Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πτώση Καναντέρ στην Κάρυστο: Θρήνος για τους δύο πιλότους

Πτώση Καναντέρ στην Κάρυστο: Θρήνος για τους δύο πιλότους

Ποιοι παράγοντες συντέλεσαν στην πτώση του Καναντέρ στην Κάρυστο

Ο τραγικός θάνατος των δύο πιλότων του καναντέρ που συνετρίβη στην Κάρυστο, την ώρα που επιχειρούσε στο πύρινο μέτωπο του Πλατανιστού, έχει συγκλονίσει την χώρα. Το αεροσκάφος έκανε βύθιση, εν συνεχεία έκανε ρίψη και κατά την προσπάθεια ανύψωσης συγκρούστηκε ο πλωτήρας με δέντρο και αποκολλήθηκε από το δεξί φτερό. Έπειτα λόγω της απώλειας στήριξης πήρε κλίση δεξιά, καρφώθηκε σε ρέμα και ανεφλέγη.

Αμέσως μετά την συντριβή στήθηκε στην περιοχή μία επιχείρηση διάσωσης για τους δύο χειριστές, ωστόσο τα δυσάρεστα νέα έγιναν γρήγορα γνωστά. Ο Σμηναγός (Ι) Χρήστος Μουλάς, 34 ετών και ο συγκυβερνήτης, Ανθυποσμηναγός (Ι) Περικλής Στεφανίδης, 27 ετών βρέθηκαν νεκροί, βυθίζοντας στο πένθος τις οικογένειες τους και τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπου κηρύχθηκε τριήμερο πένθος.

Tο χρονικό της τραγωδίας

Όλα ξεκίνησαν στις 15:00 το μεσημέρι όταν έγινε γνωστή η είδηση για την πτώση αεροσκάφους Καναντέρ CL-215 που επιχειρούσε στο μέτωπο της πυρκαγιάς στον Πλατανιστό Καρύστου, στην Εύβοια. Αμέσως στην περιοχή έσπευσαν ένα ελικόπτερο Super Puma και ένα ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ η τύχη των δύο χειριστών ήταν άγνωστη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που υπήρχαν εκείνη τη στιγμή από την Πυροσβεστική, το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την Νέα Αγχίαλο Βόλου λίγο πριν από τις 12:00 και επιχειρούσε στην πυρκαγιά της Καρύστου.

Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, από ένα συγκλονιστικό βίντεο που κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ, η συντριβή του CL-215 γίνεται αμέσως μετά τη ρίψη νερού, με το δεξί φτερό του να προσκρούει σε δέντρο. Ο δεξιός πλωτήρας αποκόπηκε με συνέπεια να πάρει δεξιά κλίση και να συντριβεί στο έδαφος.

Πώς έγινε η συντριβή του Καναντέρ

Μιλώντας στο MEGA, ο πιλότος Παντελής Φραγκούλης περιγράφει τις συνθήκες υπό τις οποίες συνετρίβη το Καναντέρ, τονίζοντας ότι «Δεν υπάρχει σωτηρία όταν το αεροσκάφος χτυπήσει στο έδαφος. Δεν υπάρχει η δυνατότητα οι πιλότοι να το εγκαταλείψουν».

«Ήταν μια δύσκολη περίπτωση, το έδαφος ήταν πολύ δύσβατο και ανηφορικό και το Καναντέρ κατέβηκε πολύ χαμηλά για να στοχοποιήσει τη φωτιά. Βρήκε όμως σε δέντρα ο πλωτήρας. Δυστυχώς οι πιλότοι έχουν εξαντληθεί με τις φωτιές, σβήνουμε σε όλη την Ελλάδα. Είμαι εμπειρογνώμονας και δύσκολα μπορώ να καταλάβω γιατί να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα. Οι πιλότοι υπερβάλλουν εαυτόν.

Ήταν μεγάλη κατωφέρεια και έπρεπε το αεροσκάφος να επιχειρήσει χαμηλά. Δεν υπάρχει σωτηρία όταν το αεροσκάφος χτυπήσει στο έδαφος. Δεν υπάρχει η δυνατότητα οι πιλότοι να το εγκαταλείψουν. Οι φωτιές πρέπει να σβήνονται στο πρώτο δεκάλεπτο. Το κράτος έπρεπε να έχει φροντίσει τόσα χρόνια να πάρουμε καινούρια ελικόπτερα.

Δεν αρκούν μόνο τα αεροπλάνα. Από τη στιγμή που ο πλωτήρας βρήκε σε δέντρο, το αεροπλάνο δεν σωζόταν. Θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι οι πιλότοι κουράζονται πάρα πολύ» τονίζει ο κ. Φραγκούλης.

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Βάσει αποφάσεως του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για την απώλεια ζωής εν ώρα καθήκοντος των αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215. το οποίο βρισκόταν στην Εύβοια.

Σχετικά με το γεγονός αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε «Οι Έλληνες θρηνούμε, σήμερα, τον τραγικό χαμό των πιλότων μας Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη στην Εύβοια. Έδωσαν τη ζωή τους, σώζοντας ζωές. Αποδεικνύοντας πόσο ριψοκίνδυνες είναι οι καθημερινές αποστολές τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Αλλά και πόσο μεγάλη είναι η αυταπάρνηση των μαχητών της πρώτης γραμμής.

Η Πολιτεία στέκεται με σεβασμό στο πλευρό των οικογενειών των δύο ηρώων. Είναι δύο παιδιά, δύο αδέλφια όλων μας. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το εθνικό πένθος για την απώλειά τους. Σφίγγουμε, λοιπόν, τα δόντια και μετατρέπουμε τη σιωπή μας σε δύναμη. Στη μνήμη τους, συνεχίζουμε τον πόλεμο με τις καταστροφικές δυνάμεις της φύσης».

Δείτε το βίντεο κατά την συντριβή

Sports in

Η ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του εκτός έδρας αγώνα με την Άστον Βίλα

Συνεχίζεται την Κυριακή (28/4) η διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα Άστον Βίλα – Ολυμπιακός, όπως ενημέρωσε η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024