Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Η λίρα πέφτει εν αναμονή της κρίσιμης απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας

Τουρκία: Η λίρα πέφτει εν αναμονή της κρίσιμης απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας

Την Πέμπτη 22 Ιουνίου θα ανακοινωθεί η κρίσιμη απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας για τα επιτόκια.

Με το πρώτο φως της ημέρας το Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης γεμίζει από εμπόρους συναλλάγματος.

Με δυο κινητά στις τσέπες του, ένα γλυκό ζεστό τσάι μπροστά του και ένα τσιγάρο στο χέρι ένας εξ αυτών ρωτά το διερχόμενο πλήθος: «Αγοράζει κανείς δολάρια;». «Θα αγοράσω, αλλά μόνο σήμερα το βράδυ», φωνάζει ένας άλλος με παρόμοια εμφάνιση και ανάλογες συνήθειες, γράφει ο Guardian.

«Είμαι έτοιμος να αγοράσω δολάρια στις 14:00 το μεσημέρι. Θέλει κανείς να αγοράσει; Στις 14:00 κανείς;» φωνάζει ένας τρίτος έμπορος από τους πολλούς, που έχουν καταφύγει στο εμπορικό αυτό κέντρο για να ξεφύγουν της θηλιάς που έχουν επιβάλλει οι χρηματοπιστωτικές αγορές στην Τουρκία.

Νέα πτώση της λίρας

Στις τρεις εβδομάδες που έχουν μεσολαβήσει από την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η αξία της λίρας παραπαίει, αφού έπεσε περίπου 16% έναντι του δολαρίου μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στα μέσα Μαΐου, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Η Τουρκία είναι μια χώρα σε βαθιά οικονομική κρίση, επισημαίνει το ίδιο κείμενο της βρετανικής εφημερίδας. Η αξία της λίρας μειώθηκε στο μισό πριν από δύο χρόνια και ο πληθωρισμός είναι επίσημα στο 39,59%, αν και ανεπίσημες εκτιμήσεις ανεβάζουν το ποσοστό αυτό σε πάνω από 100%.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι, σύμφωνα με οικονομολόγους του Bloomberg, οι τουρκικές αρχές έχουν ξοδέψει 177 δισεκατομμύρια δολάρια (138 δισεκατομμύρια λίρες) για την ενίσχυση του εθνικού νομίσματος από τότε που έπεσε κατακόρυφα τον Δεκέμβριο του 2021.

Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας

Να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν αμέσως μετά τις εκλογές διόρισε δύο πρώην τραπεζίτες της Wall Street -τον Μεχμέτ Σιμσέκ, στον οποίο οι αγορές δείχνουν εμπιστοσύνη και την Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, το «τρομερό κορίτσι της Τουρκίας»- για να διευθύνουν τα οικονομικά της χώρας, σηματοδοτώντας μια πιθανή στροφή από τη βαριά κρατική παρέμβαση στο να επιτραπεί στην αγορά να καθορίσει τη δίκαιη αξία του νομίσματος.

Αυτό ακριβώς θα αποσαφηνιστεί την Πέμπτη 22 Ιουνίου, οπότε και θα ανακοινωθεί η κρίσιμη απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας για τα επιτόκια. Σύμφωνα πάντως με τους αναλυτές, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η Νομισματική Επιτροπή θα ανακοινώσει αύξηση του επιτοκίου δανεισμού, έπειτα από μήνες διατήρησής του στο 8,5%, σε συνθήκες πολύ υψηλού πληθωρισμού.

Οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν μάλιστα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το επιτόκιο δανεισμού της Κεντρικής Τράπεζας θα διαμορφωθεί από 18% έως 35%, προκειμένου να ισορροπήσουν οι δείκτες της τουρκικής οικονομίας.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024