Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Ερντογάν «αποθεώνει» Μπερλουσκόνι: «Θα σε θυμάμαι πάντα ως αληθινό φίλο»

Ο Ερντογάν «αποθεώνει» Μπερλουσκόνι: «Θα σε θυμάμαι πάντα ως αληθινό φίλο»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θυμήθηκε την πρώτη του επαφή με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, την πρώτη τους συνάντηση αλλά και τη σχέση τους μετά την αποχώρηση του «καβαλιέρε» από την πολιτική.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πέθανε τη Δευτέρα 12 Ιουνίου σε ηλικία 86 ετών και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε άρθρο του στην ιταλική εφημερίδα  Il Messagero αποθέωσε τον «αγαπητό του φίλο» όπως αποκάλεσε τον «καβαλιέρε».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θυμήθηκε την πρώτη του επαφή με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι πριν από περισσότερα από 20 χρόνια όταν στις 3 Νοεμβρίου του 2002 ήταν ο πρώτος ηγέτης που τον πήρε τηλέφωνο για να τον συγχαρεί μετά την πρώτη εκλογική νίκη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην απαγόρευση να ασκήσει πολιτική που του επέβαλε τουρκικό δικαστήριο εξ αιτίας ενός ποιήματος που απήγγειλε και στάθηκε στην κίνηση του Μπερλουσκόνι που ήταν ο πρώτος παγκόσμιος ηγέτης που εξέφρασε αντίρρηση για αυτό.

«Η πρώτη μας επαφή με τον αγαπητό μου φίλο Μπερλουσκόνι έγινε μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2002. Όταν το κόμμα μας ΑΚP ήρθε στην εξουσία, μας απαγόρευσαν την πολιτική εξαιτίας ενός ποιήματος που διαβάσαμε. Παρόλο που το κόμμα, του οποίου ήμουν πρόεδρος, αναδείχθηκε νικητής στις εκλογές, το δικαίωμά μας να ασχοληθούμε με την πολιτική απαγορεύτηκε παράνομα», αναφέρει αρχικά στο άρθρο του ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ενώ κάποιοι στην Τουρκία προσπάθησαν να κάνουν αυτή την παραδοξότητα να φανεί φυσιολογική, ο Μπερλουσκόνι ήταν ο πρώτος στον κόσμο που αντιτάχθηκε. Ο φίλος μου ο Μπερλουσκόνι μας τηλεφώνησε και μας συνεχάρη για την εκλογική μας νίκη- δήλωσε ότι η πολιτική μας απαγόρευση ήταν απαράδεκτη και μας προσκάλεσε στη χώρα του ως πρωθυπουργός», συμπληρώνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα καλέσω τους φίλους μου πρωθυπουργούς στην ΕΕ και θα ενεργήσω ως συνήγορος σας»

Στη συνέχεια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θυμήθηκε την πρώτη συνάντηση που είχε με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Ρώμη. «Συναντηθήκαμε με τον κ. Μπερλουσκόνι στη Ρώμη και είχαμε μια περιεκτική συζήτηση για τις σχέσεις Τουρκίας-Ιταλίας και θέματα της ΕΕ. Ο φίλος μου ο Μπερλουσκόνι είπε: ‘Τώρα είσαι στο σπίτι του καλύτερου φίλου σου στην Ευρώπη. Θα καλέσω τους φίλους μου πρωθυπουργούς στην ΕΕ και θα ενεργήσω ως συνήγορος σας’», γράφει ακόμα ο Τούρκος πρόεδρος.

«Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός πάντα στήριξε τη χώρα μας στη διαδικασία ένταξής μας στην ΕΕ», ανέφερε στο άρθρο του ο Τούρκος πρόεδρος όπως αναφέρει η Yeni Safak που αναδημοσιεύει το άρθρο, προσθέτοντας ότι ως πρωθυπουργοί και οι δυο των αντίστοιχων χωρών τους διατήρησαν πάντα «παραγωγικές, ειλικρινείς και φιλικές σχέσεις».

«Ήταν ένα πρόσωπο που ανταποκρινόταν στην έννοια του φίλο»

Ο Μπερλουσκόνι σύμφωνα με τον Ερντογάν ήταν επίσης ένας πολιτικός που αγαπούσε και σεβόταν το τουρκικό έθνος και έδωσε μεγάλη αξία στην Τουρκία και ήταν ένας άνθρωπος που ανταποκρινόταν στην έννοια του «φίλου».

«Ο Μπερλουσκόνι, τον οποίο συναντήσαμε συχνά σε διεθνείς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ, η G-20, η G-8, η Σύνοδος Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, η Σύνοδος Κορυφής για την Πυρηνική Ασφάλεια, και τον οποίο φιλοξενήσαμε πολλές φορές στην Τουρκία, ήταν ένα πρόσωπο που ανταποκρινόταν στην έννοια του ‘φίλο’. Πέρα από την προσωπική μας φιλία, ήταν ένας πολιτικός άνδρας που αγαπούσε και σεβόταν τη χώρα μας και εκτιμούσε την Τουρκία», αναφέρει ακόμα.

Στη συνέχεια αναφέρεται στις σχέσεις που είχε με τον Μπερλουσκόνι μετά την αποχώρηση του «Καβαλιέρε» από την πολιτική.

«Μετά την αποχώρηση του Μπερλουσκόνι από την εξουσία, διατηρήσαμε πάντα τους ανθρώπινους δεσμούς μας. Τον συναντήσαμε πολλές φορές σε ποδοσφαιρικούς αγώνες στην Τουρκία και σε διάφορες χώρες. Η μαρτυρία του φίλου μου Μπερλουσκόνι στο γάμο του γιου μου το 2003 έχει μια ξεχωριστή θέση στην προσωπική μας ιστορία. Δεν έχουμε ξεχάσει ποτέ αυτή την καλοσύνη. Ο κ. Μπερλουσκόνι μας τίμησε επίσης με το να είναι μεταξύ των ηγετών που παρέστησαν στην τελετή ορκωμοσίας, την οποία πραγματοποιήσαμε προς τιμήν της εκλογής μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας το 2018.

«Πιστεύω ότι ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος κυριάρχησε στην ιταλική πολιτική για πολλά χρόνια, άφησε ένα ανεξίτηλο ίχνος πίσω του. Όταν άκουσα την είδηση του θανάτου του αγαπημένου μου φίλου Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με τον οποίο συνεργαστήκαμε για πολλά χρόνια, ένιωσα μεγάλη θλίψη. Θα τον θυμόμαστε πάντα ως αληθινό φίλο με τις όμορφες αναμνήσεις που άφησε πίσω του. Συμμερίζομαι ολόψυχα τον πόνο της οικογένειας και των αγαπημένων του και μεταφέρω τα συλλυπητήριά μου στον λαό της Ιταλίας εκ μέρους της χώρας και του έθνους μου», καταλήγει στο άρθρο του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024