Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τατάρ προς ΟΗΕ: Αναγνώριση ψευδοκράτους πριν την έναρξη διαπραγματεύσεων

Τατάρ προς ΟΗΕ: Αναγνώριση ψευδοκράτους πριν την έναρξη διαπραγματεύσεων

Ως προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων έθεσε την αναγνώριση του ψευδοκράτους ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, στη συνάντηση που είχε με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.

Η έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων θα ήταν εφικτή μόνο μέσω «μιας σειράς προϋποθέσεων, που θα σήμαιναν την αναγνώριση του ψευδοκράτους», ανέφερε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, (αριστερά στη φωτογραφία αρχείου, επάνω, από kktcb.org) με τον οποίο συναντήθηκε το απόγευμα χθες Δευτέρα στα κατεχόμενα.

«Σημαντικά ανοίγματα»

Ο κ. Τατάρ προέβη σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης στον παράνομο «Μπαϊράκ» και στο τουρκοκυπριακό «πρακτορείο ειδήσεων», λέγοντας ότι ο κ. Στιούαρτ ζήτησε να τον δει πριν μεταβεί στη Νέα Υόρκη, και οι δύο άντρες αξιολόγησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Οπως σημείωσε, είπε στον κ. Στιούαρτ ότι «η έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να είναι δυνατή μόνο με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» του ψευδοκράτους.

Δήλωσε ότι υπάρχουν «σημαντικά ανοίγματα» στο θέμα της κυριαρχίας και της αναγνώρισης του ψευδοκράτους, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν μόνο να ξεκινήσουν και να βρεθεί κοινό έδαφος με την επιβεβαίωση πως «μπορεί να υπάρξει συμφωνία με συνεργασία των δύο κρατών».

Αναφερόμενος στο τηλεφώνημα που είχε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, σημείωσε ότι ο κ. Στιούαρτ του είπε πως ο κ. Γκουτέρες θα συνομιλήσει τηλεφωνικώς μαζί του τις επόμενες ημέρες.

Τεχνικές επιτροπές και οδοφράγματα

Επισήμανε πως διαβίβασε στον κ. Στιούαρτ τη στήριξη του στις Τεχνικές Επιτροπές, προσθέτοντας ότι πρέπει να επικεντρωθούν σε θέματα που θα ωφελήσουν και τις δύο πλευρές.

Ο κ. Τατάρ μίλησε για το αίτημα ν΄ ανοίξει το οδόφραγμα στη Μια Μηλιά προκειμένου, όπως σημείωσε, να μειωθεί η επιβάρυνση στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου και «να συμβάλει» στο εμπόριο που διεξάγεται μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.

Για το συγκεκριμένο θέμα, είπε επίσης ότι ο ειδικός αντιπρόσωπός του, Εργκιούν Ολγκούν, είχε συνομιλίες με την ελληνοκυπριακή πλευρά ενώ το συζήτησε και με τον κ. Στιούαρτ.

Πηγή: ΚΥΠΕ/sigmalive.com

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024