Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κουτσούμπας: Εμείς είμαστε με τις ζωές των ανθρώπων

Κουτσούμπας: Εμείς είμαστε με τις ζωές των ανθρώπων

«Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, όλα τα κόμματα του συστήματος, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι όλοι τους υπόλογοι »

«Κριτήριο ψήφου πρέπει να γίνει και η στάση κάθε κόμματος απέναντι στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού, της νεολαίας» ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε ομιλία του στην Αλσούπολη στην Νέα Ιωνία. Τη συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Πέτρος Αλέπης μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Βορείου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ.

Ακόμη, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε: τονίζοντας: «Το θέμα που επιλέξαμε να αναδείξουμε σήμερα, η πάλη για τη διάσωση και αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων, αφορά μια από αυτές τις ζωτικές ανάγκες. Και εδώ υπάρχει πλούσια πείρα για τη στάση και τα πεπραγμένα του καθενός.»

«Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, όλα τα κόμματα του συστήματος, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι όλοι τους υπόλογοι »

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκίνησε την ομιλία του μιλώντας για το ναυάγιο της Πύλου. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Δεν μπορούμε παρά να ξεκινήσουμε εκφράζοντας τη θλίψη μας και την οργή μας για το νέο έγκλημα αυτού του βάρβαρου συστήματος, που έστειλε στον υγρό τάφο της Μεσογείου εκατοντάδες κατατρεγμένους ανθρώπους, ανάμεσά τους πολλά παιδιά.»

Στην συνέχεια, ανέφερε: «Εμείς δεν διαλέγουμε το λιγότερο κακό ανάμεσα στο κολαστήριο της Μόριας επί ΣΥΡΙΖΑ και τις κλειστές δομές-φυλακές της ΝΔ. Δεν διαλέγουμε το λιγότερο κακό ναυάγιο, με βάση το ποιος ήταν στην κυβέρνηση. Πονάμε και οργιζόμαστε το ίδιο για όλα.

Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, όλα τα κόμματα του συστήματος, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι όλοι τους υπόλογοι και για αυτό το νέο έγκλημα που ο λαός μας πρέπει να το κάνει κριτήριο ψήφου, ανάμεσα σε τόσα άλλα, και να τους δώσει αυτό που τους αξίζει στις εκλογές της άλλης Κυριακής.

Ιδιαίτερα εδώ, στη Νέα Ιωνία, που ιδρύθηκε πριν 100 χρόνια από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και ο λαός της ξέρει καλά τον αγώνα των προσφύγων να ριζώσουν, να ζήσουν στην περιοχή. Πως ό,τι κατάφεραν, το κατάφεραν με τον αγώνα τους, ακόμη και για τα στοιχειώδη, της ύδρευση, το ρεύμα, τα σχολεία των παιδιών τους.»

Όλη η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα στην Νέα Ιωνία

«Φίλες και φίλοι,
συντρόφισσες και σύντροφοι,

Δεν μπορούμε παρά να ξεκινήσουμε εκφράζοντας τη θλίψη μας και την οργή μας για το νέο έγκλημα αυτού του βάρβαρου συστήματος, που έστειλε στον υγρό τάφο της Μεσογείου εκατοντάδες κατατρεγμένους ανθρώπους, ανάμεσά τους πολλά παιδιά.

Οργή απέναντι στο σύστημα που γεννά φτώχεια, εκμετάλλευση, πολέμους, όλα αυτά, δηλαδή, που αποτελούν τις αιτίες του ξεριζωμού.

Οργή για αυτή τη διεθνή εγκληματική οργάνωση που όλα τα άλλα κόμματα μας παρουσιάζουν σαν το κοινό σπίτι των λαών: την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η οποία πρώτα εξαπολύει τις επεμβάσεις, ληστεύει άλλους λαούς και μετά υψώνει φρούρια για να τους κρατήσει απ’ έξω… ή ανοίγει τη στρόφιγγα μόνο για όσους τα μονοπώλιά της θέλουν να ξεζουμίσουν ως φτηνό εργατικό δυναμικό. Αυτές είναι οι σάπιες αξίες της ΕΕ, για τις οποίες μυξοκλαίνε πάλι κάποια θλιβερά πολιτικά ναυάγια.

Οργή για αυτούς που από ότι φαίνεται δεν έκαναν όσα έπρεπε για να σωθούν οι αθώες ψυχές. Και έχουν το θράσος να χρησιμοποιούν σαν δικαιολογία την άρνηση των ίδιων των δουλεμπόρων να διασωθούν τα εμπορεύματά τους, δηλαδή οι άνθρωποι που είχαν στοιβάξει σε αυτό το καρυδότσουφλο.

Οργή για όσους χύνουν ξανά το δηλητήριο του ρατσισμού, μιλούν για λαθραίους ανθρώπους, για εισβολείς ή δείχνουν όλη τη μαυρίλα της ψυχής τους εκφράζοντας ενόχληση μέχρι και για το τριήμερο πένθος που κηρύχθηκε.

Το ξέρουν καλά πια ακόμα περισσότεροι: είναι ή τα κέρδη τους ή οι ζωές των ανθρώπων. Όλοι οι άλλοι είναι με τα κέρδη τους. Εμείς είμαστε με τις ζωές των ανθρώπων.

Εμείς δεν διαλέγουμε το λιγότερο κακό ανάμεσα στο κολαστήριο της Μόριας επί ΣΥΡΙΖΑ και τις κλειστές δομές-φυλακές της ΝΔ. Δεν διαλέγουμε το λιγότερο κακό ναυάγιο, με βάση το ποιος ήταν στην κυβέρνηση. Πονάμε και οργιζόμαστε το ίδιο για όλα.

Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, όλα τα κόμματα του συστήματος, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι όλοι τους υπόλογοι και για αυτό το νέο έγκλημα που ο λαός μας πρέπει να το κάνει κριτήριο ψήφου, ανάμεσα σε τόσα άλλα, και να τους δώσει αυτό που τους αξίζει στις εκλογές της άλλης Κυριακής.

Ιδιαίτερα εδώ, στη Νέα Ιωνία, που ιδρύθηκε πριν 100 χρόνια από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και ο λαός της ξέρει καλά τον αγώνα των προσφύγων να ριζώσουν, να ζήσουν στην περιοχή.

Πως ό,τι κατάφεραν, το κατάφεραν με τον αγώνα τους, ακόμη και για τα στοιχειώδη, της ύδρευση, το ρεύμα, τα σχολεία των παιδιών τους.

Στον αγώνα τους και στην πρωτοπόρα στάση των κομμουνιστών διαχρονικά στην περιοχή οφείλεται το ότι κατάφεραν και επιβίωσαν και όχι σε διάφορους «σωτήρες» και «μεσσίες».

Φίλες και φίλοι,
συντρόφισσες και σύντροφοι,

Κριτήριο ψήφου πρέπει να γίνει και η στάση κάθε κόμματος απέναντι στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού, της νεολαίας.

Το θέμα που επιλέξαμε να αναδείξουμε σήμερα, η πάλη για τη διάσωση και αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων, αφορά μια από αυτές τις ζωτικές ανάγκες. Και εδώ υπάρχει πλούσια πείρα για τη στάση και τα πεπραγμένα του καθενός.

Το δικό μας σύνθημα μας είναι ένα: Ελεύθεροι χώροι ανοιχτοί στο λαό – κλειστοί στα επιχειρηματικά συμφέροντα!

Βρισκόμαστε, μάλιστα, σε μια περιοχή όπου οι εργαζόμενοι, η νεολαία, έχετε πρόσφατη πείρα που δείχνει, ότι και αυτή η υπόθεση, είναι αντικείμενο αγώνα, διεκδίκησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί, ο ίδιος ο χώρος που βρισκόμαστε, το Παναιτώλιο, ένας από τους λίγους ελεύθερους χώρους που έχουν απομείνει.

Ένας χώρος που -παρά τα προβλήματα υποβάθμισης και απαξίωσης- εξακολουθούσε να είναι μια «κυψέλη» για παιδιά και γονείς, μέχρι πριν περίπου 2 μήνες, όταν ξηλώθηκε απροειδοποίητα η παιδική χαρά από τη δημοτική αρχή, χωρίς κάποιο πλάνο για το τι θα γίνει.

Έχετε, επίσης, την πείρα των μεγάλων και πολύμορφων κινητοποιήσεων πέρσι, για να μην μετατραπεί ο χώρος του πρώην ανθρακωρυχείου σε σκουπιδότοπο, δίπλα στα σχολεία της περιοχής, αλλά να δεσμευτεί από τον δήμο, και να αξιοποιηθεί για ζωτικές ανάγκες του λαού και της νεολαίας. Να αναδειχτεί ως χώρος μεγάλης ιστορικής μνήμης και κληρονομιάς. Να μάθουν οι νέες γενιές ότι οι ανθρακωρύχοι, εκτός των άλλων, ήταν η ψυχή του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης στην περιοχή, ότι στο μπλόκο της Καλογρέζας οι 21 εκτελεσμένοι ήταν κομμουνιστές ανθρακωρύχοι.

Επιπλέον, να δοθεί άλλη, κατάλληλη λύση ώστε ο στόλος των απορριμματοφόρων να φύγει από την περιοχή του Ίκαρου που βρίσκεται αυτή τη στιγμή, καθώς είναι μέσα στο γήπεδο της περιοχής, εκεί που αθλούνται εκατοντάδες παιδιά. Αυτή η απόφαση τελικά ματαιώθηκε χάρη των κινητοποιήσεων.

Συνολικά, το θέμα της αξιοποίησης των χώρων που έχουν απομείνει ελεύθεροι, είναι ζήτημα πολιτικό και ταξικό.

Σε μια περιοχή που έχει ανάγκη από τέτοιους χώρους, βλέπουμε γήπεδα να μαραζώνουν, με τεράστια προβλήματα υποδομής, βλέπουμε να ξεπηδούν μεγαθήρια εμπορικά για να βγάζουν μεγάλα κέρδη οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ και άλλοι… Και οι ομάδες της πόλης να στριμώχνονται σε μόλις ένα γήπεδο για να κάνουν προπόνηση τα χιλιάδες παιδιά. Στο δήμο υπάρχουν δεκάδες παλιά εργοστάσια που έχουν μείνει «κουφάρια».

Το ζήτημα των ελεύθερων χώρων είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλες τις γειτονιές και σε τελευταία ανάλυση, γεννιέται από ένα σύστημα και μια πολιτική που αντιμετωπίζει τη γη και τη χρήση της ως εμπόρευμα. Αφορά το ποιος θα χρησιμοποιήσει τη γη και για ποιον λόγο. Σε ποιον «ανήκει»… Ποιος θα επιλέγει τι θα φτιαχτεί, και ποιος θα έχει πρόσβαση;

Στις σημερινές συνθήκες της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στη γη, της ανάπτυξης με κριτήριο το κέρδος των ομίλων, της αναρχίας της παραγωγής και των ανταγωνισμών των ληστών- καπιταλιστών, η γη αξιοποιείται με κριτήριο τα επενδυτικά σχέδια και την κερδοφορία του κάθε ξεχωριστού ομίλου.

Κέρδος σημαίνει να ξεζουμίζονται οι εργαζόμενοι, κέρδος σημαίνει ότι η γη αξιοποιείται ως εργαλείο επαίσχυντης κερδοφορίας.

Αυτό το κίνητρο του κέρδους είναι που οδηγεί στη μετατροπή ολόκληρων περιοχών της Αθήνας και όλων των άλλων μεγάλων πόλεων σε τουριστικά κέντρα πολυτελείας για λίγους μεγαλοσχήμονες… με δεκάδες υποδομές και ξενοδοχεία, που μετατρέπει όλα τα διαθέσιμα σπίτια σε Airbnb, εκτινάσσοντας τα ενοίκια για την εργατική λαϊκή οικογένεια. Στην ουσία, «κλειστές», ακριβές, απρόσιτες περιοχές μέσα στη μεγαλούπολη.

Οι εργαζόμενοι πληρώνουν αυτήν την πολιτική με το «κουτσούρεμα» της όποιας δυνατότητας έχουν για ανάπαυση, αναψυχή και αθλητισμό.

Ο χωροταξικός σχεδιασμός στο σημερινό σύστημα, καθορίζεται με κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και όχι την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.
Με αυτό το κριτήριο καθορίζεται, το πού θα υπάρχουν κτίρια κατοικιών και πόσο πυκνή θα είναι η δόμηση. Το αν και με ποιες διαστάσεις θα υπάρχουν δρόμοι κυκλοφορίας και μαζικής διαφυγής σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Τι αντιπλημμυρικά έργα θα κατασκευαστούν, αν θα υπάρχουν χώροι πρασίνου για αναψυχή, χώροι άθλησης.

Με το ίδιο κριτήριο καθορίζεται και η διαχείριση των όποιων ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνων έχουν απομείνει.
Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, έχουν ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και σε αυτό το ζήτημα. Οι κατευθύνσεις αποτυπώνονται στο Ρυθμιστικό σχέδιο για την Αθήνα και την Αττική που ψηφίστηκε το 2014 και το υιοθετούν όλοι: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, που άλλωστε το προώθησαν όταν κυβέρνησαν.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, είναι συνένοχοι για την πολιτική που έχει βάλει στο στόχαστρο της αξιοποίησης από το κεφάλαιο τους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους στην Αττική.

Σε αυτόν τον δρόμο κινούνται όλοι και προσπαθούν, ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, να κρύψουν τη συμφωνία τους, αναζητώντας τάχα πιο φιλολαϊκούς όρους υλοποίησης των επενδύσεων.

Αυτήν την κατεύθυνση υπηρετούν οι νόμοι της ΝΔ για το περιβάλλον, τα πολεοδομικά σχέδια που εντάσσονται στο Ταμείο ανάκαμψης και μιλούν για τις λεγόμενες «εμβληματικές αστικές αναπλάσεις»!!! Αυτή η πολιτική υλοποιείται στο πλαίσιο της πολιτικής της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ, της νέας μεγάλης μπίζνας του κεφαλαίου.

Είναι, λοιπόν, ένα ακόμα στοιχείο του κοινού τους προγράμματος, ένα ακόμα πεδίο στο οποίο αντικειμενικά, δεν μπορούν να ασκήσουν πραγματική αντιπολίτευση στην επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ τα κόμματα εκείνα που μοιράζονται αυτό το κοινό πρόγραμμα μαζί της.

Φίλες και φίλοι,
συντρόφισσες και σύντροφοι,

Στον αντίποδα των παραπάνω βρίσκεται το Πρόγραμμα του ΚΚΕ. Η υπεροχή της νέας κοινωνίας του σοσιαλισμού και σε αυτά τα ζητήματα είναι συντριπτική.
Αυτό προκύπτει, άλλωστε, και από την ιστορική πείρα της πρώτης απόπειρας οικοδόμησής του τον 20ο αιώνα, παρά τα λάθη και τις αδυναμίες. Οι μεγάλες πόλεις του σοσιαλισμού ήταν πραγματικά πόλεις για να ζεις.

Ποιο ήταν το σημείο-κλειδί;

Η κοινωνική ιδιοκτησία στη γη και στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, ο επιστημονικά κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας και όλων των υπηρεσιών, ο εργατικός-λαϊκός έλεγχος και άμεση συμμετοχή.

Αυτόν το δρόμο προτείνει σήμερα το ΚΚΕ σαν πραγματική λύση για τα προβλήματα του λαού. Μπροστά στις εκλογές της Κυριακής, το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να αναλογιστούν την καθημερινότητά τους και να την κάνουν κριτήριο ψήφου.

Η πολιτική που στηρίζει το κεφάλαιο θα έχει νέες επώδυνες συνέπειες στη ζωή τους, όπως και στων παιδιών τους. Το ΚΚΕ καλεί το λαό να αντισταθεί σε αυτήν την κατάσταση, να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, το ΚΚΕ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για όλα τα μεγάλα εργατικά λαϊκά προβλήματα, όπως και αυτών των ελεύθερων χώρων και εδώ στην περιοχή σας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ έδωσαν το παρών, δίνοντας ακόμα περισσότερη δύναμη σε αυτούς τους αγώνες, έφεραν τα θέματα στη Βουλή, καταψήφισαν και έβαλαν όσα περισσότερα εμπόδια μπορούσαν -με βάση και την κοινοβουλευτική δύναμη που μας είχε δώσει ο λαός- στα σχέδια της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του συστήματος. Σε αυτήν την κατεύθυνση και ακόμη πιο δυναμικά θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα.

Οι εργαζόμενοι, οι νέες και οι νέες της Νέας Ιωνίας, μας αναγνώρισαν τα παραπάνω, δίνοντας στο ΚΚΕ 13,5% στις εκλογές του Μαΐου, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά του Κόμματος στους Δήμους της Αττικής, όπου συνολικά το ΚΚΕ ήταν τρίτο κόμμα. Ψήφισαν κρίνοντας ποιους έχουν δει και ποιους δεν έχουν δει στο πλάι τους όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Τώρα, λοιπόν, έχετε κάθε συμφέρον να επιβεβαιώσετε αυτή σας την επιλογή. Να πάτε το ΚΚΕ ακόμα πιο ψηλά για να στείλετε ξανά στη Βουλή δύο κομμουνιστές βουλευτές από το Βόρειο Τομέα της Αθήνας, ακυρώνοντας την κλεψιά του νέου εκλογικού νόμου που θα ισχύσει.

Το ίδιο συμφέρον έχουν και οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι της πόλης που στενάζουν από τους φόρους, από τα ενοίκια, από τη γενική ακρίβεια που χτυπάει το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών.
Προφανώς, αγανάκτησαν, ακούγοντας πριν λίγες μέρες τον Μητσοτάκη εδώ από τη Νέα Ιωνία να λέει ότι δεν βλέπει ανοίκιαστο κατάστημα στο δήμο.

Τους προειδοποιούμε αυτούς εκεί στη ΝΔ: Προσέξτε, μην έρχεστε με πολλή φόρα, γιατί κάπου θα βρείτε! Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να νιώθει παντοδύναμη, όταν είναι δυνατό το εργατικό-λαϊκό κίνημα.

Και σ’ αυτή τη χώρα υπάρχει δυνατό ΚΚΕ, εγγύηση ότι θα είναι δυνατός ο λαός και το κίνημά του.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Στη μία βδομάδα που έμεινε, πάμε να κάνουμε τη νύχτα-μέρα. Να μην υπολογίσουμε την κούραση.

Με το ψηφοδέλτιο στο χέρι, πάμε να βρούμε τους πάντες, να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα χαθεί καμία ψήφος στο ΚΚΕ, να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες.

Με οργή, με καρδιά και με μυαλό, πάμε να δώσουμε μεγαλύτερη δύναμη στη δύναμή μας!

ΚΚΕ δυνατό, η ελπίδα είναι εδώ!

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024