Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Τέλος τα iPhone για τους Ρώσους αξιωματούχους – Φοβούνται κατασκοπεία με κακόβουλο λογισμικό

Ρωσία: Τέλος τα iPhone για τους Ρώσους αξιωματούχους – Φοβούνται κατασκοπεία με κακόβουλο λογισμικό

Η Apple διέκοψε τις πωλήσεις νέων προϊόντων στη Ρωσία τον Μάρτιο του 2022, μια εβδομάδα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι Ρώσοι πιστεύουν ότι πρέπει να φυλάς τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά.

Γι’ αυτό και η ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών (FSB) έβγαλε φιρμάνι προς όλους τους Ρώσους αξιωματούχους να πετάξουν τα iPhones και όλα τα άλλα προϊόντα της Apple, που πιθανότατα χρησιμοποιούν, λόγω αυξανόμενων ανησυχιών κατασκοπείας.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι από αύριο θα απαγορεύσει τα iPhone για εργασιακούς σκοπούς, ενώ το υπουργείο Ψηφιακής Ανάπτυξης καθώς και επίσης και η Rostec, η κρατική εταιρεία τεχνολογίας, που τελεί υπό κυρώσεις από τη Δύση, δημοσιοποιήσαν ότι έχουν ήδη συμμορφωθεί με τα προαναφερθέντα.

Η απαγόρευση των iPhones, των iPad και των άλλων συσκευών της Apple εφαρμόζεται, επειδή το Κρεμλίνο και η FSB διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν το τελευταίο χρονικό διάστημα κλιμακώσει την κατασκοπευτική δραστηριότητα τους στα ρωσικά κρατικά ινστιτούτα.

Ρωσική προνοητικότητα ή παραλογισμός;

Αλήθεια ή ψέματα, στον σκιώδη κόσμο των κατασκόπων ισχύει, αυτό που πρώτος είχε γράψει ο Τζον Λε Καρέ, «με την επανάληψη, κάθε ψέμα γίνεται αδιαμφησβήτητο γεγονός, πάνω στο οποίο οικοδομούνται άλλα ψέματα».

«Αξιωματούχοι ασφαλείας σε υπουργεία – αυτοί είναι οι υπάλληλοι της FSB που κατέχουν πολιτικές θέσεις, για παράδειγμα είναι υφυπουργοί – ανακοίνωσαν ότι τα iPhone δεν θεωρούνται πλέον ασφαλή και ότι θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε στους Financial Times άτομο σε ρωσική κυβερνητική υπηρεσία, που έχει ήδη απαγορεύσει όλα τα προϊόντα της Apple.

Ένα μήνα αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τη ρωσική εισβολή στα ουκρανικά εδάφη, τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, υπέγραψε ένα διάταγμα με το οποίο απαιτούσε από τους οργανισμούς που εμπλέκονται σε «κρίσιμες υποδομές πληροφοριών» -δηλαδή στην υγειονομική περίθαλψη, στον τομέα των επιστημών και στον χρηματοπιστωτικό τομέα – να αλλάξουν προς το εγχώριο λογισμικό το αργότερο μέχρι το 2025.

Η κίνηση αυτή αφορά τη μακροχρόνια επιθυμία της Μόσχας να τραβήξει μακριά τους κρατικούς θεσμούς από την ξένη τεχνολογία. Ορισμένοι Ρώσοι αναλυτές εκτιμούν ότι το διάταγμα αυτό δεν πρόκειται να κατευνάσει τις ρωσικές υποψίες ότι οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν τον τρόπο τους να «ψαρεύουν» ευαίσθητες πληροφορίες από το αντίπαλο στρατόπεδο.

Τα iPhone «βλέπουν» τα πάντα

«Οι Ρώσοι αξιωματούχοι πραγματικά πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό τους για υποκλοπές», δηλώνει ο Αντρέι Σολντάτοφ, ειδικός στις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της Ρωσίας.

«Η FSB ανησυχεί εδώ και καιρό για τη χρήση των iPhone σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά η προεδρική διοίκηση και άλλοι αξιωματούχοι είχαν αντιταχθεί αρχικά σε αυτούς τους (περιορισμούς), απλά και μόνο επειδή τους άρεσαν τα iPhone».

Παρόμοιες απαγορεύσεις ισχύουν ήδη ή πρόκειται να εφαρμοστούν στα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας και σε άλλους επίσημους φορείς, όπως αποκάλυψε η προαναφερθείσα πηγή.

Εκπρόσωπος της Rostec, της κρατικής εταιρείας βοήθειας στην ανάπτυξη, παραγωγή και εξαγωγή βιομηχανικών προϊόντων προηγμένης Τεχνολογίας επιβεβαίωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι οι περιορισμοί αυτοί ισχύουν για όλες τις συσκευές της Apple. Η χρήση τους, ωστόσο, για προσωπικούς σκοπούς εξακολουθεί να επιτρέπεται. «Όλοι παραπονιούνται ότι είναι μια άβολη κατάσταση και ότι πρέπει να κουβαλούν στην εργασία τους ένα ακόμα τηλέφωνο ή tablet», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Δεν πείθει το ρωσικό Aurora

Ο Αλεξέι Λουκάτσκι, βετεράνος της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, αμφιβάλλει αν τελικά θα επιτευχθεί η ριζική αλλαγή, που επιδιώκεται, προς το ρωσικής κατασκευής λειτουργικό σύστημα Aurora.

Η «σταυροφορία» του Κρεμλίνου εναντίον της Apple ξεκίνησε όταν η FSB, διάδοχος της τρομερής και φοβερής  KGB, ανακοίνωσε την 1η Ιουνίου ότι ξεσκέπασε μια «επιχείρηση κατασκοπείας από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ με τη χρήση συσκευών της Apple».

«Όλοι στην προεδρική διοίκηση γνωρίζουν ότι τα iPhone είναι συσκευές που παραβιάζονται εύκολα και ότι η χρήση τους για επίσημους σκοπούς είναι απαράδεκτη και απαγορευμένη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με την FSB, χιλιάδες iPhone – τόσο με ρωσικές κάρτες SIM, όσο και εκείνα που είναι εγγεγραμμένα στις διπλωματικές αποστολές της Μόσχας στις χώρες του ΝΑΤΟ, καθώς και στο Ισραήλ, τη Συρία και την Κίνα – «μολύνθηκαν» με λογισμικό παρακολούθησης, που υποδηλώνει τη «στενή συνεργασία» της Apple με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA).

Πέταξε το iPhone και ο Μεντβέντεφ

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών ισχυρίστηκε, χωρίς αποδείξεις, ότι η Apple παρέχει στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών «ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών». Η Apple αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, λέγοντας σε ανακοίνωσή της ότι «δεν έχει συνεργαστεί ποτέ με καμία κυβέρνηση για την κατασκευή ‘κερκόπορτας’ σε οποιοδήποτε προϊόν της και δεν πρόκειται ποτέ να το κάνει».

Να σημειωθεί ότι η Apple διέκοψε τις πωλήσεις νέων προϊόντων στη Ρωσία τον Μάρτιο του 20222, μια εβδομάδα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αν και το iPhone, το MacBook και άλλα προϊόντα της Apple παρέμειναν διαθέσιμα στα ρωσικά καταστήματα, καθώς οι έμποροι λιανικής πωλούν το υπόλοιπο απόθεμα παλαιών μοντέλων τους.

«Όταν μια μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας. . . ισχυρίζεται ότι δεν συνεργάζεται με την κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών — είτε λέει ξεδιάντροπα ψέματα είτε πρόκειται να… χρεωκοπήσει», είναι το σχετικό σχόλιο του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτή επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ο οποίος πριν από μερικά χρόνια σε επίσκεψη του στην αμερικανική Silicon Valley έγινε ο περήφανος παραλήπτης ενός iPhone 4 από τον ίδιο τον Στηβ Τζόμπς, τον οραματιστή δημιουργό όλων των προϊόντων του αμερικανικού κακού.

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024