Δευτέρα 05 Ιουνίου 2023
weather-icon 25 oC

Διονύσης Τσακνής: Το σύστημα θα ανατραπεί και θα είναι «ντάλα μεσημέρι»

eklogikiGrammateiaLogo

Για σκυταλοδρομία αντιλαϊκών μέτρων κατηγορεί τις κυβερνήσεις ο Διονύσης Τσακνής και επιτίθεται στο ΣΥΡΙΖΑ που πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων ένα ισχυρό «όχι». Μιλά για την αριστερά, τις προτάσεις του ΚΚΕ, τη σχέση της τέχνης με το λαϊκό κίνημα και την ανάγκη ανατροπής. «Kακή διαχείριση μιας θεωρίας, δεν ακυρώνει τη θεωρία».

Βαθιά πολιτικοποιημένος αλλά και με σημαντικό αποτύπωμα στην ελληνική μουσική ο Διονύσης Τσακνής, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, είναι ένας άνθρωπος με μια διαδρομή δεκαετιών στην Αριστερά, διαδρομή που σφραγίστηκε και από την κριτική στάση απέναντι στις αντιφάσεις ή τα προβλήματα σε σχέση με τη στρατηγική και την πρακτική της αριστεράς.

Εξηγεί γιατί πρέπει σήμερα να στηριχτεί το ΚΚΕ, πώς το κομμουνιστικό κόμμα είναι ένα κόμμα που γίνεται σοφότερο μέσα από την τριβή με τους αγώνες και τους ανθρώπους που το πλησιάζουν, υπογραμμίζει ότι σήμερα πραγματικά περιθώρια συμμαχιών δεν υπάρχουν, υπενθυμίζει ότι δεν συμβιβάστηκε όλη η γενιά, συγκινείται με τους αγώνες της νεολαίας.

Και βέβαια επιμένει ότι μπορεί να κατέρρευσε ο «υπαρκτός σοσιαλισμός», αλλά αυτό δεν αναιρεί ούτε τις κατακτήσεις της Οκτωβριανής Επανάστασης ούτε τη θεωρία. Αντίθετα, το όραμα παραμένει ζωντανό και το σύστημα τελικά θα ανατραπεί.

Ισχύει ακόμα το «κουφάλες δεν ξοφλήσαμε». Μπορεί κάποιοι να συμβιβάστηκαν, όμως μεγάλος αριθμός κράτησε στάση αγωνιστική

Ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ κ. Διονύσης Τσακνής, με τον δημοσιογράφο του in κ. Παναγιώτη Σωτήρη

Για την κατάσταση σήμερα: Σε αυτό το μέλλον εξακολουθώ να γυρίζω την πλάτη

Στην ερώτηση εάν επιμένει να «γυρίζει την πλάτη στο μέλλον», ο Διονύσης Τσακνής υπογραμμίζει ότι το μέλλον για το οποίο μίλησε στο τραγούδι του, είναι τελικά η πραγματικότητα σήμερα, σε αντίθεση με το μέλλον που θα ήθελα, που θα ήταν πολύ πιο φωτεινό. Είναι η πραγματικότητα που ζουν σήμερα οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι άνθρωποι της Τέχνης.

«Η ΕΕ έχει προδιαγράψει ένα μέλλον. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι το ίδιο, αλλά δεν νομίζω ότι χωράει κανείς μας». Γι’ αυτό και θεωρεί ότι το σύνθημα του ΚΚΕ «Ή τα κέρδη τους, ή οι ζωές μας» ήταν ένα «σοφό σύνθημα», όπως φαίνεται και από το ότι υιοθετήθηκε από όρους διαμαρτύρονταν για την τραγωδία στα Τέμπη.

Για το ΚΚΕ: Δεν θα απαρνηθεί τα σύμβολά του, τις ιδέες του και την ταξική του ματιά

Ο Διονύσης Τσακνής πιστεύει ότι έχουν αλλάξει πολλά από την περίοδο 1989-91, όταν ένας κόσμος της αριστεράς ένιωσε ακόμη και προδομένος από τους σχηματισμούς της.

Για το ΚΚΕ επιμένει ότι έγκαιρα «ξεκαθάρισε ότι δεν θα γινόταν Ντ’ Αλέμα», σε μια ευθεία αναφορά σε άλλα κόμματα που ακολούθησαν διαδρομές «αποκομμουνιστικοποίησης».

Το ΚΚΕ «ξεκαθάρισε ότι δεν θα απαρνηθεί τα σύμβολά του, τις ιδέες του και την ταξική του ματιά».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ: Πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων ένα ηχηρότατο «όχι»

Με αφορμή τη συμμετοχή του σε διεργασίες διαλόγου στην Αριστερά παλιότερα, ο Διονύσης Τσακνής αποσαφηνίζει ότι μπορεί να είχε νόημα να συζητά κανείς με ένα κόμμα που είχε θέση την κατάργηση των Μνημονίων, «ή δείχνεις μια επιφύλαξη και αναμένεις».

Όμως, μετά ο ΣΥΡΙΖΑ «συνθηκολόγησε και πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων ένα ηχηρότατο όχι και έφερε ένα μνημόνιο που ήταν το χειρότερο όλων».

Για τις κυβερνήσεις: Κάθε κυβέρνηση είναι χειρότερη από την προηγούμενη

Ο Τσακνής επιμένει ότι είναι ορθή η θέση του ΚΚΕ ότι κάθε κυβέρνηση είναι χειρότερη από την προηγούμενη. «Πρόκειται για μια σκυταλοδρομία αντιλαϊκών μέτρων», που συνεχίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά, πέρασε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μετά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Για την εμπειρία του στην ΕΡΤ: Κατάλαβα τι σημαίνει ο ασφυκτικός έλεγχος του κράτους

Ο Διονύσης Τσακνής στην περίοδο 2015-2017 βρέθηκε στη θέση του προέδρου της ΕΡΤ. Θεωρεί ότι από αυτή την εμπειρία είναι «σοφότερος» αν και παραδέχεται ότι «χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι τότε».

Πάντως κατάλαβε πώς λειτουργεί ένας οργανισμός όταν βρίσκεται κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους. «Τα περιθώρια είναι ελάχιστα έως μηδαμινά για να κάνεις κάτι» και οι κατά καιρούς σχέσεις των κυβερνώντων δεν έχουν κανένα αντίκρυσμα.

Για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ: Το ΚΚΕ δεν είναι ένα κόμμα διαμαρτυρίας

Ο Τσακνής επιμένει ότι το ΚΚΕ «δεν είναι κόμμα που λέει πεισματάρικα όχι σε οτιδήποτε ακούγεται». Αντιθέτως «έχει πρόγραμμα που το έχει καταθέσει στον ελληνικό λαό».

Σημειώνει ότι το ΚΚΕ συζητάει το πρόγραμμά του μέσα στην κοινωνία, με εκδηλώσεις και εξειδικευμένες ημερίδες, στις οποίες ακούει ακόμη και ανθρώπους που δεν είναι απαραίτητα της ίδια ιδεολογίας με αυτό, αλλά με αυτόν τον τρόπο εμπλουτίζει τις θέσεις του. Όμως το ΚΚΕ δεν μπορεί να συμφωνήσει στα ελάχιστα, όταν υπάρχουν τα μέγιστα.

Για τις συνεργασίες: Καμία πολιτική δύναμη δεν θέτει ζητήματα ρήξης με την ΕΕ και το κεφάλαιο

Ως προς το εάν υπάρχει περιθώριο συνεργασιών με άλλες δυνάμεις ο Διονύσης Τσακνής επιμένει ότι δεν υπάρχουν σήμερα δυνάμεις που να θέτουν ζητήματα ρήξης με την ΕΕ, το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολιτικές του ΝΑΤΟ.

Όπως λέει χαρακτηριστικά, «ένα μήνα μετά θα γίνει η συζήτηση στην ΕΕ για τα προαπαιτούμενα. Ποιο είναι το μίνιμουμ για το οποίο θα δώσει ανοχή το ΚΚΕ; Λίγο μετά θα είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ για τη διεύρυνση. Τι έχετε ακούσει από τις άλλες δυνάμεις που δηλώνουν αριστερές γι’ αυτό;».

Κατά τη γνώμη του δυνάμεις όπως το ΜέΡΑ25 δεν έχουν γραμμή ρήξης, καθώς συζητούν για λύσεις εντός ΕΕ.

Για τη δράση του ΚΚΕ: Ζητάει να ενισχυθεί για να μπορεί να πρωτοστατεί στους αγώνες

Για τον Τσακνή το ΚΚΕ πέραν του να έχει πρόγραμμα έχει και μια σημαντική συνεισφορά στους αγώνες και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να ενισχυθεί.

Επιπλέον, «μέσα από αυτούς τους αγώνες μια σειρά από άνθρωποι πλησιάζουν το ΚΚΕ» και αυτό είναι ένα στοιχείο που καταγράφεται στην προεκλογική εκστρατεία.

Για τις προτάσεις του ΚΚΕ: Καταθέτει σχέδια νόμου και υπάρχει καθολική άρνηση

Ο Διονύσης Τσακνής επιμένει ότι το ΚΚΕ καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα ζητήματα.

Ωστόσο, τονίζει, οι προτάσεις νόμου που διαρκώς το ΚΚΕ καταθέτει στη Βουλή συναντούν «καθολική άρνηση όχι μόνο να τις ψηφίσουν, αλλά ακόμη και να τις συζητήσουν».

Για ανθρώπους του Πολιτισμού στα ψηφοδέλτια: Το ΚΚΕ είχε και έχει ανθρώπους με βάση την πραγματική προσφορά

Για τον Τσακνή είναι λάθος να αντιμετωπίζεται η παρουσία των ανθρώπων του Πολιτισμού σα ψηφοδέλτια ως αναζήτηση «μαϊντανών».

Αντιθέτως, ιστορικά το ΚΚΕ είχε ανθρώπους στα ψηφοδέλτιά του με βάση την πραγματική προσφορά τους και όχι την «προβολή». Επιπλέον, το ΚΚΕ τιμά όσους συμμετέχουν, όχι το αντίστροφο.

«Θεώρησα μεγάλη τιμή ότι είμαι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας». Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι συμμετέχει και ως κάποιος που εργάζεται στον Πολιτισμό και αντιμετωπίζει τα προβλήματα αυτού του κλάδου.

Για την Αριστερά και τον Πολιτισμό: Η Τέχνη εξέφραζε την άνοδο του λαϊκού κινήματος

Για τη σχέση αριστεράς και Πολιτισμού ο Τσακνής υπενθυμίζει ότι αυτή ήταν πιο έντονη και μαζική σε στιγμές που ήταν σε άνοδο και το λαϊκό κίνημα. Η τέχνη σε τέτοιες περιπτώσεις αντανακλά την έκρηξη των αγώνων και την παρακολουθεί.

Όμως, όταν υπάρχει οπισθοχώρηση του κινήματος, τότε υπάρχει και κάμψη και στο χώρο της Τέχνης. «Όταν οι αγώνες ανεβαίνουν, τότε η Τέχνη αναγκάζεται να τους ακολουθήσει».

Για τη γενιά του: Το “κουφάλες δεν ξοφλήσαμε” ισχύει ακόμη

Μιλώντας για τη γενιά του επιμένει ότι για ένα σημαντικό τμήμα το «κουφάλες δεν ξοφλήσαμε», που έγραψε κάποτε, ισχύει ακόμη. Και μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που συμβιβάστηκαν, όμως ένας μεγάλος αριθμός κράτησε μια στάση αγωνιστική. Συχνά «βλέπουμε την εξαίρεση και όχι τον κανόνα».

Θυμίζει το παράδειγμα των που δεν ήταν επώνυμοι και ήταν στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο στη διάρκεια της εξέγερσης, από τους οποίους ήταν και οι περισσότεροι νεκροί, και λέει ότι σήμερα αυτοί «σφίγγουν τα χείλη και λένε “κουφάλες δεν ξοφλήσαμε”».

Για τη νέα γενιά: Δεν μπορούσα να συγκρατήσω τα δάκρυά μου

Για τη νέα γενιά ο Τσακνής είναι αισιόδοξος. Αναφέρει την πρωτιά της Πανσπουδαστικής στα πανεπιστήμια, και κυρίως στέκεται στο πώς συμμετείχαν οι νέες και οι νέοι στις μεγάλες κινητοποιήσεις για την τραγωδία στα Τέμπη. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να τους κοιτάμε με γεροντίστικη λογική: «κάθε γενιά έχει τα προβλήματά της, έχει και τα Πολυτεχνεία της».

Για τον σοσιαλισμό: Το σύστημα θα ανατραπεί και θα είναι ντάλα μεσημέρι

Ο Τσακνής υπογραμμίζει ότι η Οκτωβριανή Επανάσταση είχε τεράστιες κατακτήσεις, «πράγματα αδιανόητα για την περίοδο εκείνη», όμως υπήρξαν και λάθη και αυτό εξηγεί και την κατάρρευση, αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι το όραμα είναι ζωντανό.

«Μια κακή διαχείριση μιας θεωρίας, δεν ακυρώνει τη θεωρία».

Γι’ αυτό το αίτημα ανατροπής του συστήματος παραμένει επίκαιρο. «Το σύστημα αυτό θα ανατραπεί και όπως έλεγαν οι παλιοί θα είναι ‘ντάλα μεσημέρι’».

Newsroom

Πρόσφατα Άρθρα InView
Δημήτρης Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ θα κυβερνήσει όταν το αποφασίσει ο λαός
InView

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ θα κυβερνήσει όταν το αποφασίσει ο λαός

«Ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που έχει σαπίσει, ο σοσιαλισμός φαντάζει σήμερα από όλα τα παράθυρα της ιστορίας» τονίζει ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Όταν ο λαός νιώσει τη δύναμή του και θέλει ν' αναλάβει ο ίδιος την εξουσία θα δώσει εντολή στο ΚΚΕ να κυβερνήσει, σημειώνει. Δεν πίνω μπύρα απαντά στο Μητσοτάκη, δεν πάει για καφέ με τον Τσίπρα, και με βιτριολικό χιούμορ κρίνει το μοντέλο σοσιαλισμού που προτείνει ο Βαρουφάκης.

Αλέξης Τσίπρας: Δεν συγκυβερνώ με ΝΔ, σαν να φτιάξουν ομάδα Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός
InView

Αλέξης Τσίπρας: Δεν συγκυβερνώ με ΝΔ, σαν να φτιάξουν ομάδα Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

«Κυριακή κοντή γιορτή», το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα για τις δημοσκοπήσεις. Ο Μητσοτάκης έκανε ξανά επίκαιρο το σύνθημα «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά», τονίζει. Εκφράζει τον φόβο ότι η κοινωνία θα γίνει «ροντέο» με τους πλειστηριασμούς. Δεν μετανιώνει για την απλή αναλογική, προβλέπει για τον Μητσοτάκη ότι αν μπορεί θα επιχειρήσει σχηματισμό κυβέρνησης ακόμη και με «αποστάτες» και τείνει χείρα συνεργασίας στον Ανδρουλάκη.

Έφη Αχτσιόγλου: Δεν έχουμε καμία διασύνδεση με οικονομικά συμφέροντα ή άλλες ελίτ
InView

Έφη Αχτσιόγλου: Δεν έχουμε καμία διασύνδεση με οικονομικά συμφέροντα ή άλλες ελίτ

Κανένα «μυστήριο» δεν υπάρχει στο κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είναι ρεαλιστικό και κοινωνικά αναγκαίο τονίζει η Εφη Αχτσιόγλου. Κατηγορεί τη ΝΔ ότι προσπαθεί να τρομοκρατήσει τον κόσμο, «γιατί δεν τη συμφέρει να μιλήσουμε για πολιτικές». Ο κόσμος «ξέρει τι ζει» λέει προεξοφλώντας επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτηρίζει «αστειότητες» τα περί εξόδου από το ευρώ «που ανακυκλώνει η ΝΔ».

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Πάντα σε επιφυλακή και εγρήγορση σε σχέση με την Τουρκία
InView

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Πάντα σε επιφυλακή και εγρήγορση σε σχέση με την Τουρκία

Η λέξη φόβος δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μας, τονίζει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, τονίζοντας το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Απορρίπτει τις αιτιάσεις περί ανταγωνισμού εξοπλισμών. Οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας δεν αλλάζουν τόσο εύκολα, λέει με νόημα.

Μιλένα Αποστολάκη: Προσπάθησαν να αποδώσουν στο ΠΑΣΟΚ όλα τα δεινά της χώρας
InView

Μιλένα Αποστολάκη: Προσπάθησαν να αποδώσουν στο ΠΑΣΟΚ όλα τα δεινά της χώρας

«Μας χωρίζουν μεγάλες διάφορες και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ», λέει η Μιλένα Αποστολάκη, τονίζοντας ωστόσο ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα ευθύνης και θα κάνει «ουσιαστική χρήση» της διερευνητικής εντολής, θεωρώντας ότι τις συνεργασίες θα τις φέρουν «τα γεγονότα κι η ιστορία».

Δήμητρα Σταματέλου: Τα ‘χει φάει τα ψωμιά του αυτό το σύστημα, πέφτει διαρκώς σε αντιφάσεις
InView

Δήμητρα Σταματέλου: Τα ‘χει φάει τα ψωμιά του αυτό το σύστημα, πέφτει διαρκώς σε αντιφάσεις

Η επόμενη κυβέρνηση θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τις προηγούμενες, τονίζει η Δήμητρα Σταματέλου, σημειώνοντας ότι δεν πληρείται καμία προϋπόθεση για συμμετοχή του ΚΚΕ σε κυβέρνησης συνεργασίας. Μιλά για τις κρίσεις που γεννά το σύστημα. Η πανδημία βγήκε με το «πάμε κι όπου βγει…» λέει για τις κρίσιμες ελλείψεις στον τομέα της Υγείας.

Ρένα Δούρου: Πρόβλημα του Ανδρουλάκη να θεωρεί ίδιους τους Μητσοτάκη – Τσίπρα
InView

Ρένα Δούρου: Πρόβλημα του Ανδρουλάκη να θεωρεί ίδιους τους Μητσοτάκη – Τσίπρα

«Ήττα του ΣΥΡΙΖΑ το ότι είμαστε στο 2023 και συζητάμε σαν η δημοσιονομική, πολιτική, κοινωνική ζωή του τόπου να ξεκινά από το 2015» λέει η Ρένα Δούρου, κατηγορώντας τον Κ.Μητσοτάκη ότι επιδιώκει τη «χαλαρή ψήφο» και δεύτερες εκλογές. Απλή αναλογική χωρίς συνεργασίες δεν γίνεται, τονίζει και κατακρίνει τη στάση του ΠΑΣΟΚ

Χρήστος Στυλιανίδης: Αν μία κυβέρνηση συνεργασίας δεν έχει στόχευση καλύτερα να μην γίνει ποτέ
InView

Χρήστος Στυλιανίδης: Αν μία κυβέρνηση συνεργασίας δεν έχει στόχευση καλύτερα να μην γίνει ποτέ

Για τις εκλογές, τον Μητσοτάκη «που δεν θα έχει ευθύνη» αν μετεκλογικά μπει η χώρα σε περιπέτειες, αλλά και την καλύτερη ετοιμότητα του μηχανισμού πολιτικής προστασίας μιλά ο Χρήστος Στυλιανίδης. Το Κυπριακό που «βρίσκεται σε αδιέξοδο», η Τουρκία που «είναι λάθος να αντιμετωπίζεται με δυτικούς όρους» αλλά και οι απόδημοι Έλληνες είναι επίσης θέματα που τον προβληματίζουν.

Άκης Σκέρτσος: Δεν μπορούν να κάνουν τον δικαστή τα κόμματα
InView

Άκης Σκέρτσος: Δεν μπορούν να κάνουν τον δικαστή τα κόμματα

Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε επανάληψη του 2015 λέει ο Άκης Σκέρτσος, κατηγορώντας το σύνολο της Αντιπολίτευσης για έλλειψη προγραμματικής πρότασης. «Υποχρέωση της Δικαιοσύνης να διαλευκάνει το ταχύτερο τις υποκλοπές», σημειώνει.

Κώστας Σκανδαλίδης: Δεν θα πουλήσουμε και την ψυχή μας στον διάβολο για να γίνει κυβέρνηση
InView

Κώστας Σκανδαλίδης: Δεν θα πουλήσουμε και την ψυχή μας στον διάβολο για να γίνει κυβέρνηση

«Αν ο Μητσοτάκης με την αλλαγή θέσης για τις υποκλοπές θέλει να χαϊδέψει τα αυτιά του Ανδρουλάκη, χτύπησε λάθος πόρτα» λέει ο Κώστας Σκανδαλίδης με αιχμές και για τη στάση της Δικαιοσύνης. Πολιτικός άλλης γενιάς σημειώνει με πικρία ότι σήμερα η πολιτική σύγκρουση γίνεται περί όνου σκιάς, με καυγάδες και εμμονές.

latestbutton