Δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον του πλανήτη Γη αναφορικά με το κλίμα.
Νέα έρευνα για το πώς θα εξελιχθούν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις τα επόμενα 77 χρόνια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μέχρι και το ήμισυ ολόκληρου του πλανήτη θα αλλάξει κλίμα μέχρι το τέλος του αιώνα.
Πράγματι, η αλλαγή στα κλίματα θα μπορούσε να είναι τόσο σημαντική που πιθανότατα θα χρειαστεί να ξανασχεδιάσουμε εντελώς τον χάρτη του πλανήτη.
Επί του παρόντος, η κλιματική ταξινόμηση Köppen-Geiger είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο σύστημα χαρτογράφησης. Κατηγοριοποιεί τον κόσμο σε πέντε ζώνες με βάση τη θερμοκρασία, τις βροχοπτώσεις και τις εποχές, αυτές είναι: τροπικές, άνυδρες, εύκρατες, ηπειρωτικές και πολικές.
Το σύστημα δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από τον Γερμανο-Ρώσο κλιματολόγο Wladimir Köppen το 1884 και έκτοτε έχει επικαιροποιηθεί αρκετές φορές. Ωστόσο, δεν έχει υποστεί ποτέ τόσο ριζικές αλλαγές όσο αυτές που θα μπορούσαμε να περιμένουμε να δούμε μέχρι το 2100.
Το πιο ανησυχητικό από όλα για εμάς είναι ότι η Ευρώπη πρόκειται να δει τις πιο «έντονες» αλλαγές στην κλιματική ζώνη, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης.
Σε μια περίληψη των ευρημάτων τους, η ομάδα ακαδημαϊκών (με έδρα την Άγκυρα της Τουρκίας), έγραψε: «Μέχρι και η μισή χερσαία έκταση της Γης αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μετατοπιστεί σε μια διαφορετική κλιματική ζώνη μέχρι το τέλος του αιώνα, με τις μεγαλύτερες αλλαγές να αναμένονται στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική».
Τα συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία δεν είναι αισιόδοξα, καθώς το 65 έως 91% της χερσαίας έκτασης στην Ευρώπη προβλέπεται να αλλάξει κλιματική ζώνη.
Αυτό συγκρίνεται με το 51 έως 66% στη Βόρεια Αμερική και το 38 έως 48% σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν θα σοκαριστείτε αν μάθετε ότι πίσω από τις κλιματικές μεταβολές κρύβονται μεγαλύτερα ποσοστά υπερθέρμανσης της γης παγκοσμίως, τα οποία θα επιταχυνθούν τα επόμενα χρόνια και θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στη χλωρίδα και την πανίδα μας.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας