Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ελπίζω να το απολάμβανε» - Η κόρη του Κάρι Γκραντ για τις φήμες της σεξουαλικής του ζωής

«Ελπίζω να το απολάμβανε» – Η κόρη του Κάρι Γκραντ για τις φήμες της σεξουαλικής του ζωής

Γεννημένος σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ο Γκραντ έμαθε ως παιδί ότι η μητέρα του είχε πεθάνει. Στην πραγματικότητα είχε μπει σε ψυχιατρικό ίδρυμα. Ήταν η αρχή μιας ζωής καταπίεσης και επανεφεύρεσης της ευτυχίας.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας casting για το Archie – μια επερχόμενη σειρά για το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ITVX – σχετικά με τη ζωή του Κάρι Γκραντ, η κόρη του μεγάλου ηθοποιού, Τζένιφερ, είχε αρκετά, αδιάβλητα κριτήρια.

Ο ηθοποιός που θα υποδυόταν τον πατέρα της έπρεπε να είναι γλυκύτατος, φυσικά, σύμφωνα με τη δημόσια περσόνα του Κάρι. Έπρεπε να είναι εγκεφαλικός – ο πατέρας της ήταν μανιώδης οπαδός της αυτοβελτίωσης. Και έπρεπε να την εντυπωσιάσει με τρόπο που να αντικατοπτρίζει την ένταση της σχέσης της με έναν άνθρωπο που, σε ηλικία 62 ετών, εγκατέλειψε μια τεράστια καριέρα για να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην ανατροφή της. Ακόμη και για τα δεδομένα του Χόλιγουντ, αυτή η τελευταία λεπτομέρεια ήταν εκκεντρική.

Η Ίνγκριντ Μπέργκμαν και ο Κάρι Γκραντ / Photo: Wikimedia Commons

Το κρυμμένο παρελθόν

Έχουν περάσει περισσότερα από 35 χρόνια από τότε που πέθανε ο Κάρι Γκραντ και μιλώντας με την κόρη του, η θλίψη είναι ακόμα, μερικές φορές, άμεση. Η Τζένιφερ Γκραντ ήταν μωρό όταν χώρισαν οι γονείς της – μητέρα της είναι η ηθοποιός, Ντάιαν Κάνον – και ήταν ο πατέρας της με τον οποίο έζησε κυρίως μέχρι τον θάνατό του, όταν ήταν 20 ετών.

«Πότε θα πάψω να μου λείπει;» έγραψε η Γκραντ στα απομνημονεύματά της το 2011 και παρόλο που, φυσικά, η απάντηση είναι ποτέ, η εργασία στην τηλεοπτική σειρά τη βοήθησε να κλείσει την ιστορία ανάμεσα στον πατέρα που γνώριζε και την ανακολουθία της κρυφής καταγωγής του – μια σκληρή και δύσκολη ανατροφή στην Αγγλία.

«Νομίζω ότι είναι μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί» λέει η Τζένιφερ, 57 ετών, από το σπίτι της στο Λος Άντζελες, όπου ζει με τα δύο παιδιά της και εργάζεται ως ηθοποιός – εμφανίστηκε πιο πρόσφατα στην ταινία του Μπραντ Πιτ, Babylon.

«Σε κάνει να εκτιμάς τον μπαμπά πολύ περισσότερο. Είχε καταπιέσει τόσα πολλά – ήταν κάτι σαν μυστικό και δεν χρειαζόταν να είναι. Δεν ήταν κάτι ντροπιαστικό αυτό που έκανε, ως εξάχρονο αγόρι».

Photo: Wikimedia Commons

Ήρθε η ώρα να λάμψει η αλήθεια

Καμία πτυχή του παρελθόντος του δεν φάνηκε στην προσωπικότητά του ως πρωταγωνιστή κλασικών ταινιών όπως τα «Κοινωνικά Σκάνδαλα» (The Philadelphia Story) και το «Μεγάλε μου Έρωτα» (An Affair to Remember). Είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς σήμερα πόσο διάσημος ήταν ο Κάρι και τι αντιπροσώπευε: Μια ιδέα του εκλεπτυσμένου Άγγλου που τον έκανε τον μεγαλύτερο κινηματογραφικό αστέρα του Χόλιγουντ της προπολεμικής περιόδου, μαζί με τον Κλαρκ Γκέιμπλ και τον Τζέιμς Στιούαρτ.

Ο Jeff Pope υπογράφει το σενάριο της σειράς (συνυπογράφει και το σενάριο της υποψήφιας για Όσκαρ ταινίας Philomena) ενώ η ιστορία εναλλάσσεται μεταξύ της παιδικής ηλικίας του Archibald Alexander Leach, όπως ήταν τότε γνωστός, και του ώριμου Κάρι Γκραντ, τον οποίο με την έγκριση της κόρης του υποδύεται ο Jason Isaacs. Ήταν «ξεκάθαρο από την αρχή», λέει, ότι ήταν ο κατάλληλος ηθοποιός για τον ρόλο.

Το τρέιλερ του φιλμ Becoming Cary Grant, του 2017

Η κρυμμένη μητέρα

Οι «ιστορίες επανεφεύρεσης» είναι τόσο συνηθισμένες που μοιάζουν μπανάλ στο Χόλιγουντ, αλλά η ιστορία του Κάρι είναι ιδιαίτερα άγρια: Γεννημένος σε συνθήκες ακραίας φτώχειας στο Μπρίστολ, όπου ο πατέρας του, Elias, εργαζόταν σε εργοστάσιο ρούχων και η μητέρα του, Elsie, ήταν μοδίστρα, είχε έναν μεγαλύτερο αδελφό που πέθανε από ασθένεια πριν γεννηθεί ο Archibald.

Ως απάντηση στη θλίψη της συζύγου του, ο Elias έβαλε την Elsie σε ίδρυμα και είπε στον επιζώντα γιο του -εδώ τα πράγματα γίνονται πολύ σκοτεινά- ότι είχε πεθάνει. Στη συνέχεια έδωσε τον νεαρό Άρτσι στην ίδια του τη μητέρα για να τον μεγαλώσει και έφτιαξε μια νέα οικογένεια.

Ο Κάρι θα ήταν ενήλικας πριν καταλάβει πλήρως τι είχε συμβεί και ότι η μητέρα του ήταν ακόμα ζωντανή. «Αυτού του είδους τα μυστικά αποκαλύπτονται αργότερα» λέει η Τζένιφερ, και η επιθυμία της να συνεργαστεί με τον Pope στη σειρά είχε ως κίνητρο εν μέρει την ανάγκη να δει ευθέως τα πράγματα που δεν της είπε ποτέ ο πατέρας της και με αυτόν τον τρόπο να ξορκίσει και τους τελευταίους δαίμονές του. «Ειλικρινά, ένιωσα σαν να ξαναβρήκα ένα άκρο».

Όντρεϊ Χέπμπορν και Κάρι Γκραντ / Photo: Wikimedia Commons

Μια εντυπωσιακή μεταμόρφωση

Από ένα άφραγκο αγόρι με «βλάχικη» προφορά σε έναν από τους πιο ακριβοπληρωμένους κινηματογραφικούς αστέρες των δεκαετιών του 1930 και του 40 (και του 50, για την ακρίβεια- η σημαντική ερμηνεία του Κάρι στην ταινία «Στην Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων» (North By Northwest) το 1959 αποτέλεσε κάτι σαν επιστροφή).

Η παιδική ηλικία της Τζένιφερ ήταν γεμάτη θρύλους: Ο Φρανκ Σινάτρα και ο Γκρέγκορι Πεκ με τις συζύγους τους περνούσαν για χριστουγεννιάτικο δείπνο. Το σπίτι στο οποίο μεγάλωσε βρισκόταν «στην κορυφή ενός λόφου στο Benedict Canyon, όπου αν έβγαινες από το σπίτι, υπήρχαν πιθανότατα θαυμαστές που περίμεναν να πάρουν αυτόγραφα».

Ο πατέρας της, όπως γνωρίζει κάθε θαυμαστής των ταινιών του, ήταν το χολιγουντιανό ιδεώδες του Άγγλου τζέντλεμαν: Κομψός, εκλεπτυσμένος, με ελαφρά ειρωνική ματιά και με μια προφορά που δεν μπορούσες ποτέ να καταλάβεις. Μπορείς να ακούσεις τον απόηχο του ιδιώματος του πατέρα της όταν η Τζένιφερ περιγράφει κάτι ως «αρκετά υπέροχο», το «αρκετά», εδώ, στο αγγλικό ύφος, χρησιμοποιείται ως θέμα έμφασης και όχι εξήγησης.

Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων / Photo: Wikimedia Commons

Δεν μίλησε σε κανέναν

Ο Κάρι δεν μίλησε στην κόρη του -ή, απ’ όσο ξέρει, σε κανέναν- για την καταγωγή του. Αφού τελείωσε το σχολείο, εντάχθηκε σε μια ομάδα βαριετέ που περιόδευσε στις ΗΠΑ και από εκεί, με νύχια και με δόντια έφτασε στο Χόλιγουντ, αλλάζοντας το όνομά του, μετά από συμβουλή ενός παραγωγού, όταν στα τέλη των 20 του άρχισε να εμφανίζεται σε ταινίες.

Για να τα καταφέρει, λέει η Τζένιφερ, ο πατέρας της έπρεπε να ξεχάσει την καταγωγή του. «Σπάνια μου μιλούσε για τη μαμά και τον μπαμπά του, ιδίως για τον πατέρα του. Περιστασιακά, έλεγε κάτι καλό για τον τρόπο που τον έμαθε να ντύνεται. Και μιλούσε για την Elsie, τη γιαγιά μου, μια στο τόσο. Δεδομένου του πόνου της ανατροφής του, που τον ανάγκασε να καταπιέσει πολλά από αυτά, θα μπορούσε να αυτοπυρποληθεί, σωστά; Αλλά αυτό τον παρακινούσε. Και νομίζω ότι ήθελε να είναι σίγουρος ότι δεν θα επαναλάμβανε το ίδιο μοτίβο. Έτσι, το εκκρεμές ταλαντεύτηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Όλη η παραμέληση που υπέστη σήμαινε ότι φρόντισε να μην είναι αυτή η ζωή μου».

Το μοναδικό του παιδί

Είναι σημαντικό, λέει η Τζένιφερ, ότι παρά το γεγονός ότι ο πατέρας της παντρεύτηκε πέντε φορές, είναι το μοναδικό του παιδί και την απέκτησε όταν ήταν στα 60 του. Όταν οι γονείς της χώρισαν, η μητέρα της, η οποία ήταν πάνω από 30 χρόνια μικρότερη του πατέρα της και ήταν υποψήφια για Όσκαρ το 1969 για τον ρόλο της στην κωμωδία «Μπομπ & Κάρολ & Τεντ & Αλίκη» (Bob & Carol & Ted & Alice), και ξανά το 1978 για τον ρόλο της στην ταινία «Ας Περιμένει ο Παράδεισος» (Heaven Can Wait), έλειπε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου δουλεύοντας.

Ο Κάρι ουσιαστικά αποσύρθηκε για να μεγαλώσει την κόρη του, κάτι που πιστεύει ότι συνδέεται με το παρελθόν του.

Έπαιρνε πολύ σοβαρά την ανατροφή των παιδιών και πιστεύει ότι αντιστάθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του να κάνει οικογένεια «από φόβο ότι όλα θα πήγαιναν κατά διαόλου. Ότι δεν θα μπορούσε να διατηρήσει μια σχέση. Ότι δεν θα ήταν καλός γονιός. Νομίζω ότι αν δεν είχε έρθει η μαμά μου και δεν πίεζε το θέμα, ίσως να μην το είχε κάνει ποτέ».

Photo: Wikimedia Commons

Οι φήμες για τη σεξουαλικότητά του

Στο δεύτερο μισό της ζωής του, υπήρχαν επίμονες φήμες σχετικά με τη σεξουαλικότητα του Κάρι, τις οποίες αντιμετωπίζει η σειρά και για τις οποίες η κόρη του είναι κατηγορηματική ότι είναι λάθος. Όταν αντέδρασε στα κουτσομπολιά στα απομνημονεύματά της, λέει: «Έλαβα γράμματα μίσους που έλεγαν ότι ήμουν κατά των γκέι, κάτι απέχει χιλιόμετρα από την αλήθεια».

Πιστεύει ότι το στυλ του πατέρα της, το οποίο χαρακτηρίζει ως «κομψή αρρενωπότητα», αποπροσανατόλισε τον κόσμο. «Αν βρίσκεσαι συχνά κοντά στους γονείς σου, τους βλέπεις με τρόπους που δεν τους βλέπει σχεδόν κανείς άλλος. Και εγώ δεν είδα ποτέ ίχνος από αυτό. Νομίζω ότι θα το είχα αντιληφθεί – όχι ότι θα με ενδιέφερε. Αλλά πρέπει να πω την αλήθεια του θέματος: Ο μπαμπάς ήταν γοητευτικός και είχε σπουδαίες φιλίες, αλλά δεν φλέρταρε με τους άντρες.

Ένας φίλος μου μού έστειλε τις προάλλες μια φωτογραφία του Γκρέγκορι Πεκ, του πατέρα μου και του Μέρβιν ΛεΡόι, οι οποίοι ήταν καλοί φίλοι. Αλλά ποτέ δεν το πήρα ως υπονοούμενο. Ίσως νωρίτερα στη ζωή του να είχε μια σχέση με έναν άνδρα. Δεν θα το μάθω ποτέ, αλλά αν είχε, ήταν φανταστικό. Ελπίζω να το απολάμβανε».

Photo: Wikimedia Commons

Πού έβαλε το τραύμα αυτών των πρώτων χρόνων;

Ως παιδί, ο πατέρας της πήγε την Τζένιφερ μερικές φορές στο Μπρίστολ και γνώρισε τη μητέρα του Elsie – την οποία υποδύεται στη σειρά η Harriet Walter. Ποτέ δεν παρατήρησε κάτι μεμπτό σε αυτές τις επισκέψεις, λέει η ίδια. «Ήταν πάντα μια χαρούμενη υπόθεση. Η Elsie ήταν ενθουσιασμένη που με έβλεπε».

Τώρα αναρωτιέται πώς ήταν η εμπειρία για τον πατέρα της- τι αντιπροσώπευαν γι’ αυτόν αυτές οι συναντήσεις. Πιστεύει ότι μετά τη μετακόμισή του στις ΗΠΑ έκανε μια προσπάθεια δεκαετιών να διορθώσει τον εαυτό του. «Έκανε πολλή δουλειά με τον εαυτό του. Πρώτα διάβασε. Ήταν αυτοδίδακτος και αυτό είχε τεράστια επίδραση πάνω του. Και το LSD! Συνήθιζε να μου λέει: «Ξέρεις πώς τα παλιά πλοία ή οι φάλαινες παίρνουν αγκάθια στην κοιλιά τους;». Έλεγε ότι η λήψη LSD «με βοήθησε να αφαιρέσω τις αγκάθια»».

Η συμμετοχή στην τηλεοπτική σειρά ήταν μια παράξενη εμπειρία, λέει η Τζένιφερ, η οποία είχε άγχος να αποκαλύψει μυστικά που ο πατέρας της φύλαγε σε όλη του τη ζωή. Αλλά το γεγονός ότι βρέθηκε στο Μπρίστολ σε ένα αναγνωριστικό ταξίδι το άλλαξε αυτό. «Η αφήγηση της ιστορίας του Archie δεν προσθέτει μόνο στην ιστορία του Κάρι. Προσθέτει και στη δική μου ιστορία» λέει.

«Είναι κάπως σαν να κλείνει ο κύκλος. Δεν έχω ακόμα τις κατάλληλες λέξεις γι’ αυτό, αλλά με άλλαξε αυτή η διαδικασία».

*Με στοιχεία από theguardian.com

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024