Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Ερντογάν στοχοποιεί γκέι και τρανς πριν από τις εκλογές

Ο Ερντογάν στοχοποιεί γκέι και τρανς πριν από τις εκλογές

Ο Τούρκος πρόεδρος κλιμακώνει τη ρητορική του κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας επιχειρώντας να συσπειρώσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους του.

Δεν χάνει ευκαιρία να στοχοποιήσει μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των εκλογών της Κυριακής 14 Μαΐου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ερντογάν τα έβαλε επανειλημμένα με γκέι και τρανς και πρόσφατα, σε συγκέντρωση κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε κατά των ΛΟΑΤΚΙ. Η οικογένεια είναι ιερή για εμάς και ισχυρή οικογένεια σημαίνει ισχυρό έθνος».

Σε άλλη προεκλογική συγκέντρωση κατηγόρησε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι είναι γκέι.

Την Κυριακή, οι Τούρκοι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες και θα κληθούν, μεταξύ άλλων, να αποφασίσουν για τα δικαιώματα των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει αποχωρήσει από τη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών και έχει προωθήσει ένα συντηρητικό όραμα για τις οικογενειακές αξίες, ενώ επιτίθεται σε όσους υπερασπίζονται τις γυναίκες και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ.

«Στην Τουρκία τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ δεν θεωρούνται ανθρώπινα δικαιώματα»

Για πολλές Τουρκάλες και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας η επανεκλογή του Ερντογάν την Κυριακή θα είναι επώδυνη καθώς υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί ο πολιτισμικός πόλεμος στη χώρα καθώς ο Τούρκος πρόεδρος ενθαρρύνει τους θεσμούς να κλείσουν τα μάτια στη βία κατά των γυναικών, των ομοφυλόφιλων και των τρανς ατόμων.

«Για εμάς, αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες» λέει στον Guardian ο Zarife Akbulut, της ομάδας για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ SPoD.  «Τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ θεωρούνται ανθρώπινα δικαιώματα σε έναν κόσμο που αλλάζει, αλλά αυτή η έννοια δεν υπάρχει στην Τουρκία» τονίζει.

«Έχουμε δει περιπτώσεις όπου η σημαία των ΛΟΑΤΚΙ αντιμετωπίστηκε ως κάτι παράνομο. Τα κόμματα στο μπλοκ του Ερντογάν θέλουν να κλείσουν οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ. Αν επανεκλεγεί, υπάρχει κίνδυνος οι ακτιβιστές να συλλαμβάνονται» εξηγεί.

Η υποεκπροσώπηση των γυναικών στα ψηφοδέλτια και η Ακσενέρ

Σπάνια γυναίκες βρίσκονται σε ανώτερες ηγετικές θέσεις στην Τουρκία με εξαίρεση την επικεφαλής του εθνικιστικού IYI, Μεράλ Ακσενέρ. Εκείνη έχει μιλήσει για την ανάγκη να επιστρέψει η Τουρκία στη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, αλλά δεν δείχνει την ίδια… ζέση για τα δικαιώματα των γκέι και έχει δηλώσει ότι θα ήταν δυστυχισμένη αν το παιδί της ήταν ομοφυλόφιλο.

Η Πλατφόρμα Γυναικών για την Ισότητα (EŞİK), ένας φεμινιστικός συνασπισμός, διαπίστωσε ότι τα αριστερά κόμματα ήταν πολύ πιο πιθανό να κατεβάσουν γυναίκες υποψήφιες, αλλά κανένα κόμμα δεν πέτυχε ισότητα των φύλων σε κανένα από τα ψηφοδέλτιά του.

Η EŞİK διαπίστωσε επίσης ότι πολλά κόμματα δεν είχαν καμία γυναίκα υποψήφια σε πολλές επαρχίες. Αυτό συνέβη σε 40 επαρχίες για το υπερεθνικιστικό κόμμα Εθνικιστικό Κίνημα (MHP), σε 30 επαρχίες για το AKP του Ερντογάν, σε 22 επαρχίες για το İYİ και σε 21 επαρχίες για το CHP.

Το EŞİK εκτιμά ότι 117 γυναίκες βουλευτές θα εκλεγούν στο κοινοβούλιο σε σύνολο 600 βουλευτών, με αποτέλεσμα το ποσοστό των γυναικών να ανέρχεται σε κάτι λιγότερο από 1/5.

«Αν ψηφίσετε κόμμα της αντιπολίτευσης, το παιδί σας θα γίνει γκέι»

Η Gulsum Kav, συνυδρίτρια μιας οργάνωσης που καταπολεμά τη βία κατά των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει της Κυριακής.

«Τα αυτιά μας βομβαρδίζονται με προπαγάνδα, όπως η ατάκα “αν ψηφίσετε την αντιπολίτευση, το παιδί σας θα γίνει γκέι» εξηγεί η Kav.

Δεν υπάρχουν πολλές εγγυήσεις ότι η αντιπολίτευση θα αλλάξει τα πράγματα στην Τουρκία από τη μια μέρα στην άλλη, αν και ο εξακομματικός συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπόσχεται ίσες αμοιβές για τις γυναίκες και αλλαγές στη νομοθεσία για την καλύτερη αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Δεν υπάρχει, ωστόσο, καμία αναφορά στην επανένταξη στη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ή στα δικαιώματα των LGBTQ+. Αντ’ αυτού, και η αντιπολίτευση υπόσχεται ότι «θα δώσει προτεραιότητα στην προστασία και διατήρηση του θεσμού της οικογένειας».

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024