Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι συσχετισμοί της αντιπολίτευσης στο κάδρο για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Οι συσχετισμοί της αντιπολίτευσης στο κάδρο για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Στην Κουμουνδούρου σηκώνουν το γάντι τόσο-όσο όταν αναφέρονται στην Χαριλάου Τρικούπη

Στην Χαριλάου Τρικούπη έχουν πει πολλές φορές τις τελευταίες μέρες πως η προσπάθειά τους «δεν έχει ταβάνι» -αφενός αφήνοντας στην άκρη τον στόχο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα μπορούσε να ηχήσει ως αλαζονικός, και αφετέρου αφήνοντας ανοιχτό το περιθώριο να «ακουμπήσει» την δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλάζοντας τους συσχετισμούς στην αντιπολίτευση.

«Περισσότερο καταψηφίστηκε η αξιωματική αντιπολίτευση, παρά ψηφίστηκε η ΝΔ», σχολίασε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, στοχεύοντας όμως μόνο προς την πλευρά της Πειραιώς: «Πρέπει να υπάρχει αξιόπιστη ισχυρή προοδευτική δύναμη στη χώρα. Το να κάνει παρέλαση η Νέα Δημοκρατία με όλα αυτά τα λάθη και να μην τα πληρώνει στο «ταμείο» των εκλογών, για μένα δεν πρέπει να ξανασυμβεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η μεταξύ τους διαμάχη συνεχίζεται και δια του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Επιχειρεί να μας ταυτίσει με τον Τσίπρα, γιατί αυτός αποτελεί τον μεγάλο χορηγό του», λένε στο ΠΑΣΟΚ για τον χαρακτηρισμό «Τσίπρας με γραβάτα» που έκανε ο Μητσοτάκης για τον Ανδρουλάκη. «Δυστυχώς γι’ αυτόν το ΠΑΣΟΚ αποτελεί πια τον κύριο αντίπαλό του», σχολιάζουν.

Στην Κουμουνδούρου σηκώνουν το γάντι τόσο-όσο όταν αναφέρονται στην Χαριλάου Τρικούπη: «Το ΠΑΣΟΚ τα ίδια και χειρότερα. Το μόνο που τους νοιάζει είναι, λέει, κάποια στιγμή να ξαναγίνουν «χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη». Δεν τους νοιάζει αν θα κυβερνά ο Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία (…) Μάλιστα είπαν και προεκλογικά ότι δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να συνεργαστούν με τη Νέα Δημοκρατία, μονάχα το πρόσωπο τους έλειπε», ανέφερε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας από την Κατερίνη, δίνοντας και το πλαίσιο μιας παράλληλης μάχης, που αφορά εξίσου την μετεκλογική και την προεκλογική εποχή. Παρά τα τζαρτζαρίσματα, καμία πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει ευθείες επιθέσεις στην άλλη –αυτό που επιχειρείται είναι η ανάδειξή τους στην βασική προοδευτική αντιπρόταση, εγχείρημα που έχει άλλες δυσκολίες για τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η σύγκρουση γίνεται κατά βάση στο πεδίο. Η Κρήτη, στην οποία το ΠΑΣΟΚ είδε την μεγαλύτερή του άνοδο, δίνει ως βασικό παράδειγμα τον τόνο, γιατί η Κουμουνδούρου –και με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα- προσπαθεί να διατηρήσει τις δυνάμεις της και να ανατρέψει τους μεταξύ τους συσχετισμούς σε Ρέθυμνο και Λασίθι, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να διατηρήσει τα κεκτημένα της 21ης Μαΐου και να μειώσει ακόμα περισσότερο την διαφορά στο Ηράκλειο, όπου θεωρείται πως η δεύτερη θέση δεν είναι ανέφικτος στόχος. Η μάχη δίνεται και σε κοινωνικό επίπεδο, όπου τα δύο κόμματα προσεγγίζουν το ίδιο κοινό: γνωρίζοντας πως η μεσαία τάξη σε μεγάλο βαθμό ψήφισε ΝΔ στην προηγούμενη κάλπη, ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει τα (λίγα εξαρχής) ερείσματα που έχασε, εξού και η παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος την Τετάρτη στο Χαλάνδρι. Το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στο στόχαστρο για το φορολογικό του πρόγραμμα από τη ΝΔ, επιχειρεί όμως και μια πιο ιδεολογική προσέγγιση: «Καταλαβαίνω ότι σε κάποιον ολιγάρχη ή πολύ πλούσιο, που σήμερα μεταβιβάζει στο παιδί του αφορολόγητη τη βίλα των εκατομμυρίων ευρώ, δεν αρέσει να έρχεται ένα κόμμα να του λέει: “όχι, κύριε, θα έχουν αφορολόγητο μέχρι 800.000 οι μεσαίοι και οι φτωχότεροι, αλλά εσύ δεν μπορείς γιατί είναι κοινωνικά άδικο”. Μπορεί να μην του αρέσει. Εγώ, όμως, θα λέω τα πράγματα με το όνομά τους», τόνισε ο Ανδρουλάκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στις αστικές περιοχές ππυ κατοικούν τα πιο αδύναμα στρώματα -τα ίδια στρώματα που, ακολουθώντας την πολιτική του συγκεκριμένου», προσπαθεί να εκφράσει και το ΠΑΣΟΚ.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024