Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Κηδεύτηκε ο 17χρονος Ναέλ στη Ναντέρ - Χιλιάδες κόσμου έδωσαν το «παρών»

Γαλλία: Κηδεύτηκε ο 17χρονος Ναέλ στη Ναντέρ – Χιλιάδες κόσμου έδωσαν το «παρών»

Ο 17χρονος σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά την Τρίτη 27 Ιουνίου. Μετά τη δολοφονία του, ξέσπασαν οργισμένες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (1/7) η κηδεία του δολοφονημένου Ναέλ στη Γαλλία.

Τέσσερις ημέρες μετά τον θάνατό του από αστυνομικά πυρά, ο 17χρονος κηδεύτηκε στην πόλη του, την Νταντέρ, σε κλίμα συγκίνησης αλλά και οργής.

Αν και η οικογένειά του είχε ζητήσει να μην παραστούν ούτε δημοσιογράφοι αλλά ούτε και διαδηλωτές, χιλιάδες κόσμου έδωσαν το «παρών» για να τον αποχαιρετήσουν.

Σε ανακοίνωσή τους, οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την οικογένεια του 17χρονου κάλεσαν τα Μέσα και τους πολίτες να μην παρευρεθούν στην κηδεία και να σεβαστούν την ιδιωτικότητά της αυτή τη στιγμή.

«Το Σάββατο 1 Ιουλίου θα είναι ημέρα πένθους για την οικογένεια του Ναέλ», έγραψαν και υπογράμμισαν «τη σημασία του να δοθεί στην οικογένεια που πενθεί η ιδιωτική ζωή και ο σεβασμός που χρειάζεται κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου».

Η τελετή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ξεκίνησε το πρωί με την ατμόσφαιρα να είναι τεταμένη.

Στο τζαμί Ιμπν Μπαντίς, όπως μετέδωσε η Le Monde, χιλιάδες νέοι συγκεντρώθηκαν, άλλοι με σκούτερ και άλλοι πεζοί, για να προσευχηθούν για τον Ναέλ. Μάλιστα, το πλήθος ήταν τόσο μεγάλο που οι δημοτικές υπηρεσίες τοποθέτησαν απαγορευτικές μπάρες και διαγραμμίσεις προκειμένου να μπορέσουν η οικογένεια, οι συγγενείς και οι φίλοι του 17χρονου να μπουν στον ναό ενώ αργότερα το φέρετρο βγήκε με δυσκολία από το τζαμί.

Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν «Allahou akbar» και «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ». Όταν ένας νεαρός άνδρας προσπάθησε να τραβήξει πλάνα με το κινητό του τηλέφωνο δέχτηκε την παρατήρηση ενός μεγαλύτερου: «Τι τραβάς; Αν ήταν ο αδελφός σου, θα τραβούσες;», τον ρώτησε.

Μετά την προσευχή στο τζαμί ακολούθησε η ταφή στο νεκροταφείο Μον Βαλεριέν. Στην είσοδό του δεκάδες άνθρωποι στέκονταν κατά μήκος του δρόμου, περιμένοντας να φτάσει η σορός του Ναέλ.

«Ας αναπαυθεί η ψυχή του και ας αποδοθεί δικαιοσύνη. Ήρθα για να στηρίξω τη μητέρα του, ήταν το μοναχοπαίδι της», δήλωσε στο AFP κάτοικος της Ναντέρ.

Επεισόδια και διαδηλώσεις

Ο 17χρονος σκοτώθηκε από αστυνομικό την Τρίτη 27 Ιουνίου. Ο θάνατός του προκάλεσε ταραχές και λεηλασίες σε όλη τη Γαλλία.

O 17χρονος Ναέλ

Η οργή της νεολαίας ξεχειλίζει, με τις διαδηλώσεις και τις ταραχές στα προάστια του Παρισιού και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας να συνεχίζονται για τέταρτο 24ωρο ενώ η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει τεθωρακισμένα οχήματα και περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις στους δρόμους.

Οδομαχίες, πυρπολήσεις αυτοκινήτων και κτιρίων εκτός από συγκρούσεις καταγράφονται στη Λυόν. Στη Μασσαλία, οι διαδηλωτές έκλεψαν όπλα ενώ εισέβαλαν και στο κτήριο του Χρηματιστηρίου.

Το ξέσπασμα με αφορμή τη δολοφονία του Ναέλ από αστυνομικό ξυπνάει μνήμες της εξέγερσης του 2005.

Οι συνθήκες που ζει και μεγαλώνει η φτωχή νεολαία της Γαλλίας, παιδιά μεταναστών δεύτερης ή και τρίτης γενιάς, δεν έχουν βελτιωθεί όλα αυτά τα χρόνια καθώς παραμένουν περιθωριοποιημένοι από τα δικαιώματα που έχουν τυπικά ως Γάλλοι πολίτες.

Οι διακρίσεις εις βάρος τους συνεχίζονται ενώ τα φαινόμενα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας είναι κανονικότητα στις γειτονιές τους και συχνά, όπως τώρα, λειτουργούν ως η σπίθα που ανάβει το φυτίλι.

Ποιος ήταν ο 17χρονος

Ο Ναέλ έμενε με τη μητέρα του στη Ναντέρ, σε μέρος όπου κάποτε στέγαζε τη μεγαλύτερη παραγκούπολη για Αλγερινούς μετανάστες. Δεν είχε γνωρίσει τον πατέρα του. Δούλευε ως ντελιβεράς, ενώ έπαιζε ράγκμπι με την ομάδα Pirates της Ναντέρ. Είχε γραφτεί στο κολέγιο Σουρεσνέ για να γίνει ηλεκτρολόγος, ωστόσο, σύμφωνα με ΜΜΕ, δεν παρακολουθούσε συχνά τα μαθήματα.

Η ζωή του ήταν κάτι παραπάνω από δύσκολη αφού λόγω της καταγωγής του (Γαλλο-αλγερινός) είχε υποβληθεί σε πέντε αστυνομικούς ελέγχους μέσα σε δύο χρόνια, ενώ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο έπρεπε να παρουσιαστεί σε δικαστήριο ανηλίκων με την κατηγορία της «αποτυχίας συνεργασίας με τις Αρχές».

Κατηγορούνταν ακόμη για κατάχρηση προσωρινής άδειας οδήγησης αφού στη Γαλλία μπορείς να οδηγήσεις ασυνόδευτος από τα 18 και μετά,

Την περασμένη Τρίτη ο Ναέλ έκανε την τελευταία βόλτα του αφού ενώ βρισκόταν μαζί με άλλα δύο άτομα σε αυτοκίνητο, πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από τον αστυνομικό.

Ο εισαγγελέας της Ναντέρ ανακοίνωσε ότι με βάση τα στοιχεία της έρευνας που διενέργησε, η χρήση του όπλου από τον αστυνομικό «δεν δικαιολογείται» και ότι θα του απαγγελθεί κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Ανακοίνωσε επίσης ότι από την τοξικολογική έρευνα που πραγματοποιήθηκε δεν προέκυψε ότι ο 17χρονος οδηγός ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, ούτε και ο συνοδηγός του, ενώ ένα τρίτο άτομο, το οποίο ήταν μέσα στο αυτοκίνητο και διέφυγε, αναζητείται.

«Σ’ αγαπώ μαμά»

Η μητέρα του Ναέλ μίλησε για την τελευταία ημέρα της ζωής του, θυμάται ότι της έδωσε ένα «μεγάλο φιλί» πριν πάει στη δουλειά και της είπε: «Σ’ αγαπώ μαμά».

Αναφερόμενη στον 38χρονο αστυνομικό που κατηγορείται για τη δολοφονία του γιου της, η μητέρα του Ναέλ, είπε: «Δεν χρειαζόταν να σκοτώσει τον γιο μου, υπήρχαν άλλοι τρόποι να τον αντιμετωπίσει» και συνέχισε: «Ο αστυνομικός είδε το κεφάλι ενός Άραβα, ενός μικρού παιδιού, ήθελε να του αφαιρέσει τη ζωή».

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024