Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Τουρκίας τρέμει το μέλλον υπό τον Ερντογάν

Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Τουρκίας τρέμει το μέλλον υπό τον Ερντογάν

Ο Ερντογάν έκανε λόγο για «ΛΟΑΤΚΙ+ δυνάμεις», υπονοώντας ότι οι queer άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να «διεισδύσουν» στο κόμμα του.

Για ακόμα πέντε χρόνια θα κάθεται στην προεδρική καρέκλα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού βγήκε νικητής των τουρκικών εκλογών.

Ο τούρκος πρόεδρος γιόρτασε τη νίκη του μπροστά από την κατοικία του στην Κωνσταντινούπολη τραγουδώντας τον ύμνο της προεκλογικής του εκστρατείας. «Ευχαριστώ το έθνος μας, που μας εμπιστεύτηκε να κυβερνήσουμε ξανά για τα επόμενα πέντε χρόνια», είπε.

Κατά την ομιλία του δεν παρέβλεψε να επιτεθεί στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Τουρκίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μπορούν τα ΛΟΑΤΚΙ+ να διεισδύσουν στο AK Party ή σε άλλα μέλη της Λαϊκής Συμμαχίας [τον ευρύτερο συνασπισμό που υποστηρίζει τον Ερντογάν]; Η οικογένεια είναι ιερή για εμάς», είπε.

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν έκανε λόγο για «ΛΟΑΤΚΙ+ δυνάμεις», υπονοώντας ότι οι queer άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να «διεισδύσουν» στο κόμμα του.

«Στον πολιτισμό μας, η οικογένεια είναι ιερή», είπε ο Ερντογάν, «κανείς δεν μπορεί να παρέμβει. Θα στραγγαλίσουμε όποιον τολμήσει να την αγγίξει».

«Είναι το CHP LGBT; Είναι το HDP LGBT;» είπε ειρωνικά, αναφερόμενος στο κοσμικό κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και στην κύρια φιλοκουρδική ομάδα που υποστήριξε τη συμμαχία της αντιπολίτευσης.

Ο Ερντογάν συνέχισε την ομοφοβική του φιέστα ρωτώντας τους ενθουσιώδεις υποστηρικτές του εάν το κυβερνών κόμμα του AKP ήταν φιλικό προς τους ΛΟΑΤΚΙ+.

«Οχι!» ήταν η ομόφωνη ανταπάντηση.

Διακρίσεις, ομοφοβία και μίσος

Ο Ιλκέρ Ερντογάν, ένας 20χρονος φοιτητής και ακτιβιστής LGBTQ, δεν έχει γνωρίσει κανέναν άλλο ηγέτη εκτός από τον Ερντογάν.

«Από τη στιγμή που γεννήθηκα, ένιωσα τις διακρίσεις, την ομοφοβία και το μίσος», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πριν από την ψηφοφορία της Κυριακής.

«Αισθάνομαι έντονο φόβο, κάτι που επηρεάζει τρομερά την ψυχολογία μου. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω πριν και τώρα η αίσθηση με »πνίγει»» πρόσθεσε.

Η Ameda Murat Karaguzu, 26 ετών, λέει ότι έχει δεχτεί ακραία ρητορική μίσους το τελευταίο διάστημα, από σωματικές απειλές έως λεκτικές προσβολές.

Ως μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας  κατηγόρησε τη βίαια ρητορική της κυβέρνησης για την έξαρση της εχθρότητας, επειδή οι δράστες νιώθουν ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες για τη δολοφονία τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ερντογάν, Σουλεϊμάν Σοϊλού, για παράδειγμα, κατήγγειλε τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου ως «θρησκεία» που εισάγεται από τη Δύση και ισχυρίστηκε ότι αφορούσαν γάμους μεταξύ ζώων και ανθρώπων.

«Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα»

Ο δημιουργός ντοκιμαντέρ Tugba Baykal εξέφρασε στο AFP την ανησυχία της ότι η δεξιά πλειοψηφία στο κοινοβούλιο θα επιδιώξει να τερματίσει τις ΛΟΑΤΚΙ+ ενώσεις και να ποινικοποιήσει τους ακτιβιστές, προβλέποντας μια «έξοδο ομοφυλόφιλων» από την Τουρκία.

Η 39χρονη είπε ότι είχε ήδη σχέδια να φύγει πριν τις εκλογές και να πάει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Θα ήταν πιο δύσκολο για μένα να πάρω αυτή την απόφαση αν ήμασταν μια πιο φιλόξενη χώρα», ανέφερε.

«Πώς θα επιβιώσω με τον Ερντογάν; Κανείς δεν θα μου δώσει δουλειά επειδή είμαι ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+», δήλωσε ο Karaguzu πριν από τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Από πλευράς του ο Ιλκέρ Ερντογάν αρνήθηκε να επηρεαστεί από το όλο και πιο εχθρικό περιβάλλον. «Είμαι κι εγώ μέρος αυτού του έθνους, η ταυτότητά μου λέει Τούρκος πολίτης. Δεν μπορείτε να διαγράψετε την ύπαρξή μου, όσο και αν προσπαθήσετε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Προσπαθείς να με σβήσεις χωρίς κανένα λόγο και χωρίς καμία δικαιολογία». Η Baykal συμφώνησε. «Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα», είπε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024