Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι Ρώσοι αποκαθηλώνουν την Γελένα Ισινμπάγιεβα

Οι Ρώσοι αποκαθηλώνουν την Γελένα Ισινμπάγιεβα

Το επιθετικό άρθρο ανάγκασε τη ρωσίδα άλλοτε πρωταθλήτρια να βγει στα social media και να απαντήσει, αναφέροντας πως είναι «άνθρωπος του κόσμου»

Οι Ρώσοι αποκαθηλώνουν την «Τσαρίνα των Αιθέρων», Γελένα Ισινμπάγιεβα γιατί μίλησε για την ειρήνη και αρνείται να υποστηρίξει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο ισπανικός Τύπος αποκάλυψε πως η δύο φορές χρυσή ολυμπιονίκης έχει μετακομίσει στην Τενερίφη και ζει μια ήσυχη ζωή σε πολυτελές συγκρότημα κατοικιών.

Ο επικεφαλής της Δημοκρατίας του Νταγκεστάν Σεργκέι Μελίκοφ αποδοκίμασε τις δηλώσεις της Γελένα, που φέρει βαθμό ταγματάρχη στο ρωσικό στρατό, και όπως αποκάλυψε μέσω του Telegram, έδωσε εντολή να αντικαταστήσουν το όνομά της που φέρει το στάδιο της Μαχατσκαλά. «Ας δώσουν το όνομά της σε γυμναστήρια στην Ισπανία την οποία προτιμά από τη Ρωσία», έγραψε ο Μελίκοφ.

«Ναι, πρόκειται για μια ταλαντούχα αθλήτρια που έχει κάνει περισσότερα από ένα παγκόσμια ρεκόρ, αλλά ποτέ δεν συνέδεσε τη ζωή της, το παρελθόν και το μέλλον της με το Νταγκεστάν. Και οι τελευταίες δηλώσεις της είναι ένα σοβαρό μήνυμα για εμάς και ένας λόγος για να επανεξετάσουμε το όνομα του σταδίου».

Το στάδιο στη Μαχατσκαλά είχε πάρει το όνομα της σπουδαίας αθλήτριας πριν από έξι χρόνια, με αφορμή το γεγονός ότι ο πατέρας της καταγόταν από την περιοχή.

Την περασμένη εβδομάδα η ισπανική El Digital Sur αποκάλυψε πως η Ισινμπάγιεβα έχει μετακομίσει από τις 30 Μαΐου στην Τενερίφη μαζί με τον σύζυγό της και τα δύο παιδιά της και ζει μια ήσυχη ζωή σε «πολυτελές συγκρότημα» στην περιοχή Αρόνα. Το δημοσίευμα την κατηγόρησε ως άνθρωπο του Πούτιν, που υποστηρίζει τον πόλεμο και διατηρεί τον βαθμό του ταγματάρχη, ενώ ταυτόχρονα παρέμεινε μέλος της επιτροπής αθλητών της ΔΟΕ.

Το επιθετικό άρθρο ανάγκασε τη ρωσίδα άλλοτε πρωταθλήτρια να βγει στα social media και να απαντήσει, αναφέροντας πως είναι «άνθρωπος του κόσμου». «Ζω εκεί που δουλεύω, τρώω ό,τι αγαπώ, επικοινωνώ με αυτούς που αγαπώ και σέβομαι. Θυμηθείτε, ο φθόνος είναι ένα καταστροφικό συναίσθημα».

Η Ισινμπάγιεβα έχει διχάσει τη Ρωσία γιατί παρέμεινε μέλος της επιτροπής αθλητών της ΔΟΕ, έχοντας ξεπεράσει τα «τεστ» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που απαιτούν να μην έχει καμία σχέση με τον ρωσικό στρατό και να μην υποστηρίζει την εισβολή στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι θεωρείται από τους έμπιστους ανθρώπους του Βλαντίμιρ Πούτιν και φέρει τον βαθμό του ταγματάρχη από το 2015 που της είχε απονείμει το υπουργείο Αμυνας.

Εκείνη τη χρονιά είχε υπογράψει πενταετές συμβόλαιο με το Υπουργείο, αναλαμβάνοντας θέση εκπαιδεύτριας στίβου στην ΤΣΣΚΑ. Τα γαλόνια της τα είχε τοποθετήσει προσωπικά ο υπουργός Αμύνης, Σεργκέι Σοϊγκού.

«Είμαι άνθρωπος της ειρήνης. Πάντοτε ήμουν και θα είμαι. Πάντα πίστευα και θα πιστεύω στο καλύτερο του κάθε ανθρώπου», ήταν τα λόγια της Γελένα που δεν ακούστηκαν καλά στην πατρίδα της.

Η ρωσίδα ολυμπιονίκης στις καταδύσεις, Γελένα Βαϊτσεχόφσκαγια χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα της εναντίον της: «Όλα όσα συνέβησαν μετά τον αθλητισμό αφορούν μια γυναίκα που δεν είναι πολύ έξυπνη, δεν είναι πολύ μορφωμένη και δεν είναι πολυμαθής».

Σχολιαστές της θύμισαν επίσης πως στις προεδρικές εκλογές του 2012 και του 2018 ήταν έμπιστη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ενώ το 2017 συμμετείχε στην αποκαλούμενη «Ομάδα Πούτιν».

Το εντυπωσιακό στοιχείο στο διχασμό που έχει προκαλέσει η Ισινμπάγιεβα στη Ρωσία είναι πως το Κρεμλίνο βρίσκεται στο πλευρό της.

«Δεν έχει σημασία που ζει η Ισινμπάγιεβα. Προς τιμήν της ο ύμνος μας παίχτηκε τόσες πολλές φορές και η σημαία μας υψώθηκε άλλες τόσες και δεν πρέπει να ξεχαστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντιμτρι Πεσκόφ.

Η αποκήρυξη από την Ισινμπέγιεβα των στρατιωτικών αξιωμάτων της τα οποία χαρακτήρισε ως «καθαρά ονομαστικά», ήταν ένα από τα αγκάθια που ενόχλησαν.

«Φυσικά η αθλητική κοινότητα αντιδρά σκληρά στη δήλωση της Ισινμπάγιεβα. Συμβαίνει γιατί δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς ειπώθηκε και πέφτουμε πάνω στην αθλήτρια που μέχει πρόσφατα μας έκανε υπερήφανους. Δεν καταδίκασε τίποτε, δεν καταδίκασε κανέναν, εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της και δεν έχει σημασία το που ζει», τόνισε ο Πεσκόφ.

Οι αντιθέσεις με την Ισινμπάγιεβα δεν έχουν τελειωμό. Στις 23 Φεβρουάριου η Ουκρανία επέβαλε κυρώσεις σε τέσσερα μέλη της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ανάμεσά τους και η Ισινμπάγιεβα, απαγορεύοντας τους την είσοδο στη χώρα και κατάσχοντας όλη την περιουσία τους στην επικράτειά της.

Sports in

Οργή λαού κατά Αλαφούζου και Τερίμ: «Μόνο πίκρες αυτός ο θίασος, ντροπή σας» (pics+vid)

«Έκρηξη» και στα social media κατά του ιδιοκτήτη και του προπονητή του Παναθηναϊκού για τη νέα αποτυχημένη χρονιά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024