Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κουτσούμπας: Ευθύνες ΕΕ και κυβερνήσεων για τη μεγάλη τραγωδία

Κουτσούμπας: Ευθύνες ΕΕ και κυβερνήσεων για τη μεγάλη τραγωδία

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι μπορεί να τελειώσει η τραγωδία αν γίνονται διαδικασίες ασύλου έγκαιρα στην Τουρκία, όπως είχε προτείνει από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ.

Τις πολιτικές ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου ανέδειξε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, ο κ. Κουτσούμπας μετέφερε τα δικά του συναισθήματα από την επίσκεψή του στο λιμάνι της Καλαμάτας μετά την τραγωδία, τονίζοντας ότι συγκλόνισε όλο τον κόσμο το δράμα που έζησαν όσοι διασώθηκαν.

«Ήταν επόμενο νομίζω να συγκλονίσει όλο τον ελληνικό λαό και όχι μόνο, όλη την Ευρώπη, όλο τον κόσμο, γιατί ακριβώς έβλεπες ανθρώπους εξαντλημένους, μιλώ τώρα γι’ αυτούς που είδαμε εμείς στο λιμάνι που είχαν τοποθετηθεί εκεί από τις δομές που είχε φτιάξει ο Δήμος, που είχαν διασωθεί. Eκατόν τόσοι άνθρωποι οι οποίοι είχαν τον τρόμο στα μάτια τους όταν σε κοιτούσαν και βεβαίως οι μαρτυρίες τους ότι έψαχναν τη γυναίκα τους, το παιδί τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Χάθηκαν ολόκληρες οικογένειες

Ο γραμματέας του ΚΚΕ προσέθεσε, μάλιστα, πως ταξίδευαν και ολόκληρες οικογένειες με το φονικό αλιευτικό των διακινητών, ενώ τόνισε πως είναι συγκλονιστικό «γιατί σωθήκανε μόνο 104 άνθρωποι»:

«Η ενημέρωση που είχαμε και η εκτίμηση των αρμόδιων εκεί αρχών, από το λιμενικό, από τον Δήμο, τις άλλες αρχές εκεί της περιοχής, αλλά και γενικότερα
γιατί ήταν και από τα κεντρικά επιτελεία εκεί, μας είπαν ότι αυτό είναι φανερό και από τις μαρτυρίες, αλλά και από αυτό που είδαν πάνω και από τα ελικόπτερα της Frontex, από τα παραπλέοντα σκάφη, υπολογίζουν ότι πρέπει να ήταν γύρω στους 750».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επανέλαβε ότι πρέπει να καταργηθεί η κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας και η συμφωνία Δουβλίνο 2, που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στην πρώτη χώρα υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα.

«Θα είχαμε αποφύγει τέτοιες τραγωδίες, αν γίνονταν δεκτές οι προτάσεις μας για το άσυλο»

Πρόσθεσε ότι αυτές τις πολιτικές ενστερνίστηκαν και εφάρμοσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, ενώ υπογράμμισε ότι μπορεί να τελειώσει η τραγωδία αν γίνονται διαδικασίες ασύλου έγκαιρα στην Τουρκία, όπως είχε προτείνει από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ:

«Εμείς από την αρχή είχαμε πει ότι έπρεπε να τεθεί άμεσα ζήτημα και βέτο και επειδή στην Τουρκία ήταν σε στρατόπεδα όλοι αυτοί οι πρόσφυγες που ερχόντουσαν από το Πακιστάν, από το Αφγανιστάν, από τη Συρία από άλλες χώρες της Ασίας ή της Β. Αφρικής, εκεί να μένουν και με ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τις δομές της, με τη βοήθεια πολλών οργανώσεων μπορεί να γίνει εκεί η διαλογή, το άσυλο, να παίρνουν τα χαρτιά τους όσοι τα δικαιούνται».

Τα ερωτηματικά για τις επιχειρήσεις

Στη συνέχεια, ο γραμματέας του ΚΚΕ έθεσε ερωτηματικά για το αν αξιολογήθηκε σωστά και με ακρίβεια η επικινδυνότητα της κατάστασης στο σαπιοκάραβο και αν έγιναν όλες οι κατάλληλες ενέργειες με βάση τη διεθνή σύμβαση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

«Έγιναν όλες οι απαραίτητες, οι κατάλληλες κινήσεις με βάση τη διεθνή σύμβαση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, την SOLAS, όπως συνηθίζουμε να την λέμε, που προβλέπει συγκεκριμένες κινήσεις και ενέργειες από τα παραπλέοντα σκάφη, τις λιμενικές αρχές, από αυτούς που διαχειρίζονται μία τέτοια κρίση;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ερωτηθείς για τις εκλογές, ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε όσους ψήφισαν το ΚΚΕ να το πράξουν ξανά και να μην απέχουν από τις κάλπες, αλλά και όσους σκέφτηκαν να ψηφίσουν ΚΚΕ στις προηγούμενες κάλπες και δεν το έκαναν, για να είναι όντως «η ισχυρή 100% αντιπολίτευση και στη Βουλή και έξω απ’ αυτή στους αγώνες του λαού».

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024