Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δολοφονία 17χρονου στη Γαλλία: Live όλες οι εξελίξεις στο in - «Οι γονείς των ταραξιών θα έχουν ποινικές ευθύνες»

Δολοφονία 17χρονου στη Γαλλία: Live όλες οι εξελίξεις στο in – «Οι γονείς των ταραξιών θα έχουν ποινικές ευθύνες»

Η δολοφονία του 17χρονου Ναέλ στη Γαλλία έχει συγκλονίσει τη χώρα που ζει μέρες της εξέγερσης του 2005. Για άλλη μια φορά η αντιμετώπιση του γαλλικού κράτους προς τους Γάλλους πολίτες που είναι παιδιά μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς έρχεται στο προσκήνιο.

Καζάνι που βράζει η Γαλλία για πέμπτη νύχτα. Οι οργισμένες διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό στη Ναντέρ συνεχίζονται σε όλη τη χώρα.

Η κηδεία του 17χρονου Γαλλο-αλγερινού πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (1/7), σε κλίμα συγκίνησης και οργής αλλά χωρίς επεισόδια.

Ωστόσο, μετά την τελετή οι νέοι βγήκαν και πάλι στους δρόμους, με τα αιτήματά τους να είναι «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ» και να σταματήσουν οι δολοφονίες από αστυνομικούς.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχουν επιστρατεύσει τεθωρακισμένα οχήματα και περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις στους δρόμους ενώ συνεχίζονται οι προκλητικές δηλώσεις κατά της νεολαίας που έχει ξεσηκωθεί με χαρακτηρισμούς όπως «παράσιτα».

Δείτε live από τη Γαλλία

Λεπτό προς λεπτό όσα έγιναν στη Γαλλία τις προηγούμενες ώρες

02:00 Η ένταση πέφτει – Παραμένουν οι αστυνομικές δυνάμεις

Τα ρολόγια στη Γαλλία δείχνουν λίγο μετά τη 1:00. Η ένταση στο Παρίσι και τις άλλες μεγάλες πόλεις έχει πέσει.

Στα Ηλύσια Πεδία εξακολουθεί να υπάρχει ισχυρή αστυνομική παρουσία, καθώς νωρίτερα σημειώθηκαν επεισόδια από ομάδες νεαρών. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Jules Ravel, που βρίσκεται στο σημείο, η αστυνομική δύναμη είναι τόσο σημαντική που η ανασυγκρότηση των νεαρών είναι αδύνατη.

Στη Μασσαλία ο νέος απολογισμός κάνει λόγο για 56 συλλήψεις. «Δεν έχουν λεηλατηθεί μέχρι στιγμής καταστήματα, όπως συνέβη τα προηγούμενα βράδια. Κάθε φορά που οι νεαροί προσπαθούσαν να σχηματίσουν ομάδα η αστυνομία τη διέλυε και αν χρειαζόταν χρησιμοποιούσε δακρυγόνα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αστυνομικός.

Στη Λυών επίσης έχει πέσει η ένταση. Η ατμόσφαιρα είναι αρκετά ήρεμη στο κέντρο της πόλης και μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχουν αναφερθεί λεηλασίες ή ιδιαίτερες συγκρούσεις.

Στη Ναντέρ, όπου ο 17χρονος δολοφονήθηκε από τα αστυνομικά πυρά, οι δρόμοι στο κέντρο της πόλης είναι έρημοι. Όπως περιγράφει η Le Monde, η κατάσταση είναι και εκεί ήρεμη. Στο Escale du Marché, το μοναδικό μπαρ στο κέντρο της πόλης που είναι ακόμα ανοιχτό, υπάρχουν ελάχιστοι πελάτες. Ο ιδιοκτήτης του αναφέρει ότι «συνήθως είναι γεμάτο το Σάββατο το βράδυ. Ελπίζω να επιστρέψουμε σε μια κανονική κοινωνική ζωή την επόμενη εβδομάδα».

01:20 Πάνω από 120 συλλήψεις ως αυτήν την ώρα

Μέχρι τις 1:20 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας), έχουν συλληφθεί σε όλη τη Γαλλία 121 άτομα εκ των οποίων τα 45 στο Παρίσι, τα 43 στη Μασσαλία και τα 22 στη Λυών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

00:55 Συγκρούσεις στη Μασσαλία

Στην Canebière, τον πιο μεγάλο και πιο κεντρικό δρόμο της Μασσαλίας, η κατάσταση παραμένει τεταμένη και μπερδεμένη. Όπως αναφέρει η Le Figaro, δεκάδες νέοι, κυρίως μεταξύ 14 και 18 ετών, επιτίθενται στις βιτρίνες των καταστημάτων. Η αστυνομία διαλύει τις ομάδες που έχουν σχηματίσει και τα μέλη της διαφεύγουν από παρακείμενους δρόμους. Στη συνέχεια όμως, επιστρέφουν ξανά για να συνεχίσουν το «έργο» τους.

Την ίδια ώρα, λίγο πιο πέρα, στην κεντρική πλατεία της συνοικίας La Plaine άλλες ομάδες έχουν βάλει φωτιά σε κάδους ενώ οι αστυνομικοί κάνουν χρήση δακρυγόνων, προσπαθώντας να τους διαλύσουν.

Πηγή φωτογραφίας: Le Monde

00:30 Συλλήψεις και στη Λυών

Σύμφωνα με τη νομαρχία, 10 άτομα συνελήφθησαν στην περιοχή της Λυών το απόγευμα του Σαββάτου.

Νωρίτερα, ο ιμάμης Azzédine Gaci απηύθυνε εκκλήσεις στους γονείς των παιδιών «να μην αφήνουν τα ανήλικα παιδιά τους (που αποτελούν το 30% των συλληφθέντων) να τριγυρνούν έξω και να φροντίζουν να επιστρέφουν στο σπίτι τους πριν νυχτώσει».

«Ο απαράδεκτος και αδικαιολόγητος θάνατος του Ναέλ δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις ζημιές, τις λεηλασίες, τους βανδαλισμούς και τις άλλες επιθέσεις, οι οποίες έχουν φτάσει σε ένα τρομακτικό επίπεδο βίας», ανέφερε ο θρησκευτικός ηγέτης από τη Λυών.

23:46 Συλλήψεις στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι

375 έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, το βράδυ του Σαββάτου στα Ηλύσια Πεδία για τις γύρω περιοχές. 37 άτομα συνελήφθησαν για οπλοφορία. Ανάμεσα στα αντικείμενα που κατασχέθηκαν, όπως διακρίνεται και στις φωτογραφίες, ήταν μια σφεντόνα, μια σιδερογροθιά και υλικά για κατασκευή κοκτέιλ μολότοφ.

22:51 Η πρωθυπουργός στο αρχηγείο της Αστυνομίας για να παρακολουθεί τις αστυνομικές επιχειρήσεις

Από τις 45.000 αστυνομικούς που έχουν αναπτυχθεί σήμερα Σάββατο σε όλη τη χώρα, οι 7.000 θα βρίσκονται στο Παρίσι. Η Ελιζαμπέτ Μπορν σε μία κίνηση συμβολισμού για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να καταστείλει τις διαδηλώσεις, θα βρεθεί σήμερα στο αρχηγείο της αστυνομίας του Παρισιού, για να παρακολουθήσει τις αστυνομικές επιχειρήσεις.

Βίντεο από το Παρίσι – Αστυνομικές δυνάμεις παρατάσσονται στα Ηλύσια Πεδία

22:39 Εκκλήσεις στους γονείς των παιδιών και από Ιμάμη στη Λυών

«Ο απαράδεκτος και αδικαιολόγητος θάνατος του Ναέλ δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις ζημιές, τις λεηλασίες, τους βανδαλισμούς και τις άλλες επιθέσεις, οι οποίες έχουν φτάσει σε ένα τρομακτικό επίπεδο βίας», ανέφερε ο ιμάμης Azzédine Gaci από τη Λυών. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση «σε όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης, και ιδιαίτερα στους γονείς, να μην αφήνουν τα ανήλικα παιδιά τους (που αποτελούν το 30% των συλληφθέντων) να τριγυρνούν έξω και να φροντίζουν να επιστρέφουν στο σπίτι τους πριν νυχτώσει».

Η έκκληση του θρησκευτικού ηγέτη, με καταγωγή από την Αλγερία, έρχεται μετά τις παραινέσεις – προειδοποιήσεις της κυβέρνησης ότι οι γονείς που δεν μπορούν να ελέγξουν τα παιδιά τους θα βρεθούν αντιμέτωποι μέχρι και με ποινικές ευθύνες.

Οι πιέσεις για να σταματήσουν οι ταραχές αυξάνονται τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης που ανακοινώνει δρακόντεια μέτρα και «δείχνει» τις οικογένειες των προαστίων ως υπεύθυνους όσο και από φωνές που θεωρούνται «κοντά» στους διαδηλωτές όπως η παρέμβαση φιλάθλων της Μαρσέιγ και τώρα του ιμάμη.

22:27 Ξεκίνησαν οι συλλήψεις στη Μασσαλία

Νωρίτερα υπήρξε ένταση σε συγκέντρωση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων.

22:01 Ο 17χρονος Ναέλ συμμετείχε σε βιντεοκλίπ γνωστού ράπερ

Ο Ναέλ Μ. που δολοφονήθηκε από αστυνομικό ήταν ένας από αυτούς που κληρώθηκαν για να λάβουν μέρος στα γυρίσματα βιντεοκλίπ του ράπερ Jul.

Σε πολλά πλάνα φαίνεται ο νεαρός να στέκεται πίσω από τον εμβληματικό ράπερ της πόλης της Μασσαλίας, ο οποίος όταν πληροφορήθηκε τον θάνατό του θέλησε να τιμήσει τη μνήμη του, αποκαλώντας τον σε ανάρτησή του «μικρό αδερφό».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:31 Ο απολογισμός των καταστροφών

Ο υπουργός Οικονομίας έκανε απολογισμό των ζημιών που προκλήθηκαν από την βία των τελευταίων τεσσάρων ημερών. Σύμφωνα με την καταμέτρησή του, ζημιές υπέστησαν 200 εμπορικά κέντρα, 200 μεγάλα καταστήματα λιανικής, 250 καπνοπωλεία, 250 υποκαταστήματα τραπεζών. Επίσης, φθορές προκλήθηκαν σε καταστήματα επώνυμης ένδυσης, αθλητισμού και fast food.

21:08 Ένταση στη Μασσαλία

Σύμφωνα με τη Le Figaro υπάρχει ένταση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στη Μασσαλία, όπου σήμερα ενισχύθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις.

20:40 Άνδρες της ιδιωτικής ασφάλειας επιστρατεύουν οι καταστηματάρχες στη Λυών

Το βράδυ του Σαββάτου, ιδιωτικοί φρουροί ασφαλείας θα κληθούν να φρουρήσουν τα καταστήματα στο κέντρο της Λυών. Το μέτρο αυτό προτάθηκε στις αρχές σήμερα το πρωί από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (CCI), μετά τις καταστροφές σε περίπου σαράντα καταστημάτα στο κέντρο της Λυών χθες το βράδυ.

20:19 Ξαναχτυπά ο εκπρόσωπος των αστυνομικών μετά το «παράσιτα» για τους διαδηλωτές – «Δεν είμαστε ρατσιστές»

Ο επικεφαλής του συνδικάτου της γαλλικής αστυνομίας, UNSA Police, αρνείται ότι οι αστυνομικοί είναι ρατσιστές. «Δεν ελέγχουμε τους ανθρώπους λόγω του χρώματος του δέρματός τους», δήλωσε ο Thierry Clair, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της UNSA-Police, στο BBC.

«Όχι, η γαλλική αστυνομία δεν είναι ρατσιστική. Μπορεί να υπάρχει κάποια συμπεριφορά που είναι στα όρια και σε ορισμένους αξιωματικούς έχουν επιβληθεί κυρώσεις – μερικές φορές απολύονται – για τέτοιες πράξεις, αλλά είναι κάτι που συμβαίνει σε κάθε εταιρεία ή θεσμό».

Ωστόσο η ίδια ένωση χθες σε ανακοίνωσή της – μαζί με την Alliance Police Nationale – ανέφερε ότι «είμαστε σε πόλεμο με άγριες ορδές παρασίτων» και απείλησε με… εξέγερση εκτός εάν η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν αποκαταστήσει την τάξη μετά τις διαδηλώσεις.

«Σήμερα η αστυνομία μάχεται γιατί είμαστε σε πόλεμο. Αύριο θα περάσουμε στην αντίσταση και αυτό πρέπει να το γνωρίζει η κυβέρνηση».

20:10 Επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών σε αστυνομικό τμήμα

Κατά την επίσκεψή του στο αστυνομικό τμήμα της Dreux (Eure-et-Loir), ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα σήμερα ότι ο αριθμός των αστυνομικών που θα αναπτυχθούν στη Γαλλία το βράδυ του Σαββάτου θα είναι ο ίδιος με εκείνον της Παρασκευής, δηλαδή 45.000 αστυνομικοί σε όλη τη χώρα.

Είπε ακόμα ότι θα επιχειρούν οι ίδιες δυνάμεις που επιχείρησαν χθες το βράδυ, και επιβεβαίωσε ότι θα ενισχυθούν στη Μασσαλία και στη Λυών όπως ζήτησαν οι αρχές των συγκεκριμένων πόλεων.

20:04 Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA για τις ταραχές στη Γαλλία

Οι εικόνες που κατέγραψε το MEGA στη Ναντέρ θυμίζουν εμπόλεμη κατάσταση. Έντονη μυρωδιά καμένου υπάρχει στην ατμόσφαιρα, ενώ παντού αντικρύζει κανείς σπασμένες τζαμαρίες καταστημάτων και τραπεζών.

Οι αστυνομικοί έχουν βγει στους δρόμους του γαλλικού προαστίου και ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος.

Το MEGA συνομίλησε με νεαρούς που μένουν στη Ναντέρ, οι οποίοι εξέφρασαν την οργή τους για την αστυνομική βία και την κυβέρνηση Μακρόν.

Ακρότητες από την αστυνομία

Απέναντι στην οργή των χιλιάδων νεαρών οι δυνάμεις της αστυνομίας καταγράφονται επίσης να προχωρούν σε ακρότητες. Στη Λιλ ένας άνδρας των ειδικών δυνάμεων ταχείας επέμβασης της αστυνομίας με το γόνατο στο λαιμό ενός 13χρονου προσπαθεί να τον ακινητοποιήσει. Τον δένει με χειροπέδες και τον χτυπά στο κεφάλι.

Βία από την πλευρά της αστυνομίας καταγγέλλουν και οι δημοσιογράφοι που προσπαθούν να καλύψουν τα επεισόδια. Εχθές μόνο έγιναν 11 επώνυμες καταγγελίες ενώ ένας δημοσιογράφος στη Μασσαλία πυροβολήθηκε από θωρακισμένο όχημα με πλαστική σφαίρα και μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

19:56 Δήμαρχος καλεί τον Μακρόν να κατεβάσει τον στρατό

Ο δήμαρχος της πόλης Evreux στη Νορμανδία, Guy Lefrand, ζητά από τον Εμανουέλ Μακρόν να καλέσει τον στρατό για την καταστολή των ταραχών και «προειδοποιεί» ότι οι «κάτοικοι των κοινοτήτων μας θα καταλήξουν να οπλιστούν για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους».

Σε επιστολή του αναφέρει: «Εδώ και πάρα πολλές ημέρες, η αταξία έχει παρεισφρήσει στις πόλεις μας. Για τους κατοίκους μας, επικρατεί πλέον χάος κάθε βράδυ», έγραψε. Κάλεσε τον Μακρόν να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα: «έχετε στα χέρια σας τις αρμοδιότητες που σας επιτρέπουν να βάλετε τέλος σε αυτή την αταξία», μεταξύ άλλων «φέρνοντας την αστυνομία» ή «φέρνοντας τον στρατό».

19:24 Οι οπαδοί της Μαρσέιγ καλούν τους νέους να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να σταματήσουν τα επεισόδια

Οι South Winners 1987, ένας από τους δύο συνδέσμους οπαδών της ποδοσφαιρικής ομάδας Μαρσέιγ, καλούν τους νέους σε αυτοσυγκράτηση και «να σταματήσουν αμέσως αυτές τις καταστροφικές ενέργειες στην πόλη μας» (σ.σ. Μασσαλία).

«Ενεργώντας με αυτόν τον τρόπο, σπιλώνετε τη μνήμη» του Ναέλ M., ο οποίος σκοτώθηκε από αστυνομικό κατά τη διάρκεια ελέγχου την Τρίτη, και «διχάζετε επίσης την πόλη μας, η οποία ενσαρκώνει έναν μοναδικό πολυπολιτισμό που μας ενώνει όλους», αναφέρει η ανακοίνωση του συνδέσμου σε μια σπάνια πολιτική δήλωση που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα.

«Καταδικάζουμε έντονα αυτές τις πράξεις βανδαλισμού. Αντιλαμβανόμαστε την οργή σας, αλλά σας εκλιπαρούμε να την ελέγξετε», καθώς οι ταραχές θα λειτουργήσουν «ως νερό στο μύλο όλων των όρνεων των άκρων».

19:15 Το 1/3 των συλληφθέντων είναι ανήλικοι – «Ποινικές ευθύνες για τους γονείς των ταραξιών»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Éric Dupond-Moretti, ανέφερε ότι το 1/3 των συλληφθέντων είναι ανήλικοι ενώ έδειξε ως υπαίτιους και τους γονείς των διαδηλωτών σημειώνοντας ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν και ποινικές ευθύνες.

«Για όλους εκείνους που είναι σε θέση να ασκήσουν τη γονική μέριμνα, έχουμε την απαίτηση να «κρατήσουν» τα παιδιά τους. Και υπάρχει αδίκημα βάσει του Ποινικού Κώδικα που τιμωρείται με φυλάκιση δύο ετών και πρόστιμο 30.000 ευρώ κάθε φορά που οι γονείς, με την υπαίτια απροσεξία τους, θέτουν σε κίνδυνο τη μόρφωση, την ηθική και την ασφάλεια των παιδιών τους», δήλωσε.

18:25 Η Γαλλία στις φλόγες – Μία ανασκόπηση των τελευταίων ημερών

Τέσσερις νύχτες οργισμένων διαδηλώσεων, κινητοποίηση 45.000 αστυνομικών, απαγόρευση κυκλοφορίας και συγκεντρώσεων σε πολλές πόλεις και πάνω από 2.300 συλλήψεις νέων. Ήταν μια μεγάλη εβδομάδα στη Γαλλία – αλλά πώς φτάσαμε εδώ;

Τρίτη

Ο Nahel M, ένας 17χρονος μουσουλμάνος Αλγερινής καταγωγής από τη Ναντέρ, προάστιο του Παρισιού, πέφτει νεκρός από τα πυρά αστυνομικού κατά τη διάρκεια ελέγχου.

Μόλις το περιστατικό γίνεται γνωστό, και τα πρώτα βίντεο δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκινούν οι διαδηλώσεις.

Αναπτύσσονται 1.200 αστυνομικοί.

Τετάρτη

Βίντεο που καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς των αστυνομικών ότι βρίσκονταν σε άμυνα επαληθεύονται από μεγάλα γαλλικά ΜΜΕ.

Ο Μακρόν δηλώνει συγκλονισμένος και χαρακτηρίζει «ασυγχώρητο» τον θανάσιμο πυροβολισμό ενός εφήβου από την αστυνομία, σε μια προσπάθεια κατευνασμού.

Οι διαδηλώσεις απλώνονται σε πολλές πόλεις της χώρας και ξεσπούν επεισόδια. Στόχος δημόσια κτίρια και αυτοκίνητα που τυλίγονται στις φλόγες.

Οι αρχές ανακοινώνουν ότι θα αναπτύξουν περισσότερους από 9.000 αστυνομικούς για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη αναταραχή

Πέμπτη

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον Ναέλ συλλαμβάνεται και κατηγορείται για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως

Η μητέρα του 17χρονου ηγείται πορείας στη μνήμη του γιου της και καλεί τον κόσμο να μην ανέχεται την αδικία και τις διακρίσεις. Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι παρευρέθηκαν στην πορεία.

Οι ταραχές εξαπλώνονται και κλιμακώνονται ενώ διαδηλώσεις γίνονται και εκτός Γαλλίας. Τη νύχτα οι καταστροφές επεκτείνονται σε καταστήματα ενώ σημειώνονται και λεηλασίες.

Παρασκευή

Ο πρόεδρος Μακρόν συγκαλεί σύσκεψη της μονάδας αντιμετώπισης κρίσεων και υπόσχεται να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση των ταραχών. Μιλάει για αδικαιολόγητες εικόνες και καλεί τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι.

Ο μέσος όρος ηλικίας των συλληφθέντων είναι τα 17 έτη ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν αρκετοί 13χρονοι.

Ο Γάλλος πρόεδρος κατηγορεί ακόμα τα social media για την ένταση της βίας.

Εκδηλώσεις ακυρώνονται στη Γαλλία, εφαρμόζεται απαγόρευση κυκλοφορίας απαγορεύονται οι διαδηλώσεις και τα μέσα μαζικής μεταφοράς κλείνουν νωρίς.

Η πρωθυπουργός ανακοινώνει ότι επιστρατεύονται και τεθωρακισμένα οχήματα ενώ αναπτύσσονται 45.000 αστυνομικοί.

Τα σωματεία των αστυνομικών αναφέρουν ότι «έχουν πόλεμο με παράσιτα» ενώ απειλούν τον Μακρόν με εξέγερση εάν η κυβέρνηση δεν αποκαταστήσει την τάξη μετά τις διαδηλώσεις.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σε αρκετές πόλεις της χώρας αλλά διαλύονται γρήγορα από την αστυνομία. Το βράδυ οι ταραχές συνεχίζονται.

Σάββατο

Οι αρχές ανακοινώνουν ότι έγιναν περισσότερες από 1.300 συλλήψεις κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ η αστυνομία κάνει λόγο για δεκάδες τραυματίες αστυνομικούς.

Η κηδεία του 17χρονου Ναέλ ολοκληρώνεται χωρίς να υπάρξουν επεισόδια σε κλίμα συγκίνησης και οργής.

Ο Μακρόν αναβάλει την επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία χωρίς να υπάρξει ανακοίνωση για νέα ημερομηνία.

Διεθνή ΜΜΕ παρατηρούν ότι πρόκειται για τη δεύτερη αναβολή διπλωματικών διεργασιών μέσα σε λίγους μήνες, υπενθυμίζοντας ότι ο βασιλιάς Κάρολος ανέβαλε την επίσκεψή του στο Παρίσι καθώς ήταν σε εξέλιξη το μεγάλο απεργιακό κύμα για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία.

18:15 Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, ζήτησε από τις ασφαλιστικές εταιρείες να αποζημιώσουν γρήγορα τα θύματα (σσ επιχειρήσεις) που υπέστησαν καταστροφές κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Πρόσθεσε ότι ζήτησε επίσης από τις τράπεζες «τη μέγιστη δυνατή κατανόηση όσον αφορά τη διαχείριση των αποπληρωμών» των εμπόρων και των επιχειρηματιών που επλήγησαν.

18:08 Ο υπουργός Δικαιοσύνης «θέλει» να τσακίσει τους λογαριασμούς στο Snapchat που καλούν σε ταραχές.

Ο Dupond-Moretti μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό  BFMTV δήλωσε ότι τα άτομα που βρίσκονται πίσω από τους λογαριασμούς θα εντοπιστούν, ότι οι λογαριασμοί τους θα «τσακιστούν» και ότι οι χρήστες του διαδικτύου θα αντιμετωπιστούν «αυστηρά» από τα δικαστήρια.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες ο υπουργός Εσωτερικών είχε ζητήσει από τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να συνεργαστούν με την κυβέρνηση προκειμένου να εντοπιστούν οι «ταραξίες».

17:55 Ολοκληρώθηκε η κηδεία του 17χρονου Νοέλ στο νεκροταφείο Mont-Valérien όπου παρευρέθηκαν μόνο οι δικοί του άνθρωποι.

Η δολοφονία του έβαλε φωτιά στις εργατικές συνοικίες της Γαλλίας, αλλά η τελετή το Σάββατο δεν συνοδεύτηκε από επεισόδια.

Στο τζαμί νωρίτερα μαζεύτηκε μεγάλο πλήθος με κάποιους από τους συγκεντρωμένους να προσεύχονται στον δρόμο έξω από τον ναό ενώ ακούστηκε και το σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ»

17:44 O «μεταρρυθμιστής» Μακρόν ξέχασε να «μεταρρυθμίσει» τα προάστια και ιδού τα αποτελέσματα

Οι μαζικές διαδηλώσεις και οι βίαιες απαντήσεις εκ μέρους της αστυνομίας, είναι επανάληψη των γεγονότων που είχαν συγκλονίσει τα προάστια του Παρισιού το 2005, που διήρκεσαν πάνω από τρεις εβδομάδες, οδηγώντας τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τα κοινωνικά προβλήματα που οδήγησαν σε εκείνες τις αναταραχές, 18 χρόνια πριν, θάφτηκαν κάτω από το χαλί και δυνητικά έχουν επιδεινωθεί, λόγω της έντασης στις σχέσεις πολιτών και αστυνομίας.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ 

17:27 Κλειστά μαγαζιά και διακοπή κυκλοφορίας και στο Στρασβούργο

Οι οργισμένες διαδηλώσεις έχουν περάσει τα σύνορα της Γαλλίας. Στο Στρασβούργο οι αρχές εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καλούσαν τους καταστηματάρχες να κλείσουν τα καταστήματά τους το Σάββατο.

Χθες, πολλά καταστήματα στο κέντρο της πόλης λεηλατήθηκαν, μεταξύ των οποίων ένα κατάστημα Apple Store, το οποίο έγινε στόχος το απόγευμα, καθώς και πολλά άλλα καταστήματα σε κοντινή απόσταση, όπως μια αλυσίδα Zara και ένα κατάστημα Bouchara.

Τα ΜΜΜ σταμάτησαν να λειτουργούν στις 13:00

17:17 Νέες απαγορεύσεις κυκλοφορίας και νέες απαγορεύσεις διαδηλώσεων

Τα λεωφορεία και τα τραμ σταματούν στο Παρίσι από τις 21:00 ενώ στη Μασσαλία όλα τα ΜΜΜ σταματούν από τις 18:00 (τοπική ώρα). Τέτοιες διακοπές στη λειτουργία των ΜΜΜ αναμένεται να γίνουν καθημερινότητα τουλάχιστον για τις επόμενες ημέρες

Οι αρχές της Μασσαλίας απαγόρευσαν ξανά σήμερα τις διαδηλώσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας απαγορεύονται όλες οι συγκεντρώσεις από τις 2μμ το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι τις 7πμ της Κυριακής.

Εκτός από τη μαζική ενίσχυση των CRS, θα αναπτυχθούν τεθωρακισμένα οχήματα και δύο ελικόπτερα της χωροφυλακής. Τα τελευταία, μαζί με ένα αεροπλάνο της αστυνομίας, θα πετούν όλη τη νύχτα πάνω από την πόλη για τον εντοπισμό τυχόν επεισοδίων.

17:13 Το πλήθος που συγκεντρώθηκε στην κηδεία είναι τόσο μεγάλο με τις δημοτικές υπηρεσίες να έχουν τοποθετήσει απαγορευτικές μπάρες και διαγραμμίσεις προκειμένου να μπορεί η οικογένεια, οι συγγενείς και οι φίλοι να μπουν στον ναό.

Εκατοντάδες δεν κατάφεραν να μπουν μέσα και προσευχήθηκαν έξω στον δρόμο στρώνοντας κάτω τα ρούχα τους

17:00 Στιγμές συγκίνησης και οργής στην κηδεία του Ναέλ

Η Le Monde μετέδωσε νωρίτερα ότι χιλιάδες έχουν συγκεντρωθεί στην κηδεία του 17χρονου. Νέοι με σκούτερ και πολλοί πεζοί βρέθηκαν έξω από το τζαμί που το φέρετρο βγήκε με δυσκολία εξαιτίας του ογκώδους πλήθους.

Οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν «Allahou akbar» και «Δικαιοσύνη για τον Nahel.

Ένας νεαρός άνδρας προσπάθησε να τραβήξει πλάνα με το κινητό του τηλέφωνο, και δέχτηκε την παρατήρηση ενός μεγαλύτερου:

«Τι τραβάς; Αν ήταν ο αδελφός σου, θα τραβούσες;»

Υπενθυμίζουμε ότι η οικογένεια του Nahel ζήτησε να μην παραστούν δημοσιογράφοι και πολίτες στην κηδεία του παιδιού τους.

16:30 Ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων ζητούν δήμαρχοι

Ο δήμαρχος της Λυών, Γκρεγκορί Ντουσέ, μίλησε τηλεφωνικά με τον ομόλογό του στη Μασσαλία και συζήτησαν την ενίσχυση της αστυνομίας. «Το βράδυ της Παρασκευής δεν υπήρχαν αρκετοί αστυνομικοί για να αντιμετωπίσουν τα επεισόδια. Χρειαζόμαστε ενισχύσεις αν δεν θέλουμε να ξανασυμβεί αυτό. Χρειαζόμαστε αστυνομικές ενισχύσεις για να επέμβουν άμεσα», δήλωσε ο κ. Ντουσέ. «Το βράδυ της Παρασκευής περίπου 40 καταστήματα βανδαλίστηκαν και περίπου 20 οχήματα πυρπολήθηκαν», συμπλήρωσε.

16:00 Ο Μακρόν ανέβαλε το ταξίδι του στη Γερμανία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στη Γερμανία.

«Δεδομένης της εσωτερικής κατάστασης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να μπορέσει να παραμείνει στη Γαλλία για τις επόμενες ημέρες», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. «Ως εκ τούτου, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να αναβάλουν την επίσκεψη στη Γερμανία για μεταγενέστερη ημερομηνία», τονίζεται στην ανακοίνωση.

15:45 Σταματάει η κυκλοφορία των ΜΜΜ στη Μασσαλία

Η Αστυνομία στη Μασσαλία έδωσε εντολή να σταματήσει η κυκλοφορία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στις 19:00 το απόγευμα.

15:28 Σήμερα η κηδεία του 17χρονου Ναέλ

Σήμερα γίνεται η κηδεία του δολοφονημένου Ναέλ στο προάστιο της Ναντέρ. Η οικογένεια του 17χρονου ζήτησε να μην πάνε ούτε δημοσιογράφοι, ούτε διαδηλωτές.

Πάντως, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ένα μεγάλο πλήθος συγκεντρώθηκε στο τοπικό νεκροταφείο που μεταφέρθηκε η σορός του άτυχου νέου στη Ναντέρ όπου ζούσε με τη μητέρα του.

15:10 Νέο λάδι στη φωτιά από τον υπουργό Εσωτερικών

«Οι ταραξίες δεν θα νικήσουν» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζέραλντ Νταρμανέν που συναντήθηκε με εκπροσώπους της Αστυνομίας σήμερα Σάββατο.

«Είναι η δημοκρατία αυτή που θα κερδίσει, όχι οι ταραχοποιοί», πρόσθεσε και αναφέρθηκε «στην ανεπίτρεπτη βία στη Λιόν και τη Μασσαλία» τη νύχτα της Παρασκευής.

15:00 Συγκλονιστική μαρτυρία για τη δολοφονία

Ο τρίτος επιβάτης του αυτοκινήτου που οδηγούσε ο Ναέλ υποστηρίζει με ανάρτησή του στα social media, όπως αναφέρει το Sky News, πως ο ένας αστυνομικός προέτρεψε τον άλλον να πυροβολήσει τον 17χρονο.

Ανάμεσα σε άλλα, ο ίδιος δήλωσε: «Ο πρώτος αστυνομικός ζήτησε από τον Ναέλ να κατεβάσει το παράθυρο. Του είπε ‘σβήσε τη μηχανή αλλιώς θα σε πυροβολήσω’. Και του έδωσε μία γροθιά. Και τότε έφτασε και ο δεύτερος αστυνομικός και στάθηκε μπροστά στο παρμπρίζ στο ύψος του Ναέλ. Από εκεί, ο πρώτος αστυνομικός που βρίσκεται στο επίπεδο του παραθύρου το βάζει ένα όπλο στον κρόταφο και λέει ‘μην κουνηθείς αλλιώς θα σου ρίξω μια σφαίρα στο κεφάλι.

Ο δεύτερος αστυνομικός λέει ‘πυροβόλησέ τον’. Ο πρώτος αστυνομικός του ξαναέδωσε μία γροθιά. Τότε ο Ναέλ έβαλε μπρος την μηχανή και τότε ο δεύτερος αστυνομικός που ήταν μπροστά στο όχημα πυροβόλησε. Ξαφνικά το πόδι πάτησε το γκάζι. Τον είδα να ψυχορραγεί και να τρέμει, πέσαμε πάνω σε μία μπάρα».

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

O 17χρονος Ναέλ

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024