Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει και φοβούνται» - Τι λένε Έλληνες που ζουν στη Γαλλία

«Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει και φοβούνται» – Τι λένε Έλληνες που ζουν στη Γαλλία

Χαοτική κατάσταση περιγράφουν οι Έλληνες που ζουν στη Γαλλία για τις συγκρούσεις μετά τον θάνατο του Ναέλ από αστυνομικά πυρά

Συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα σήμερα, οι συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει στη Γαλλία, μετά τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό στη Ναντέρ.

Έλληνες που ζουν στη Γαλλία περιγράφουν ένα χαοτικό σκηνικό με πυρπολήσεις κτηρίων και αυτοκινήτων και συγκρούσεις.

«Στο δρόμο κάτω από το σπίτι μου, είχαν βάλει φωτιά σε ένα αυτοκίνητο, είχαν πάρει τα σκουπίδια και είχαν βάλει φωτιά στο δρόμο. Φοβήθηκα όταν μπήκαμε στο σπίτι. Χθες το βράδυ σταμάτησαν οι αστυνομικοί 892 άτομα γιατί έβαζαν φωτιά παντού. Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει και φοβούνται» περιγράφει, μιλώντας στον ΑΝΤ1 η δικηγόρος Δροσούλα Παπαδοπούλου, που ζει στο Παρίσι.

«Μέσω TikTok κινητοποιούνται οι νέοι»

Στις διαδηλώσεις μετέχουν κυρίως νέοι, οι οποίοι κινητοποιούνται μέσω TikTok και μάλιστα έχουν δημιουργήσει μια εφαρμογή η οποία δείχνει τα στίγματα των συγκρούσεων λέει ο Αντώνης Βούρτσης. «Μαζεύονται μέσω TikTok και προσπαθούν να κάψουν ή καίνε διάφορα. Έχουν συλληφθεί χιλιάδες κυρίως νεαρής ηλικίας, αυτό είναι που μας κάνει εντύπωση. Από 15 έως 17 ετών».

«Έχουν γίνει πολλές ζημιές. Είναι η τέταρτη βραδιά που γίνονται ζημιές. Ξεκίνησαν να επιτίθενται σε μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως λεωφορεία και τραμ, για αυτό, και, εχθές το βράδυ απαγόρευσαν την κυκλοφορία των λεωφορείων και των τρένων μετά τις 18:00 το απόγευμα. Επιτίθενται, επίσης, σε αστυνομικά τμήματα και πυροσβεστικά τμήματα και δημαρχεία, τα οποία έχουν πάρει φωτιά, όπως, επίσης και σε καταστήματα» αναφέρει η κυρία Ιωάννα, άλλη κάτοικος του Παρισιού.

Χιλιάδες κόσμου στην κηδεία του Ναέλ

Τέσσερις ημέρες μετά τον θάνατό του από αστυνομικά πυρά, ο 17χρονος κηδεύτηκε στην πόλη του, την Νταντέρ, σε κλίμα συγκίνησης αλλά και οργής.

Αν και η οικογένειά του είχε ζητήσει να μην παραστούν ούτε δημοσιογράφοι αλλά ούτε και διαδηλωτές, χιλιάδες κόσμου έδωσαν το «παρών» για να τον αποχαιρετήσουν.

Η τελετή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ξεκίνησε το πρωί με την ατμόσφαιρα να είναι τεταμένη.

Στο τζαμί Ιμπν Μπαντίς, όπως μετέδωσε η Le Monde, χιλιάδες νέοι συγκεντρώθηκαν, άλλοι με σκούτερ και άλλοι πεζοί, για να προσευχηθούν για τον Ναέλ. Μάλιστα, το πλήθος ήταν τόσο μεγάλο που οι δημοτικές υπηρεσίες τοποθέτησαν απαγορευτικές μπάρες και διαγραμμίσεις προκειμένου να μπορέσουν η οικογένεια, οι συγγενείς και οι φίλοι του 17χρονου να μπουν στον ναό ενώ αργότερα το φέρετρο βγήκε με δυσκολία από το τζαμί.

Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν «Allahou akbar» και «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ».

Μετά την προσευχή στο τζαμί ακολούθησε η ταφή στο νεκροταφείο Μον Βαλεριέν. Στην είσοδό του δεκάδες άνθρωποι στέκονταν κατά μήκος του δρόμου, περιμένοντας να φτάσει η σορός του Ναέλ.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024