Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία: Οι δήμοι θα μπορούν να μειώνουν τα όρια ταχύτητας για περιορισμό της ρύπανσης

Ιταλία: Οι δήμοι θα μπορούν να μειώνουν τα όρια ταχύτητας για περιορισμό της ρύπανσης

Το όριο ταχύτητας είναι σήμερα τα 130 χιλιόμετρα τη ώρα για τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους και τα 110 χλμ/ώρα σε μικρότερους οδικούς άξονες.

Νέοι κανόνες που τίθενται σε ισχύ αυτή την εβδομάδα επιτρέπουν στις τοπικές αρχές της Ιταλίας να περιορίζουν τα όρια ταχύτητας στους δρόμους σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η νέα νομοθεσία προβλέπει μείωση προσωρινό ή μόνιμο περιορισμό της μέγιστης ταχύτητας «σε περιπτώσεις που υπάρχει ανάγκη περιορισμού των εκπομπών από την κυκλοφορία των οχημάτων σχετικά με τα επίπεδα ρύπων στον αέρα».

Το όριο ταχύτητας είναι σήμερα τα 130 χιλιόμετρα τη ώρα για τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους και τα 110 χλμ/ώρα σε μικρότερους οδικούς άξονες.

Τον περασμένο μήνα όμως ο υπουργός Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου στα 150 χλμ/ώρα.

Οι νέοι κανόνες, σχολιάζει το Reuters, ίσως βοηθήσουν την Ιταλία να αποφύγει νέες κυρώσεις από την ΕΕ, η οποία έχει προσφύγει πολλές φορές κατά της χώρας λόγω παραβίασης των κοινοτικών περιβαλλοντικών κανόνων.

Στη Γερμανία, όπου δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ταχύτητας στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, εξετάζονται σχέδια επιβολής ορίων με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όμως η πρόταση συναντά αντιδράσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (UBA), η θέσπιση ορίου στα 120 χιλιόμετρα την ώρα θα μείωνε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 6,7 εκατομμύρια τόνους τον χρόνο.

Εκτός από καυσαέρια, τα οχήματα ρυπαίνουν και με άλλους τρόπους τον αέρα, καθώς απελευθερώνουν σωματίδια από τα φρένα και την τριβή των ελαστικών στο οδόστρωμα.

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024