Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μια μέρα στα παρασκήνια μόδας του Athens Fashion Week

Μια μέρα στα παρασκήνια μόδας του Athens Fashion Week

Η ζωή backstage είναι πιο αυθόρμητη και σίγουρα πιο αγχωμένη αφού ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Η γοητεία της προετοιμασίας μέσα από τα μάτια δύο «περαστικών, που είδαν φως και μπήκαν».

«Πάμε να κάνουμε ένα ωραίο στόρι, φωτογραφικό, να πούμε την ιστορία με άλλο τόνο και άλλα χρώματα» μου λέει ο Δημήτρης Μιχαλάκης, ο οποίος είναι μάχιμος φωτογράφος, παθιασμένος με το θέμα του, είτε αυτό είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, είτε τα παρασκήνια μιας Εβδομάδας Μόδας.

«Εντάξει» κάνει νεύμα με το χέρι του, «άσε με τώρα να αφουγκραστώ την κατάσταση» ψιθυρίζει, αφού έχουμε πάρει τη διαπίστευση, έχουμε κρεμάσει τα ταμπελάκια Press στον λαιμό και περιδιαβαίνουμε στον χώρο πίσω από την πασαρέλα.

Photo: Δημήτρης Μιχαλάκης

Photo: Δημήτρης Μιχαλάκης

Ο νέος κώδικας smart dressing

Είχα πάει σε παλαιότερα Fashion Week –στην Αίγλη του Ζαππείου, στο Ίδρυμα Εθνικής Ασφαλιστικής επί της Συγγρού, στο Ωδείο Αθηνών.

Στο Πάρκο του Ελληνικού πρώτη φορά με βγάζει ο δρόμος –πρώτη φορά πραγματοποιείται εκεί Εβδομάδα Μόδας. Ο χώρος είναι αχανής και πολύ συναισθηματικά δεμένος με τη generation X μιας και έχει αποτελέσει το φόντο των πρώτων μας αποδράσεων με αεροπλάνο, σε μία εποχή που το να ταξιδεύεις στον αέρα σήμαινε κάτι –μέχρι και ανάλογο dress code απαιτούσε η περίσταση. Σήμερα που όλα τα έχει σκεπάσει η ασφαλής πάχνη του fast fashion και του επιμελώς ατημέλητου της καθημερινής ζωής ίσως το smart dressing να μοιάζει πολλές φορές παράταιρο, εκτός φάσης και κάπως ντεμοντέ.

Απαιτείται μαεστρία και τόλμη για μια εμφάνιση «εξωκουτική» και άξια παρατήρησης. Το 32ο Athens Fashion Week ήταν ένας ιδανικός τόπος για τέτοιου είδους εικόνες και συμπεράσματα.

Photo: Δημήτρης Μιχαλάκης

Photo: Δημήτρης Μιχαλάκης

Photo: Δημήτρης Μιχαλάκης

Photo: Δημήτρης Μιχαλάκης

Πέμπτη, 8 Ιουνίου του 2023

Το πρώτο που βλέπει το μάτι είναι η κομψότητα των φιγούρων, τα μοντέλα ξεχωρίζουν. Λένε ότι όσο πιο ευμετάβλητο είναι το μοντέλο, όσο πιο χαμαιλεοντικό φιζίκ έχει, τόσο καλύτερα λειτουργεί σε διαφορετικά πρότζεκτ. Παρόλα αυτά τα μοντέλα κάνουν μπαμ. Δεν είναι τόσο οι σωστές αναλογίες και τα ισορροπημένα χαρακτηριστικά προσώπου όσο η στάση του σώματος και το περπάτημα, που δηλώνουν κάτι ακατάβλητο, σταθερό και ομοιόμορφο.

Η Αλίκη Μαρινάκη, υπεύθυνη επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων, απαντάει στην κλήση μου τρέχοντας προς το μέρος μου. Πριν από ένα λεπτό έτρεχε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Γενικά η Αλίκη έτρεχε. Λογικό. Ο τόνος της φωνής της όμως, παρά την μόνιμη επαγρύπνηση, δεν άλλαξε ποτέ. Ούτε όταν μας ξενάγησε αρχικά στον προαύλιο χώρο, όπου γινόταν η πασαρέλα των σχεδιαστών, ούτε όταν μας «πέρασε» backstage, ούτε όταν χτυπούσαν μηνύματα και κλήσεις ταυτόχρονα στα δύο κινητά της, ούτε ακόμα όταν έπρεπε να καλυφθεί μία κάποια σχετική αργοπορία ανάμεσα στα σόου. Αυτά έχουν τα ζωντανά προγράμματα.

Η Αλίκη στη χώρα των σχεδιαστικών θαυμάτων. «Τελικά αυτή η δουλειά απαιτεί χαρακτήρα. Όλες οι δουλειές απαιτούν χαρακτήρα» σκέφτομαι και συναντάω ξανά τον φωτογράφο, Δημήτρη Μιχαλάκη, με τον οποίο ετοιμαζόμαστε να μπούμε στον χώρο που ετοιμάζονται τα μοντέλα για την επίδειξη του Dassios, ο οποίος παρουσίαζε την premium συλλογή «Walking in the Glow», Fall/Winter ’23-’24.

Photo: Δημήτρης Μιχαλάκης

Photo: Δημήτρης Μιχαλάκης

Photo: Δημήτρης Μιχαλάκης

Όλοι κοιτούν το κινητό τους

«Θέλουμε μεγάλη προσοχή στις εικόνες, παρακαλώ, δε θέλουμε να φανεί γυμνό» μας τονίζει η υπεύθυνη στην πόρτα ενώ ένας τύπος με κοστούμι και ταμπελάκι υπεύθυνου διευθετεί ένα ανάλογο θέμα δίπλα μας ανοίγοντας ένα προστατικό, διαχωριστικό σκοινί για να περάσει μια grande dame της μόδας. «Μα, ούτε εμείς θέλουμε να φανεί γυμνό» απαντάμε σχεδόν χορωδιακά.

Το υπέροχο με τα παρασκήνια της μόδας είναι ότι όλοι κινούνται ανεξάρτητα, μεμονωμένα αλλά ταυτόχρονα για έναν κοινό σκοπό. Κάποιοι ποζάρουν σε επανάληψη για έξτρα λήψεις, πέρα από τις κλασικές της πασαρέλας, άλλοι βηματίζουν πάνω κάτω ή κυκλικά σαν αντιστρές μάντρα κινησιολογίας, όλοι, μα όλοι κοιτάζουν το κινητό τους.

Τα κομψά προφίλ, τα καλογραμμένα eyeliner και η εκτροχιασμένη αποστολή emoji στο μέσετζερ διακόπτονται από κάποιες ντάνες με άδεια κουτιά πίτσας στοιβαγμένες ατάκτως συνοδεία τσαλακωμένων κουτιών αναψυκτικών, τα οποία απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα: Κανείς δε ζει μόνο με μαρούλια.

Μια τεράστια πίσω πόρτα οδηγεί σε μία αλάνα. Έχει σουρουπώσει και κάποιοι καπνίζουν, άλλοι ατμίζουν, όλοι, μα όλοι κοιτάζουν το κινητό τους.

Αποχρώσεις bronze και χρυσού, υφάσματα κοσμημένα με παγιέτες, δημιουργίες από μετάξι και δαντέλα, χειροποίητα τερτίπια με τη τεχνική του μουλάζ και η signature denim συλλογή ανανεωμένη και μαξιμαλιστική. Έτσι ονειρεύτηκε ο Dassios τις νέες του προτάσεις κατά πώς φαίνεται.

«Ο σχεδιαστής περπάτησε με την πρίμα μπαλαρίνα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Αγγελική Βαενά και ακολουθήσε ο Γιάννης Λεμπέσης που περπάτησε με την μούσα του σχεδιαστή, το μοντέλο Μελίνα Κάππη» διαβάζω την άλλη μέρα στο δελτίο τύπου και αντιλαμβάνομαι τα ονόματα πίσω από τα πρόσωπα κατά τη διάρκεια της backstage παρατήρησης.

Photo: Δημήτρης Μιχαλάκης

Photo: Δημήτρης Μιχαλάκης

Photo: Δημήτρης Μιχαλάκης

Made in Greece

Λίγο πριν εγκαταλείψουμε τον χώρο πέφτουμε πάλι πάνω στην Αλίκη Μαρινάκη.

«Οι νέοι Έλληνες δημιουργοί έχουν όραμα» λέει. «Ενδεικτικά θα πω ότι ξεχωρίζω την Eleni Kavvada, τη Stefania Vaidani και την Eirini Jerasovich. Αν δεν υπήρχε αυτός ο θεσμός θα υπήρχε ένα τεράστιο κενό στην ελληνική μόδα» δίνει παράλληλα το προσωπικό της στίγμα επιλογών.

Μπαίνω ίνσταγκραμ να τσεκάρω τις τρεις κυρίες της μόδας που μόλις άκουσα τα ονόματά τους.

Photo: Δημήτρης Μιχαλάκης

Photo: Δημήτρης Μιχαλάκης

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024