Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πούτιν: Θα παραστεί στη σύνοδο των BRICS; – Τι θα γίνει με τη συμφωνία για τα σιτηρά

Πούτιν: Θα παραστεί στη σύνοδο των BRICS; – Τι θα γίνει με τη συμφωνία για τα σιτηρά

Τι συζήτησε ο Ρώσος πρόεδρος με τον ομόλογό του της Νότιας Αφρικής για τη σύνοδο των BRICS αλλά και τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας

Η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον ομόλογό του της Νότιας Αφρικής, Σιρίλ Ραμαφόζα.

Θα παραστεί ο Πούτιν στη σύνοδο των BRICS;

Εκτός από τη συμφωνία, η οποία λήγει τη Δευτέρα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για τη σύνοδο κορυφής των BRICS, που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στη Νότια Αφρική.

Όπως σχολιάζει το Reuters, η πιθανή παρουσία του Πούτιν στη σύνοδο κορυφής των BRICS αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα και για τις δύο χώρες λόγω του εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε εναντίον του Ρώσου προέδρου τον Μάρτιο από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το οποίο τον κατηγορεί για το έγκλημα πολέμου της μεταφοράς παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Το ένταλμα σημαίνει ότι τα κράτη μέλη του ΔΠΔ – μεταξύ των οποίων και η Νότια Αφρική – είναι υποχρεωμένα να τον συλλάβουν εάν πατήσει το πόδι του στο έδαφός τους. Η Ρωσία είχε δηλώσει τότε ότι το ένταλμα ήταν «εξωφρενικό» και νομικά άκυρο επειδή η Ρωσία δεν είναι μέλος του ΔΠΔ.

Το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη δηλώσει δημοσίως αν ο Πούτιν προτίθεται να παραστεί στη σύνοδο κορυφής. Στη σχετική ανακοίνωση ανέφερε ότι ο Ραμαφόσα ενημέρωσε τον Πούτιν σχετικά με τις προετοιμασίες για την εκδήλωση, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι συζητήθηκε μεταξύ τους.

Σιτηρά: Τι ζητά ο Πούτιν για να ανανεώσει τη συμφωνία

Σχετικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία θα λήξει τη Δευτέρα εκτός εάν η Ρωσία συμφωνήσει να την παρατείνει, ο Πούτιν επανέλαβε στον Ραμαφόζα ότι οι δεσμεύσεις για την άρση των εμποδίων στις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι για τον λόγο αυτό δεν βλέπει λόγους να ανανεώσει τη συμφωνία, η οποία αρχικά συνήφθη πριν από ένα χρόνο για να μπορέσει η Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα παρά τον πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο Πούτιν δήλωσε σε δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι αντί να ανανεώσει τη συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, η Μόσχα θα μπορούσε να αποχωρήσει και να περιμένει να ικανοποιηθούν τα αιτήματά της πριν επανέλθει.

Πάντως η Ρωσία έχει απειλήσει να εγκαταλείψει τη συμφωνία και στο παρελθόν, συναινώντας όμως την τελευταία στιγμή στην ανανέωσή της.

Η σύνοδος στην Αγία Πετρούπολη

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο Πούτιν και ο Ραμαφόζα θα έχουν επίσης διμερείς συνομιλίες στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη αργότερα αυτόν τον μήνα.

Σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση, στη σύνοδο κορυφής θα συνεχιστεί η συζήτηση επί της αφρικανικής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ένα σχέδιο που ο Ραμαφόσα και άλλοι παρουσίασαν στον Πούτιν τον περασμένο μήνα, αλλά το οποίο δεν φαίνεται να προχωρά.

Πηγή: Ot.gr

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024