Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Απέρριψε η Κίνα πρόσκληση για συνάντηση των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών

ΗΠΑ: Απέρριψε η Κίνα πρόσκληση για συνάντηση των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών

«Ανησυχητική» χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ την «απροθυμία» της Κίνας να διεξαχθούν συνομιλίες για στρατιωτικά θέματα μεταξύ των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών.

Το Πεκίνο αρνήθηκε την πρόσκληση που τού απηύθυνε η Ουάσιγκτον με σκοπό να οργανωθεί συνάντηση την τρέχουσα εβδομάδα στη Σιγκαπούρη ανάμεσα στον αμερικανό υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν και τον ομόλογό του της Κίνας Λι Σανγκφού, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το Πεντάγωνο, χαρακτηρίζοντας «ανησυχητική» τη συμπεριφορά του (εικόνα, επάνω, από globaltimes.cn).

«Ανησυχητική απροθυμία»

Η Κίνα «πληροφόρησε τις ΗΠΑ ότι αρνούνται την πρόσκλησή μας που απευθύναμε στις αρχές Μαΐου με σκοπό ο υπουργός Αμυνας Οστιν να συναντηθεί με τον υπουργό Αμυνας Λι Σανγκφού αυτή την εβδομάδα στη Σιγκαπούρη», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Η ανησυχητική απροθυμία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας να διεξαγάγει σημαντικές συνομιλίες στρατού με στρατό δεν θα μειώσει τη δέσμευσή μας να επιδιώξουμε το άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας» με τον κινεζικό στρατό, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο Λόιντ Οστιν θα συμμετάσχει στη Σιγκαπούρη αυτή την εβδομάδα στον λεγόμενο διάλογο Σαγκρί-Λα για την άμυνα και την ασφάλεια στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού.

Στην προηγούμενη τέτοια διάσκεψη, τον Ιούνιο του 2022, είχε συναντηθεί με τον προκάτοχο του Λι Σανγκφού, τον Γουέι Φάνγκχα.

Στον νυν υπουργό Αμυνας της Κίνας επιβλήθηκαν κυρώσεις το 2018 από την αμερικανική κυβέρνηση διότι αποφάσισε την αγορά ρωσικών όπλων.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο πάντως αυτό δεν εμποδίζει τον αμερικανό υπουργό Αμυνας να έχει επίσημες επαφές μαζί του.

Επιδεινώθηκαν οι εντάσεις

Στα τέλη του 2022 οι εντάσεις μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον επιδεινώθηκαν, τόσο εξαιτίας της Ταϊβάν όσο και εξαιτίας του υποτίθεται κατασκοπευτικού κινεζικού αερόστατου που κατέρριψε αμερικανικό καταδιωκτικό στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Η αμερικανική κυβέρνηση έκτοτε εντατικοποίησε τις κινήσεις για την ενίσχυση των συμμαχιών και των εταιρικών της σχέσεων στην Ασία για ν’ αντιμετωπίσει αυτή που χαρακτηρίζει ολοένα πιο διεκδικητική συμπεριφορά του Πεκίνου στην περιοχή, αν και οι δυο πλευρές παίζουν ενίοτε το χαρτί του κατευνασμού.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε τον Μάιο με τον Ουάνγκ Γι, κορυφαίο στέλεχος της κινεζικής διπλωματίας.

Και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέβλεψε πρόσφατα πως οι εντάσεις στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο «πολύ σύντομα» θα μειωθούν.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024