Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εταιρεία διαδικτυακών υπηρεσιών στην Κύπρο «διευκόλυνε επιχειρήσεις κρατικού χάκινγκ»

Εταιρεία διαδικτυακών υπηρεσιών στην Κύπρο «διευκόλυνε επιχειρήσεις κρατικού χάκινγκ»

Η εταιρεία υπηρεσιών νέφους Cloudzy φέρεται να νοίκιασε διακομιστές σε τουλάχιστον 17 ομάδες χάκερ.

Εταιρεία εγγεγραμμένη στην Κύπρο προσφέρει διαδικτυακές υπηρεσίες σε κυβερνοεγκληματίες και κυβερνήσεις προκειμένου να κατασκοπεύουν και να εκβιάζουν τα θύματά τους, αναφέρει αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας.

Η εταιρεία υπηρεσιών νέφους Cloudzy νοίκιασε διακομιστές σε τουλάχιστον 17 ομάδες χάκερ από την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, την Ινδία, το Πακιστάν και το Βιετνάμ, διαπιστώνει έκθεση της εταιρείας Halcyon με έδρα το Τέξας.

Η Cloudzy φέρεται μάλιστα να επιτρέπει στους πελάτες της να χρησιμοποιούν ανώνυμα τους διακομιστές της, με τις πληρωμές να κατατίθενται σε κρυπτονομίσματα.

O ιρανός διευθύνων σύμβουλος της Cloudzy, Χανάν Νοζάρι, αμφισβήτησε τα ευρήματα της Halcyon και τόνισε ότι η εταιρεία του δεν ευθύνεται για τις δραστηριότητες των πελατών της, από τους οποίους, όπως είπε, μόνο το 2% έχει κακόβουλες προθέσεις.

«Αν κανείς έχει εργαστήριο μαχαιριών, είναι ο ίδιος υπεύθυνος αν κάποιος κάνει κακή χρήση των μαχαιριών; Πιστέψτε με, μισώ αυτούς τους εγκληματίες και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να απαλλαγούμε από αυτούς» δήλωσε ο Νοζάρι στο Reuters.

Επιβεβαίωσε δε ότι η Cloudzy είναι εγγεγραμμένη με το προηγούμενο όνομά της, RouterHosting, στην Κύπρο και την αμερικανική πολιτεία του Ουαιόμινγκ.

Η Halcyon εκτιμά ότι το 40 με 60 τοις εκατό της δραστηριότητας των πελατών της Cloudzy έχει κακόβουλο χαρακτήρα. Τις υπηρεσίες της εταιρείας φέρονται να χρησιμοποίησαν και δύο ομάδες που ειδικεύονται στις κυβερνοεπιθέσεις ransomware, καθώς και μια ισραηλινή εταιρεία κατασκοπευτικού λογισμικού κατασκοπείας.

To Reuters ζήτησε τη γνώμη μιας δεύτερης εταιρείας κυβερνοασφάλειας, της επίσης αμερικανικής CrowdStrike, η οποία δήλωσε ότι δεν έχει αντιληφθεί κρατικούς χάκερ που χρησιμοποιούν την Cloudzy, έχει όμως εντοπίσει κυβερνοεγκληματίες που βασίστηκαν σε υπηρεσίες της εταιρείας.

Οι ερευνητές της Cloudzy εξέτασαν λογαριασμούς των εργαζομένων σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία είναι «σχεδόν σίγουρα» βιτρίνα για μια άλλη εταιρεία φιλοξενίας διαδικτυακού περιεχομένου με την ονομασία abrNOC, την οποία φέρεται να διευθύνει ο Νοζάρι από την Τεχεράνη.

Ο ίδιος δήλωσε στο Reuters ότι ζει εκτός Ιράν, χωρίς να διευκρινίσει πού. Διαβεβαίωσε ότι οι δύο εταιρείες είναι ξεχωριστές οντότητες, αν και αναγνώρισε ότι υπάλληλοι της abrNOC βοηθούν στη λειτουργία της Cloudzy.

Sports in

Άποντος ο Σλούκας στην Euroleague για πρώτη φορά μετά το 2019

Δεν έβαλε ούτε πόντο για πρώτη φορά μετά τις 30 Οκτωβρίου 2019 σε ένα Φενερμπαχτσέ – Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024