Η αναρρίχηση στο Έβερεστ είναι μια σημαντική πηγή εισοδήματος για το Νεπάλ, αφού για να την επιχειρήσουν οι αλλοδαποί ορειβάτες θα πρέπει προηγουμένως να λάβουν άδεια που στοιχίζει 11.000 δολάρια.

Τα αποκαλυπτήρια των αγαλμάτων του σερ Έντμουντ Χίλαρι και του Τένσινγκ Νοργκάι Σέρπα, των πρώτων ανθρώπων που πάτησαν στην κορυφή του Έβερεστ, έγιναν την Παρασκευή στο Νεπάλ, σηματοδοτώντας την έναρξη των εορτασμών για την συμπλήρωση 70 ετών από αυτό το επίτευγμα.

Ο Νεοζηλανδός Έντμουντ Χίλαρι και ο Νεπαλέζος οδηγός του, Τένσινγκ Νοργκάι, έφτασαν στο ψηλότερο σημείο της Γης στις 29 Μαΐου του 1953, στο πλαίσιο μιας βρετανικής αποστολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Μάριος Γιαννάκου άγγιξε την υψηλότερη κορυφή του κόσμου - «Γυρίζω το κεφάλι και βλέπω σύννεφα από κάτω μου»

«Η ιστορία γράφτηκε πριν από 70 χρόνια από αυτούς τους δύο απλούς, σεμνούς και καλούς κυρίους, που έδωσαν σε αντάλλαγμα ό,τι μπορούσαν στον λαό των Ιμαλαΐων», είπε στην ομιλία του ο γιος του διασημότερου Νεπαλέζου ορειβάτη, Τζαμλίνγκ Τένσινγκ Νοργκάι.

Μοναχοί ευλόγησαν τα χαμογελαστά αγάλματα των δύο ορειβατών, που τοποθετήθηκαν κοντά στην πίστα του αεροδρομίου Τένσινγκ-Χίλαρι στη Λούκλα. Το αεροδρόμιο αυτό εξυπηρετεί τον καταυλισμό βάσης του Έβερεστ, τον πρώτο σταθμό των ορειβατών που φιλοδοξούν να κατακτήσουν το βουνό.

«Θα πρέπει να ήταν τρομακτικό γι’ αυτούς, κανείς στο παρελθόν δεν το είχε καταφέρει», σχολίασε ο Πίτερ Χίλαρι, γιος του Έντμουντ Χίλαρι, αναφερόμενος στη δύσκολη αναρρίχηση ενός σχεδόν κάθετου βράχου, ύψους περίπου 12 μέτρων, κοντά στην κορυφή, που πλέον φέρει το όνομα του Νεοζηλανδού ορειβάτη.

Φόρεσαν «χάτας» στα αγάλματα

Κάτοικοι της περιοχής τίμησαν τους δύο ήρωες τοποθετώντας παραδοσιακές θιβετιανιές εσάρπες, τις «χάτας», στα αγάλματά τους.

Από το 1953, μετά την πρώτη ανάβαση, περισσότεροι από 6.000 ορειβάτες κατάφεραν να πατήσουν στην κορυφή του Έβερεστ, στα 8.849 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σύμφωνα με τη Βάση Δεδομένων των Ιμαλαΐων όπου καταγράφονται όλες οι αναρριχήσεις.

Η αναρρίχηση στο Έβερεστ είναι μια σημαντική πηγή εισοδήματος για το Νεπάλ, αφού για να την επιχειρήσουν οι αλλοδαποί ορειβάτες θα πρέπει προηγουμένως να λάβουν άδεια που στοιχίζει 11.000 δολάρια.

Φέτος, εκδόθηκαν 478 άδειες. Καθώς οι περισσότεροι από τους ξένους ορειβάτες χρειάζονται τη βοήθεια ντόπιων οδηγών, στη φετινή σεζόν υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 900 άνθρωποι – αριθμός ρεκόρ – μπορεί να πατήσουν στην κορυφή του Έβερεστ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr