Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Στις καλένδες η διάσπαση. Στο συνέδριο ή θα κιοτέψουν και εκεί;

Τσίπρας: Τα επτά βήματα για να ζούμε σε μια χώρα δημοκρατίας και ισχυρού κοινωνικού κράτους

Τσίπρας: Τα επτά βήματα για να ζούμε σε μια χώρα δημοκρατίας και ισχυρού κοινωνικού κράτους

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τα βασικά σημεία του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στο θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι.

Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας από το Χαλάνδρι.

Ο τίτλος της εκδήλωσης που φιλοξενήθηκε στο θέατρο Ρεματιάς είχε τίτλο «Ελλάδα 2027: Επτά βήματα για Δίκαιη Κοινωνία και Ευημερία για Όλους».

Την εξειδίκευση των μέτρων που περιλαμβάνει το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν οι Έφη Αχτσιόγλου, Διονύσης Τεμπονέρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Χαρίτσης.

Την εκδήλωση συντόνισε η Πόπη Τσαπανίδου, εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

Δείτε την παρουσίαση του προγράμματος

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του ευχαρίστησε τον κόσμο που συγκεντρώθηκε στο Χαλάνδρι.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η παρουσίαση γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, 18 μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές.

«Κρίνεται το μέλλον της χώρας και των πολιτών της», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το 2027 θέλουμε να ζούμε σε μια χώρα δημοκρατίας και ισότητας.

«Με ισχυρούς θεσμούς, εμπεδωμένη δημοκρατία και ισχυρό κοινωνικό κράτος», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι σε μια τέτοια χώρα δεν θα «ξεσπιτώνεται κανείς για χρέη λίγων χιλιάδων ευρώ, δεν θα πεθαίνουν άνθρωποι στην καρότσα ενός φορτηγού».

«Όπου ένας άνθρωπος με αναπηρία θα ζει και θα διασκεδάζει όπως κάθε άλλος άνθρωπος», είπε. Αυτές δεν είναι εικόνες ουτοπίας, αλλά ρεαλιστικοί στόχοι, είπε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια τόνισε ότι αυτό δεν θα γίνει αν συνεχιστούν οι πολιτικές της τελευταίας τετραετίας και υπογράμμισε όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση και εξασφάλισε ότι η οικονομία είναι πιο ισχυρή τώρα από πριν από 15 χρόνια.

«Πέντε χρόνια μετά τη λήξη των προγραμμάτων προσαρμογής, το κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα βρίσκεται στο 59% του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2007 που ήταν στο 77%», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τη ΝΔ για τη διακυβέρνηση της τελευταίας τετραετίας.

«Η χώρα δεν βρίσκεται πια σε πορεία σύγκλισης με την Ευρώπη αλλά το αντίθετο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Βρισκόμαστε σε πορεία απόκλισης»

«Η απόσταση μας από τις υπόλοιπες χώρες μεγαλώνει. Βρισκόμαστε σε πορεία απόκλισης. Και αυτή πορεία πρέπει να αντιστραφεί. Αποτελεί κορυφαίο εθνικό στόχο το να αντιστραφεί», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ιδέα ότι η ευημερία θα διαχυθεί σε περισσότερους όσο ο πλούτος συγκεντρώνεται σε λίγους, όπως μας έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, όπου το 0,7% των πλουσίων κατέχουν το 42% των τραπεζικών καταθέσεων, είναι μια ιδέα επικίνδυνη και καταδικασμένη να μας οδηγήσει σε νέες κρίσεις», πρόσθεσε.

«Για αυτό και αυτή η ιδέα, αυτό το σχέδιο πρέπει να ηττηθεί», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στις προτάσεις της ΝΔ.

«Οι έμμεσοι φόροι πρέπει να μειωθούν», υπογράμμισε. «Όσο και αν προσπαθούν οι εκπρόσωποι της ΝΔ, μόνοι απέναντι στο σύνολο των οικονομολόγων όλων των θεωρητικών παραδόσεων και σχολών παγκοσμίως, να μας πείσουν ότι η μείωση των έμμεσων φόρων ευνοεί τους πλούσιους», τόνισε.

«Έξι δισ. περισσότερους φόρους πλήρωσαν οι Έλληνες το τελευταίο 16άμηνο. Από την υψηλή έμμεση φορολογία.

Με στόχο να δίνονται επιδοτήσεις για να διατηρούν υψηλές τις τιμές οι εταιρίες ενέργειας, διύλισης και εφοδιαστικής αλυσίδας. Πρόκειται για μια τεράστια αναδιανομή εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η αναδιανομή ακίνητης περιουσίας που επίκειται με την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας και τη μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 40 δις στα funds, επίσης θα είναι πρωτοφανής. Η μεγαλύτερη στην ιστορία του ελληνικού κράτους μετά τον πόλεμο. Είναι επιτακτική ανάγκη να αποτραπεί», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Για το περιβάλλον

«Καμία οικονομία δεν μπορεί να ευημερεί όταν δεν έχει συνοχή η κοινωνία. Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, επίσης, πρέπει να αποφευχθεί.

Με ισχυρές νομοθετικές παρεμβάσεις και αυστηρό πλαίσιο προστασίας. Γιατί οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι. Και κάθε χρόνος χαμένος έχει ανυπολόγιστο κόστος στις επόμενες γενιές», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τη δημοκρατία και τους θεσμούς

«Η συνεχής υποβάθμιση της ίδιας της δημοκρατίας και των θεσμών του κράτους δικαίου, τέλος, πρέπει να αποτραπεί», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πραγματικός εθνικός στόχος

«Η αντιστροφή αυτής της πορείας απόκλισης της χώρας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με όρους κοινωνικής συνοχής και με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, είναι ο πραγματικός εθνικός στόχος για τον οποίο αξίζει να αγωνιστούμε την επόμενη τετραετία.

Γιατί αν αυτή η πορεία απόκλισης συνεχιστεί η χώρα θα βρεθεί εκ νέου μπροστά σε υπαρξιακά οικονομικά, κοινωνικά και γεωπολιτικά διλλήματα.

Η δική μας η παράταξη έπραξε το χρέος της για να βγούμε από τη κρίση. Και σήμερα δεν υπάρχει στον ορίζοντα το δίλλημα αν θα μείνουμε Ευρώπη.

Υπάρχει όμως επιτακτικό το ερώτημα αν θα γίνουμε Ευρώπη.

Ή θα παραμείνουμε φτωχός ουραγός», πρόσθεσε.

«Για να τα καταφέρουμε απαιτείται διαφορετικό σχέδιο και άλλες συνταγές από αυτές που μας οδήγησαν στη κρίση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

«Ένα σχέδιο με συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους. Είναι ακριβώς αυτό το στρατηγικό σχέδιο που σας παρουσιάζουμε σήμερα.

Ένα σχέδιο επτά απαραίτητων βημάτων για να μπορέσουμε με ισχυρές δημόσιες πολιτικές να εγγυηθούμε την κοινωνική ευημερία για όλους. Όχι μόνο για τους ισχυρούς και τους προνομοιούχους. Αλλά για την κοινωνική πλειοψηφία που ζει από το μόχθο και την εργασία της», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνέχεια παρουσίασε τα επτά σημεία του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Βήμα Πρώτο: Ανασυγκροτούμε το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο. Για μια δίκαιη βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Με ισχυρό δημόσιο Πυλώνα, από την ανάκτηση του ελέγχου μιας συστημικής Τράπεζας αλλά και με πρωταγωνιστικό ρόλο της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Με στόχο ο Δημόσιος Πυλώνας να κατευθύνει τον ανταγωνισμό προς όφελος της πραγματικής οικονομίας και ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση στη ρευστότητα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Βήμα Δεύτερο: Ενισχύουμε το εισόδημα και θωρακίζουμε την αγοραστική δύναμη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Φορολογώντας τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας και των διυλιστηρίων. Απρόσμενα κέρδη είπαν σήμερα. Απρόσμενες και οι συνέπειες στο εισόδημα των νοικοκυριών. Αν όμως ήταν απρόσμενα τα κέρδη, απρόσμενη και έκτακτη θα πρέπει να είναι και η φορολόγηση τους», εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Βήμα Τρίτο: Θέτουμε στο επίκεντρο τους εργαζόμενους και το δικαίωμα στην εργασία», τόνισε.

«Η εργασία για εμάς δεν είναι απλώς ένας συντελεστής παραγωγής. Είναι το επίκεντρο της οικονομίας. Γιατί μόνο η εργασία παράγει πλούτο και αυτόν τον πλούτο πρέπει να τον καρπώνεται.

Στόχος μας είναι η επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας. Να νιώσουν οι εργαζόμενοι ισχυροί και ασφαλείς. Το κράτος στη δική μας αντίληψη δεν μπορεί να λειτουργεί ως παρατηρητής της ασυδοσίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το ΕΣΥ και την Παιδεία

«Βήμα Τέταρτο: Δημιουργούμε ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Το ΕΣΥ είναι πρώτα και κύρια οι άνθρωποι του. Οι άνθρωποι που πάλεψαν σε τραγικές συνθήκες μέσα στην πανδημία.

Εργαζόμενοι και εργαζόμενες που έχουν ξεπεράσει τα όρια της εργασιακής εξάντλησης αλλά δεν ανταμείβονται ανάλογα της προσφοράς τους. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να στηρίξουμε.

Με αυξήσεις των απολαβών τους, με αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος τους, αλλά και με στήριξη και ανάπτυξη των υποδομών του», τόνισε.

«Βήμα Πέμπτο: Ενισχύουμε τη δημόσια παιδεία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεσμευόμαστε για ποιοτικά Δημόσια και Δωρεάν, σχολεία και πανεπιστήμια.
Δημόσιες και δωρεάν μεταπτυχιακές σπουδές.

Με αύξηση των δαπανών και μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών για να επιλύσουμε επιτέλους το τεράστιο πρόβλημα των αναπληρωτών. Γιατί για εμάς η παιδεία, η ποιοτική εκπαίδευση, σχολική, πανεπιστημιακή ή τεχνική δεν είναι προνόμιο.

Είναι δικαίωμα των παιδιών μας και υποχρέωση της πολιτείας. Είναι προϋπόθεση για την πρόοδο και την ευημερία, προϋπόθεση δημοκρατίας και πολιτισμού. Αλληλεγγύης και σεβασμού», υπογράμμισε.

«Βήμα έκτο: Δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Για εμάς η κοινωνική πρόνοια, η κρατική φροντίδα δεν αφορά μόνο την ακραία φτώχεια.

Αφορά το σύνολο των πολιτών και στοχεύει στον περιορισμό των ανισοτήτων, την ενίσχυση όσων έχουν ανάγκη. Και αποτελεί ένα από τα κύρια εργαλεία για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος», εξήγησε.

«Βήμα έβδομο: Εγγυόμαστε το δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγη, προστατεύουμε την πρώτη κατοικία», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Το στεγαστικό πρόβλημα θα είναι το πρόβλημα της επόμενης δεκαετίας. Και είναι γιαυτό που απαιτείται άμεση κρατική παρέμβαση.

Τώρα χωρίς άλλη χρονοτριβή.

Και επαναλαμβάνω αυτό που είπα προηγουμένως: Αν η αναδιανομή της ακίνητης περιουσίας που σχεδιάζει η κυβέρνηση και τα funds σε βάρος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας δεν αποτραπεί, το αποτέλεσμα θα είναι μη αντιστρέψιμο.

Και θα είναι οδυνηρό για τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Σχέδιο συγκροτημένο και άρτιο»

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι «συγκροτημένο και άρτιο» και προέβλεψε ότι «Ξέρω ποιες θα είναι πάλι οι αντιδράσεις. Θα χαρακτηρίσουν το πρόγραμμα μας ακριβό, ουτοπικό, ανεφάρμοστο.

Θα κινητοποιήσουν όλο τον επικοινωνιακό μηχανισμό τους για να μη συζητηθούν οι προτάσεις μας, αλλά για να πείσουν ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα. Θα ακούσουμε και πάλι για Γενικά Λογιστήρια, για κοστολόγηση, για δαπάνες και έσοδα».

«Παρότι όταν τους προκαλέσαμε, αρνήθηκαν να πάμε μαζί να κοστολογηθεί και το δικό τους πρόγραμμα», είπε ο κ. Τσίπρας.

Για τους νεκρούς των τελευταίων ημερών

«Τους ρωτώ όμως;  Πόσο αλήθεια κοστίζει η ζωή της 63χρονης που χάθηκε προχθές στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου στην Κω;

Πόσο κοστίζει η ζωή του εργάτη που χάθηκε πριν από μια βδομάδα στο Πέραμα; Πόσο κοστίζει η ζωή της 19χρονης εγκύου που ξεψύχησε χθες περιμένοντας για πέντε ώρες ασθενοφόρο στη Νέα Μάκρη; Πόσο κοστίζει η ισότητα;

Πόσο η ασφάλεια; Πόσο η αξιοπρέπεια;», αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δύο σχέδια συγκρούονται»

«Είναι αξίες και αρχές μιας κοινωνίας στην οποία αξίζει να ζει κανείς. Είναι οι αρχές και οι αξίες μας. Αυτές οι αξίες κρίνονται στις επερχόμενες εκλογές.

Δύο σχέδια συγκρούονται. Δύο κόσμοι, δύο διαφορετικά σύμπαντα.

Από τη μια πλευρά ο κόσμος της ισότητας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης. Οι αξίες του λαϊκού κόσμου, των εργαζόμενων, της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Από την άλλη ο κόσμος της κερδοσκοπίας, της αλαζονείας, της περιφρόνησης. Ο κόσμος της ελίτ και της ολιγαρχίας.

Εμείς έχουμε διαλέξει πλευρά. Και μέχρι την τελευταία στιγμή θα δώσουμε τον αγώνα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Με σεμνότητα αλλά και με αποφασιστικότητα. Με έγνοια πραγματική για τους ανθρώπους και την κοινωνία.

Γιατί θέλουμε μια κοινωνία δίκαιη με ευημερία για όλους. Και θα αγωνιζόμαστε πάντα για τη νίκη!», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Only in

Τρώτε αυτά τα 4 δημοφιλή τρόφιμα; Πρέπει να σταματήσετε αμέσως

Τι πρέπει να προσέχετε όταν κάνετε τις αγορές σας στο σουπερμάρκετ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023