Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές στην Τουρκία: Ο άγνωστος Χ στον δεύτερο γύρο - Στον «κουβά» οι δημοσκοπήσεις, προβάδισμα για τον Ερντογάν

Εκλογές στην Τουρκία: Ο άγνωστος Χ στον δεύτερο γύρο – Στον «κουβά» οι δημοσκοπήσεις, προβάδισμα για τον Ερντογάν

Σε δεύτερο γύρο θα κριθεί ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Τουρκίας αφού ούτε ο Ερντογάν ούτε ο Κιλιτσντάρογλου κατάφεραν να ξεπεράσουν το 50%, ωστόσο ο πρώτος έχει το προβάδισμα.

Μπορεί οι περισσότερες δημοσκοπήσεις να έδειχναν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρισκόταν πίσω από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε, με τον απερχόμενο πρόεδρο και ηγέτη του AKP να διεκδικεί ότι θα επικρατήσει στον δεύτερο γύρο.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές με καταμετρημένο το 98,88%, ο Ερντογάν συγκεντρώνει το 49,24%, ενώ ο ηγέτης της Εθνικής Συμμαχίας λαμβάνει το 45,06% των ψήφων.

Όλα δείχνουν ότι ρυθμιστής, αλλά και άγνωστος Χ της επαναληπτικής αναμέτρησης στις 28 Μαΐου, θα είναι ο Σινάν Ογάν που συγκεντρώνει το 5,22% των ψήφων, αλλά απέφυγε να δηλώσει ποιον θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο.

Σε απόλυτο νούμερο ο Ογάν έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 2.796.000 ψήφους με αποτέλεσμα τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Κιλιτσντάρογλου να είναι δεδομένο ότι θα δώσουν μάχη τις επόμενες δύο εβδομάδες για να κερδίσουν αυτούς τους ψηφοφόρους.

Τα αποτελέσματα στο 98,88%

Γιατί μπαίνει με προβάδισμα στον δεύτερο γύρο ο Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπαίνει με σοβαρό προβάδισμα στον δεύτερο γύρο. Όχι μόνο επειδή προηγείται με πάνω από τέσσερις μονάδες στον πρώτο γύρο των εκλογών, αλλά επειδή οι ψηφοφόροι του ακροδεξιού Ογάν είναι πιθανότερο να κατευθυνθούν προς τον απερχόμενο πρόεδρο, λόγω της υποστήριξης των Κούρδων στη συμμαχία του Κιλιτσντάρογλου, όπως σημειώνουν αναλυτές.

Όπως υπογράμμιζε από τις πρώτες ώρες μετά που έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα η Αλεξάνδρα Φωτάκη σε ανάλυσή της στο in, οι «ορφανές» ψήφοι του Ογάν θα είναι αυτές που θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

«Ο Ερντογάν κέρδισε τη Βουλή. Κάτι που επίσης εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη νίκη του τη δεύτερη Κυριακή. Αφού σε αντίθετη περίπτωση ο Κιλιτσντάρογλου θα πρέπει να επιχειρήσει να υποστηρίξει μία κυβέρνηση που δεν θα έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία», τόνιζε χαρακτηριστικά.

Οι πρώτες δηλώσεις των δύο αντιπάλων

Όπως είχε φανεί από τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Κυριακή, η συμμετοχή στις εκλογές ήταν μαζική και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα αναμένεται να ξεπεράσει το 88% των προηγούμενων εκλογών.

Στις πρώτες τους δηλώσεις για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Κλιτσντάρογλου υποστήριξαν ότι είναι έτοιμοι να πάρουν τη νίκη στον δεύτερο γύρο.

Ο ηγέτης του AKP απηύθυνε πανηγυρική ομιλία στους οπαδούς του τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Δευτέρα, διαβεβαιώνοντας πως βρίσκεται «καθαρά μπροστά» μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, αλλά μοιάζοντας να αποδέχεται πλέον πως η διεξαγωγή δεύτερου γύρου, το αποτέλεσμα του οποίου θα «σεβαστεί», είναι πράγματι απαραίτητη.

Ευχαρίστησε τους πολίτες για τη «συμμετοχή ρεκόρ», ενώ ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εξασφάλισε την πλειοψηφία των εδρών στην τουρκική Βουλή μαζί με τον εταίρο του, το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα MHP.

«Νίκησε η χώρα μας, το έθνος μας», είπε, χαρακτηρίζοντας υποδειγματική την εκλογική διαδικασία, «παράδειγμα» για τον κόσμο, κατ’ αυτόν: «Η Τουρκία έδειξε πως είναι ανάμεσα στις ηγετικές δημοκρατίες του κόσμου».

«Μολονότι τα [επίσημα] αποτελέσματα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ακόμα, είμαστε καθαρά μπροστά», είπε στους χιλιάδες οπαδούς του μέσα στη νύχτα [στις 02:30 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας] στην Άγκυρα. «Θα σεβαστούμε [το αποτέλεσμα] αυτής της ψηφοφορίας και της επόμενης», διαβεβαίωσε.

Αιχμές Κιλιτσντάρογλου

Από τη δική του μεριά ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αμφισβήτησε αμέσως τα πρώτα αποτελέσματα και άφησε αιχμές για το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Μάλιστα, σημείωσε ότι: «Αγαπητέ μου λαέ, μπλόκαραν το σύστημα με επαναλαμβανόμενες ενστάσεις στις κάλπες που έχουμε πάρει πολλές ψήφους. Για παράδειγμα, υπάρχουν ενστάσεις σε 300 κάλπες στην Άγκυρα και σε 783 στην Κωνσταντινούπολη. Υπάρχουν κάλπες στις οποίες έγινε έξι φορές ένσταση και σε άλλες 11 φορές. Αυτή είναι η βούληση του τουρκικού λαού. Δεν μπορεί να το αποτρέψει με ενστάσεις. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ένα τετελεσμένο γεγονός. Αυτό το ζήτημα είναι σοβαρό, αφήστε τις ψήφους να περάσουν και το αποτέλεσμα θα είναι ξεκάθαρο το συντομότερο δυνατό. Μη φοβάστε τη βούληση του λαού. Επίσης, καλώ το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να αναλάβει τις ευθύνες του», είπε αρχικά.

«Εμποδίζετε τη βούληση του λαού της Τουρκίας. Αλλά δεν θα μπορέσετε να εμποδίσετε αυτό που θα γίνει, δεν θα δεχτούμε ποτέ τετελεσμένα», πρόσθεσε.

Τέλος, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης υποσχέθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στους υποστηρικτές του τη νίκη «στον δεύτερο γύρο» των προεδρικών εκλογών, τονίζοντας πως ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπόρεσε να επικρατήσει όπως επιδίωκε στην αναμέτρηση χθες.

Ο κ. Κιλιτσντάρογλου απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του έχοντας πλάι του αρκετά άλλα στελέχη της συμμαχίας έξι παρατάξεων της οποίας είναι υποψήφιος.

Κλειστά τα χαρτιά του κράτησε ο Ογάν

Ο Σινάν Ογάν, ο τρίτος υποψήφιος της εθνικιστικής, ακροδεξιάς συμμαχίας που περιλαμβάνει τέσσερα κόμματα, το κόμμα της Νίκης (Zafer Partisi), το κόμμα της Δικαιοσύνης (Adalet Partisi), το κόμμα Χώρα μου (Ülkem Partisi) και το κόμμα Συμμαχίας της Τουρκίας (Türkiye İttifakı Partisi), θεωρείται από πολλούς αναλυτές ότι έκανε ένα πετυχημένο κατέβασμα, καθώς το 5,22% που λαμβάνει ήταν περισσότερο του αναμενομένου.

Ο ίδιος πάντως προς το παρόν τήρησε στάση αναμονής και δεν ξεκαθάρισε ποιον θα υποστηρίξει στον επικείμενο δεύτερο γύρο.

Όπως είπε η συμμαχία της οποίας ηγείται θα ανακοινώσει τον υποψήφιο που θα υποστηρίξει στον δεύτερο γύρο αφού υπάρξουν εσωτερικές διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων που την απαρτίζουν, των ψηφοφόρων και των αντιπροσώπων της.

«Υπάρχουν ακόμα 15 μέρες και θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε ώστε το αποτέλεσμα να είναι προς όφελος της χώρας μας», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Ογάν.

Σε ανάρτησή του στο Twitter o Ογάν ανέφερε πως με τα πράγματα να δείχνουν ότι οδεύουμε προς τον δεύτερο γύρο η συμμαχία ATA θα είναι «κλειδί», ενώ άφησε «αιχμές» για τα όσα ακούστηκαν για τον ίδιο μετά την αποχώρηση του Μουχαρέμ Ιντζέ από την κούρσα των εκλογών.

«Βλέπουμε μεγάλη πιθανότητα οι εκλογές να πάνε στον δεύτερο γύρο. Οι Τούρκοι εθνικιστές και οι κεμαλιστές είναι το κλειδί σε αυτές τις εκλογές. Όσοι μας επιτέθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες μετά την αποχώρηση του Μουχαρέμ Ιντζέ από τις εκλογές με διάφορες πιέσεις, μας κατηγόρησαν άδικα και προσπάθησαν να μας λιντσάρουν, πρέπει να πάρουν πολλά μαθήματα από αυτή την πολιτική εικόνα! Κάθε αποτέλεσμα θα είναι καλό για το έθνος μας!».

Η ανάρτηση στο Twitter

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024