Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα: Αλλαγή φρουράς στον διαστημικό σταθμό Tiangong

Κίνα: Αλλαγή φρουράς στον διαστημικό σταθμό Tiangong

Το διαστημικό εργαστήριο της Κίνας βρίσκεται σε τροχιά από το 2021 και μελλοντικά πρόκειται να επεκταθεί.

Τρεις αστροναύτες εκτοξεύτηκαν την Τρίτη για την αλλαγή πληρώματος στον διεθνή διαστημικό σταθμό της Κίνας, εφαλτήριο για τις πρώτες επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη εντός της δεκαετίας.

Το σκάφος Shenzhou-16 που εκτοξεύτηκε τα ξημερώματα από το διαστημικό κέντρο του Τζιουκουάν στην έρημο Γκόμπι της βορειοδυτικής Κίνας είναι η πέμπτη αποστολή πληρώματος στο τροχιακό εργαστήριο από το 2021.

Οι τρεις αστροναύτες θα αντικαταστήσουν τρεις συναδέλφους τους που βρίσκονται στον Tiangong εδώ και περίπου πέντε μήνες.

Η συναρμολόγηση του σταθμού ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021 και ολοκληρώθηκε επισήμως πέρυσι με την προσθήκη της τρίτης υπομονάδας, έπειτα από συνολικά 11 επανδρωμένες και μη αποστολές.

Πρόσφατα όμως η Κίνα ανακοίνωσε σχέδιο για την εκτόξευση νέας υπομονάδας με την οποία ο σταθμός, ο οποίος έχει σήμερα διάταξη σε σχήμα «Τα», θα αποκτήσει τελικά σχήμα σταυρού.

Το νέο πλήρωμα του Tiangong. Από αριστερά: Τζινγκ Χαϊπένγκ, Τσου Γιανγκτσού και Γκούι Χαϊτσάο (Reuters)

Η Κίνα αποφάσισε να αναπτύξει δικό της διαστημικό σταθμό μετά την άρνηση των ΗΠΑ να την δεχτούν στο πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού λόγω ανησυχίας για τη στρατιωτική φύση του κινεζικού διαστημικού προγράμματος.

Με την πρώτη επανδρωμένη αποστολή της το 2003 η Κίνα έγινε μόλις η τρίτη χώρα μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία που αποκτά τη δυνατότητα να εκτοξεύει αστροναύτες με δικά της μέσα.

Το νέο πλήρωμα του Tiangong περιλαμβάνει τον 36χρονο Γκούι Χαϊτσάο, τον πρώτο πολίτη που συμμετέχει σε κινεζική αποστολή, καθηγητή Αεροδιαστημικής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Αυτή την εβδομάδα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να στείλει ανθρώπους στην επιφάνεια της Σελήνης πριν από το 2030.

Αν το χρονοδιάγραμμα τηρηθεί, κινέζοι αστροναύτες θα πατήσουν στη Σελήνη περίπου μια πενταετία μετά την επιστροφή της NASA στο φεγγάρι το 2025.

Και οι δύο χώρες σχεδιάζουν να εξερευνήσουν τον νότιο πόλο της Σελήνης, μετά την ανακάλυψη κρατήρων που δεν βλέπουν ποτέ το φως του Ήλιου και εκτιμάται ότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες νερού σε μορφή πάγου.

Η Κίνα έχει πραγματοποιήσει επίσης ρομποτικές αποστολές στην επιφάνεια της Σελήνης και to 2021  έστειλε το πρώτο της ρομπότ στην επιφάνεια του Άρη.

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024