Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δολοφονία 17χρονου από αστυνομικό στη Γαλλία: Σήμερα Σάββατο η κηδεία του Ναέλ - Λάδι στη φωτιά ρίχνουν κυβέρνηση και Μακρόν

Δολοφονία 17χρονου από αστυνομικό στη Γαλλία: Σήμερα Σάββατο η κηδεία του Ναέλ – Λάδι στη φωτιά ρίχνουν κυβέρνηση και Μακρόν

Κύμα διαδηλώσεων υπάρχει σε όλες τις πόλεις της Γαλλίας και όχι μόνο μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό.

Μνήμες της εξέγερσης του 2005 έχουν ξυπνήσει στη Γαλλία μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 17χρονου Γαλλο-αλγερινού Ναέλ από αστυνομικό στη Ναντέρ. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν για τέταρτη νύχτα με την Αστυνομία στους δρόμους της χώρας, ζητώντας «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ» και να μπει τέλος στις δολοφονίες από αστυνομικούς.

Άλλος ένας 19χρονος έχασε τη ζωή του μετά που πήδηξε από κτίριο χθες, με τις έρευνες για τον θάνατό του να συνεχίζονται.

Σύμφωνα με τη Liberation, τουλάχιστον 994 άτομα συνελήφθησαν σε όλη τη Γαλλία το βράδυ της Παρασκευής, ενώ νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Ζέραλντ Νταρμανέν είχε ανακοινώσει 471 συλλήψεις. Κτίρια και αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η «βία ήταν πολύ λιγότερο έντονη» την Παρασκευή, με τη Μασσαλία, τη Λιόν και τη Γκρενόμπλ να είναι τα «καυτά σημεία», καθώς εκεί έγιναν οργισμένες διαδηλώσεις για τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ.

Στη Μασσαλία άγνωστοι εισέβαλαν σε ένα κατάστημα όπλων, πήραν μερικά κυνηγετικά τουφέκια, αλλά όχι πυρομαχικά, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία. Στη συνέχεια συνελήφθη ένα άτομο με τουφέκι που πιθανότατα προερχόταν από το συγκεκριμένο κατάστημα, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Λάδι στη φωτιά ρίχνουν η γαλλική κυβέρνηση και ο Μακρόν

Η γαλλική κυβέρνηση είχε αναπτύξει περίπου 45.000 αστυνομικούς (τους 5.000 στο Παρίσι), ειδικές δυνάμεις και τεθωρακισμένα οχήματα, με τον Νταρμανέν να δηλώνει ότι «η απάντηση του κράτους πρέπει να είναι αποφασιστική», ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά».

Μάλιστα, ο ίδιος έγραψε στο Twitter: «Ντροπή σε αυτούς που δεν απηύθυναν έκκληση για ηρεμία».

Ερωτηθείς εάν η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ο υπουργός Εσωτερικών είπε στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του TF1: «Δεν αποκλείουμε τίποτα, θα δούμε τι θα επιλέξει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Την ίδια στάση με τον υπουργό Εσωτερικών έχει κρατήσει και ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι «κάποιοι προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν τον θάνατο ενός παιδιού που έχει βυθίσει σε πένθος όλη τη Γαλλία» και αφού συνεχάρη τις αστυνομικές αρχές «για τη δράση τους» τις τελευταίες ημέρες, κάλεσε τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι, προσθέτοντας ότι το 1/3 αυτών που έχουν συλληφθεί είναι «νέοι ή πολύ νέοι».

Μάλιστα, κατηγόρησε τα social media και τα video games για τα «όσα βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες», κατονομάζοντας την αμερικανική εφαρμογή Snapchat και το κινεζικό TikTok ως χώρους «οργάνωσης βίαιων συγκεντρώσεων».

Όπως ανέφερε, αναμένει «αίσθημα ευθύνης» από τις μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, «προκαλούν επίσης μια μορφή μίμησης βίας, που οδηγεί νεότερους να χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα».

Δείτε βίντεο

Σήμερα η κηδεία του 17χρονου, τι ζήτησε η οικογένεια

Σήμερα Σάββατο θα γίνει η κηδεία του 17χρονου Ναέλ Μ., με την οικογένεια του άτυχου νέου να ζητά τόσο τα ΜΜΕ, όσο οι πολίτες να μην πάνε στην τελετή που θα γίνει στη Ναντέρ.

Ποιος ήταν ο 17χρονος

Ο Ναέλ έμενε με τη μητέρα του στη Ναντέρ, σε μέρος όπου κάποτε στέγαζε τη μεγαλύτερη παραγκούπολη για Αλγερινούς μετανάστες. Δεν είχε γνωρίσει τον πατέρα του. Δούλευε ως ντελιβεράς, ενώ έπαιζε ράγκμπι με την ομάδα Pirates της Ναντέρ. Είχε γραφτεί στο κολέγιο Σουρεσνέ για να γίνει ηλεκτρολόγος, ωστόσο, σύμφωνα με ΜΜΕ, δεν παρακολουθούσε συχνά τα μαθήματα.

Η ζωή του ήταν κάτι παραπάνω από δύσκολη αφού λόγω της καταγωγής του (Γαλλο-αλγερινός) είχε υποβληθεί σε πέντε αστυνομικούς ελέγχους μέσα σε δύο χρόνια, ενώ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο έπρεπε να παρουσιαστεί σε δικαστήριο ανηλίκων με την κατηγορία της «αποτυχίας συνεργασίας με τις Αρχές».

Κατηγορούνταν ακόμη για κατάχρηση προσωρινής άδειας οδήγησης αφού στη Γαλλία μπορείς να οδηγήσεις ασυνόδευτος από τα 18 και μετά,

Την περασμένη Τρίτη ο Ναέλ έκανε την τελευταία βόλτα του αφού ενώ βρισκόταν μαζί με άλλα δύο άτομα σε αυτοκίνητο, πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από τον αστυνομικό.

Ο εισαγγελέας της Ναντέρ ανακοίνωσε ότι με βάση τα στοιχεία της έρευνας που διενέργησε, η χρήση του όπλου από τον αστυνομικό «δεν δικαιολογείται» και ότι θα του απαγγελθεί κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Ανακοίνωσε επίσης ότι από την τοξικολογική έρευνα που πραγματοποιήθηκε δεν προέκυψε ότι ο 17χρονος οδηγός ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, ούτε και ο συνοδηγός του, ενώ ένα τρίτο άτομο, το οποίο ήταν μέσα στο αυτοκίνητο και διέφυγε, αναζητείται.

«Σ’ αγαπώ μαμά»

Η μητέρα του Ναέλ μίλησε για την τελευταία ημέρα της ζωής του, θυμάται ότι της έδωσε ένα «μεγάλο φιλί» πριν πάει στη δουλειά και της είπε: «Σ’ αγαπώ μαμά».

Αναφερόμενη στον 38χρονο αστυνομικό που κατηγορείται για τη δολοφονία του γιου της, η μητέρα του Ναέλ, είπε: «Δεν χρειαζόταν να σκοτώσει τον γιο μου, υπήρχαν άλλοι τρόποι να τον αντιμετωπίσει» και συνέχισε: «Ο αστυνομικός είδε το κεφάλι ενός Άραβα, ενός μικρού παιδιού, ήθελε να του αφαιρέσει τη ζωή».

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024