτα Νικολάου υπήρξε, από το 1978 έως και το 1983, παντρεμένη με τον Γιώργο Λιάνη, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο, τον Αλέξανδρο.

Ο χωρισμός τους της κόστισε, όπως είχε παραδεχτεί η ίδια, πολύ ενώ ο γάμος τους έβλαψε την καριέρα της.

«Με το Γιώργο Λιάνη παντρευτήκαμε το 1978 αποκτήσαμε ένα γιο και χωρίσαμε. Ο χωρισμός μου με το Γιώργο Λιάνη μου κόστισε πάρα πολύ, ντρεπόμουν που ήμουν χωρισμένη. Για το γιο μου έγινα και μάνα και πατέρας. Ο γάμος μου με το Γιώργο Λιάνη με έβλαψε στην καριέρα μου», είχε παραδεχτεί.

«Δεν ήθελα να ξαναπαντρευτώ παρόλο που είχα μια σχέση για 16 χρόνια, δεν ήθελα να κάνω άλλο παιδί. Είμαι χαρούμενη που έχω δυο εγγονάκια, το ένα λέγεται Γιώργος Λιάνης», είχε καταλήξει η ίδια.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024