Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Ο λαός δεν θα μας συγχωρήσει αν έχουμε άλλα 4 χρόνια ΝΔ

Απολύτως ταξική η κυβέρνηση Μητσοτάκη, λέει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, θυμίζοντας στα προοδευτικά κόμματα ότι η απλή αναλογική έχει και μεγάλη ευθύνη. Χαρακτηρίζει εφικτή τη συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ βάσει προγραμματικών θέσεων και δεν διστάζει να μετρήσει με αριστερόμετρο τον ΣΥΡΙΖΑ

Αριστερά, Μαρξ, σοσιαλδημοκρατία, έρωτας, πολιτική και «Δήμητρες» είναι τα θέματα που θίγει με διάχυτο το φλεγματικό βρετανικό χιούμορ του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας, καθισμένος στο αγαπημένο του μπαρ.

Απολύτως εφικτή η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ βάσει προγραμματικών θέσεων τονίζει, απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα αριστερά κόμματα γιατί «ο λαός δεν θα μας συγχωρήσει αν έχουμε άλλα 4 χρόνια ΝΔ», θα είναι «καταστροφικό».

Έγινε το ΠΑΣΟΚ αριστερό ή μετακινήθηκε το κόμμα του; «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα όσο αριστερό κόμμα μπορεί να είναι υπό αυτές τις συνθήκες» απαντά ο κ. Τσακαλώτος, εξηγώντας την έννοια του ριζοσπαστικού ρεαλισμού.

«Η θέση της Αριστεράς σε αυτά τα πράγματα είναι πως κατανοεί ότι η πολιτική, είναι η τέχνη του εφικτού, αλλά συγχρόνως θέλει πάντα να αλλάξει τα όρια στο τι είναι εφικτό» θα προσθέσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Για να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις τώρα πρέπει να ξέρεις πού θέλεις να πας, τονίζει και περιγράφει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που μεταξύ άλλων εστιάζει στον «πλουραλισμό οικονομικών παικτών» με διαφοροποίηση του παραγωγικού μοντέλου και ενίσχυση του εισοδήματος.

Μιλώντας για το 2015, που η ΝΔ έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο «γιατί κάνει οτιδήποτε για να μην κάνει ουσιαστική συζήτηση σε προγραμματική βάση», ο κ. Τσακαλώτος θα πει «ζορίστηκα πολύ», περιγράφοντας τα σχέδια Σόιμπλε, ενώ περί τοπικών νομισμάτων και άλλων δαιμονίων ξεκαθαρίζει ότι τα θέματα αυτά «δεν είναι στην ατζέντα ούτε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Με βιτριολικό χιούμορ, ο κ. Τσακαλώτος αφιερώνει στη ΝΔ το τραγούδι των Monty Python «Always look on the bright side of life» (πάντα να βλέπεις τη φωτεινή πλευρά της ζωής) γιατί «όταν χάσουν τις εκλογές μπορεί αυτό να τους μείνει».

Με έχουν πει από αριστεριστή που θέλει να βουλιάξει την Ελλάδα, μέχρι υπηρέτη της τρόικα

Ο υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος με τη δημοσιογράφο του in κ. Ελένη Στεργίου

Για το ΠΑΣΟΚ: Απολύτως εφικτή η συνεργασία

Για τον σοσιαλισμό και αν είναι κοντά στο ΠΑΣΟΚ προγραμματικά και πολιτικά, ανέφερε ότι η απόσταση τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά. «Γιατί το πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Ανδρουλάκης με τα 12 σημεία είναι στον κορμό του ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα. Πολύ περισσότερο από ότι ήταν του Σημίτη. […].»

«Η σοσιαλδημοκρατία αλλάζει, με πιο αργούς ρυθμούς από αυτούς που θα ήθελα βέβαια, και για αυτό νομίζω ότι είναι εντελώς εφικτή και θεμιτή μία συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα έρθει πρώτο κόμμα, με αυτή την πιο σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία για να αλλάξουμε και βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα την κατάσταση στη δική μας οικονομία και στην κοινωνία».

Απευθυνόμενος δε στα προοδευτικά κόμματα θα τονίσει ότι «θα έλεγα στον κόσμο της Αριστεράς ότι η απλή αναλογική έχει και μεγάλη ευθύνη».

Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αριστερό κόμμα: Όσο μπορεί υπό αυτές τις συνθήκες

Στο κατά πόσο Αριστερό είναι σήμερα το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ , ο πρώην υπουργός απάντησε «όσο αριστερό μπορεί να είναι υπό αυτές τις συνθήκες. Είναι αριστερό με την έννοια ότι πιάνει τα νοήματα της νέας εποχής, δηλαδή έχει καταλάβει ότι κάτι πολύ σημαντικό άλλαξε, με όλες αυτές τις κρίσεις που έχουμε αντιμετωπίσει».

Για το 2015: Ζορίστηκα πολύ

Στο αν σκέφτηκε να παραιτηθεί από υπουργός κατά την περίοδο που έπρεπε να υπηρετήσει το Μνημόνιο, ανέφερε ότι «περάσαμε δύσκολα. Ζορίστηκα πολύ. Και όλη η διαπραγματευτική ομάδα και ο Αλέξης».

Αντικρούει τα περί «χειρότερου μνημονίου» με επιχειρήματα και «ορκίζεται» ότι «πάντα διαπραγματευόμασταν έχοντας στο μυαλό τον κόσμο της εργασίας».

Σχετικά με το αν φοβήθηκε την πρώτη περίοδο του 2015, σχετικά με το ευρώ, ανέφερε ότι ο Σόιμπλε είχε σχέδιο να μας διώξει από το ευρώ και το είχε προτείνει και στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Για τοπικά νομίσματα: Δεν είναι στην ατζέντα

Όσον αφορά το ζήτημα με τοπικά νομίσματα και τη “Δήμητρα” είπε ότι δεν είναι αυτό η ατζέντα.

«Μα, δεν είναι στο πρόγραμμα, εμείς θέλουμε αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία σε προγραμματική βάση. Η ΝΔ κάνει οτιδήποτε για να μην κάνει μία συζήτηση και για αυτό ο κ. Μητσοτάκης δεν δέχθηκε ντιμπέιτ με τον κ. Τσιπρα», τονίζει ο κ. Τσακαλώτος.

Για τις κατηγορίες: Από Αριστεριστής μέχρι υπηρέτης της τρόικα

Έχω ακούσει ότι είμαι «από Αριστεριστής που θέλει να βουλιάξει την Ελλάδα, μέχρι ένας συντηρητικός που κάνει όλα τα χατίρια της τρόικα», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Τσακαλώτος, ερωτηθείς για όσα του καταλογίζουν πολιτικοί αντίπαλοι.

Για την πολιτική και την Αριστερά: Αρχίζεις με τον ριζοσπαστικό ρεαλισμό

«Η θέση της Αριστεράς είναι πως κατανοεί ότι η πολιτική, είναι η τέχνη του εφικτού, αλλά συγχρόνως θέλει πάντα να αλλάξει όρια στο τι είναι εφικτό. Πάντα να τα σπρώξει, να μπορεί να πάει ο κόσμος ακόμα καλύτερα», επισημαίνει ο πρώην υπουργός και συνεχίζει: «οπότε αρχίζεις με τον ριζοσπαστικό ρεαλισμό, γιατί ο κόσμος θέλει απαντήσεις τώρα στα προβλήματα που έχει, αλλά συγχρόνως πρέπει να τον ενδυναμώσεις αυτόν τον κόσμο, να είναι πιο ισχυρός» εξηγεί φέρνοντας το παράδειγμα της επιστροφής του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Για εμάς είναι συγχρόνως μία κοινωνική πολιτική και μία πολιτική που ισχυροποιεί τον κόσμο της εργασίας».

«Άρα έχουμε έναν διπλό ρόλο: να είμαστε ρεαλιστές, και το δείξαμε το 2015 – 2019 κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες καταφέραμε και να ρυθμίσουμε το χρέος και να φτιάξουμε το ταμειακό μαξιλάρι, αλλά και να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια (μειώθηκαν οι ανισότητες, η παιδική φτώχεια, οι ανασφάλιστοι είχαν πρόσβαση στο σύστημα υγείας).

Συνδυάζεται λοιπόν ο Μαρξισμός με τους κανόνες (και του Μνημονίου); «Η μαρξιστική σκέψη έχει επηρεάσει και πέραν από την Αριστερά. Η έννοια των τάξεων και της ταξικής πάλης ότι δηλαδή σε μια κοινωνία που είναι άδικη κάποιοι κερδίζουν και κάποιοι χάνουν είναι μία έννοια που δεν χρειάζεται να είσαι καν μαρξιστής για να την πιστέψεις.»

Για την κυβέρνηση: Εντελώς ταξική

Τόνισε ότι εγώ βλέπω μία κυβέρνηση, τέσσερα χρόνια, που είναι εντελώς ταξική. Για παράδειγμα, αυτό που κάνει στην Παιδεία και στην Υγεία. Υπάρχουν ανισότητες και στην πρόσβαση στα αγαθά.

«Με τη ΝΔ βλέπουμε ένα επιτελικό κράτος που θεωρεί ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει» τονίζει, αναφέροντας σε άλλο σημείο τη φράση του Αλέξη Τσίπρα «καλύτερα με μια Αριστερά που κάνει ό,τι μπορεί παρά με μια Δεξιά που κάνει ό,τι θέλει».

«Οι κοινωνίες στον καπιταλισμό είναι ταξικές, με νικητές και ηττημένους και αυτό είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί».

Για τον «λιγότερο άδικο» καπιταλισμό: Πας από το σημείο Α στο Β δεν υπάρχει Γ

«Υπάρχει ένας καπιταλισμός που με παρεμβάσεις και ρυθμίσεις μπορείς να τον κάνεις λιγότερο άδικο» είχε πει σε αντιπαράθεση με το ΚΚΕ ο κ. Τσακαλώτος που δηλώνει ότι υπερασπίζεται τη φράση αυτή.

Εξηγώντας την κριτική στο ΚΚΕ, μια «κριτική ενδοαριστεράς» όπως λέει, αναφέρει ότι «αν θες να πας στο σημείο Β από το σημείο Α δεν είναι καλή απάντηση να πεις θα προτιμούσα να είμαι στο σημείο Γ. Δηλαδή, όχι μόνο πρέπει να αντιμετωπίσεις τις ανισότητες, τις αδικίες, αλλά πρέπει να δώσεις και ένα διάδρομο στον κόσμο πώς θα πάμε σε αυτό. Όταν δηλαδή κάνεις μεταρρυθμίσεις, όπως η επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων κάνεις δύο πράγματα συγχρόνως: και αντιμετωπίζεις τους στάσιμους μισθούς, τις άθλιες εργασιακές σχέσεις και μακροπρόθεσμα ενδυναμώνεις τον κόσμο της εργασίας για να μπορέσει να διεκδικήσει περισσότερα».

Για την πολιτική: Όσο έχω να δώσω

Σε ερώτηση αν θα άφηνε την πολιτική ανέφερε ότι δεν είναι κάτι που σκέφτεται, και ερωτηθείς στο αν είναι ερωτευμένος με την πολιτική απάντησε ότι δεν νομίζω ότι είμαι εντελώς παντρεμένος με την πολιτική.

«Την αγαπάω, θεωρώ ότι όσο έχω κάτι να συνεισφέρω, το ευχαριστιέμαι. Νομίζω θα έρθει κάποια στιγμή που θα κάνω κάτι άλλο στη ζωή μου».

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024