Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Twitter: Σε κρίση υπό τον Ελον Μασκ - Οι αναταραχές δεν έχουν τέλος

Twitter: Σε κρίση υπό τον Ελον Μασκ – Οι αναταραχές δεν έχουν τέλος

Το Twitter βρίσκεται σε διαρκή κρίση μετά την εξαγορά του από τον Ελον Μασκ. Ο δισεκατομμυριούχος βάζει την ιδεολογική σφραγίδα του στην υπηρεσία σύντομων μηνυμάτων.

Ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας Ελον Μασκ είναι επικεφαλής του Twitter εδώ και μισό χρόνο και η πλατφόρμα βρίσκεται από τότε σε μόνιμη κατάσταση κρίσης (εικόνα, επάνω, από το Reuters/Kacper Pempel).

Σημαντικές οικονομικές απώλειες

Μαζικές απολύσεις, αποχωρήσεις διαφημιστικών πελατών, διαμάχες με τα μέσα ενημέρωσης: οι αναταραχές δεν έχουν τέλος. Για τον Μασκ, η αγορά του Twitter έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν μια κακή επένδυση μέχρι στιγμής.

Στην τελευταία έκδοση μετοχών προς τους εργαζόμενους, η αξία της εταιρείας μειώθηκε στο μισό, όπως επιβεβαίωσε ο Μασκ σε συνέντευξή του στο BBC (με το οποίο είχε έρθει άλλοτε σε έντονη αντιπαράθεση).

Ταυτόχρονα, υποστήριξε σ’ ένα email προς το προσωπικό ότι το Twitter θα μπορούσε τελικά να αξίζει 250 εκατομμύρια δολάρια. Μέχρι στιγμής, η πρόθεση να μετατραπεί η υπηρεσία σε μια σούπερ εφαρμογή, όπως είναι για παράδειγμα το WeChat στην Κίνα, έχει παραμείνει απλή σκέψη.


Οι αλλαγές του Μασκ έχουν ζημιώσει οικονομικά το Twitter

Μετά την αποχώρηση από το χρηματιστήριο, το Twitter δεν υποχρεούται πλέον να δημοσιοποιεί τα επιχειρηματικά του στοιχεία. Ο Μασκ ισχυρίστηκε αρχικά ότι τα διαφημιστικά έσοδα είχαν μειωθεί στο μισό κατά περιόδους.

Τελικά, δήλωσε ότι οι απώλειες ήταν μικρές και υπολογίζει σε περισσότερα έσοδα από την εισαγωγή των συνδρομών. Την Παρασκευή, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, το Twitter ενημέρωσε τους διαφημιζόμενους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι θα πρέπει να συνάψουν συνδρομή επί πληρωμή για το γνωστό εικονίδιο με το «τικ» ως ατομικοί ή εταιρικοί λογαριασμοί, προκειμένου να συνεχίσουν να προβάλλουν διαφημίσεις.

Ο Μασκ εκπληρώνει μερικώς τις υποσχέσεις του

Ο Μασκ επιδιώκει ν’ αλλάξει το Twitter.Η αφαίρεση των μπλε εικονιδίων, που άλλοτε υποδήλωναν έναν επαληθευμένο λογαριασμό, αποτελεί μία μεγάλη ανατροπή με αβέβαιες ακόμη συνέπειες για την αξιοπιστία της πλατφόρμας.

Τα νέα, παρόμοια εικονίδια, εμφανίζονται σε προφίλ χρηστών που πληρώνουν τη συνδρομή ύψους 9,52 ευρώ. Η επαλήθευση πλέον δεν είναι πραγματική, με μοναδική προϋπόθεση την επιβεβαίωση ενός αριθμού τηλεφώνου.

Πολλές διασημότητες αρνούνται να πληρώσουν για κάτι τέτοιο και, ως εκ τούτου, τα εικονίδιά τους αφαιρέθηκαν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση των χρηστών και ν’ ανοίξει τον δρόμο για ψεύτικους λογαριασμούς.

Ο Μασκ πλήρωσε – για κάποιον λόγο – από την τσέπη του τη συνδρομή του διάσημου μπασκετμπολίστα Λεμπρόν Τζέιμς, του συγγραφέα Στίβεν Κινγκ και του ηθοποιού Γουίλιαμ Σάτνερ. Ο Τζέιμς και ο Κινγκ δήλωσαν πως δεν είχαν καμία σχέση μ’ αυτό, ο «Captain Kirk» Σάτνερ ευχαρίστησε τον Μασκ για την κίνηση.


Ο Eλον Μασκ

Ο Μασκ, ο οποίος γκρίνιαζε για την αυθαιρεσία στην προηγούμενη κατανομή των εικονιδίων που χώριζε τους χρήστες σε «άρχοντες και αγρότες», αποφάσισε έτσι αυθαίρετα ποιος θα διατηρήσει το εικονίδιο, εν αντιθέσει μ’ έναν κανόνα που υποτίθεται πως θα ίσχυε για όλους.

Περισσότερος χώρος για δεξιές απόψεις

Και άλλες υποσχέσεις του, πάντως, εκπληρώνονται μονάχα εν μέρει. Ετσι, επικαλείται πάντα μια «απόλυτη ελευθερία του λόγου» που πρέπει να υπάρχει στη δική του εκδοχή του Twitter, αλλά, σε αρκετές περιπτώσεις, λογαριασμοί δημοσιογράφων μπλοκαρίστηκαν για υποτιθέμενη παραβίαση των κανονισμών της πλατφόρμας, επειδή δημοσίευσαν συνδέσμους για τα άρθρα τους.

Ωστόσο, με την πρόφαση της ελευθερίας του λόγου, δημιουργείται πλέον περισσότερος χώρος στο Twitter για δεξιές απόψεις και έναν σκεπτικισμό προς τον εμβολιασμό, τα οποία αμφότερα ασπάζεται ο ίδιος ο Μασκ.

Πολλοί λογαριασμοί που είχαν μπλοκαριστεί λόγω του ότι οι δημοσιεύσεις τους περιείχαν ρητορική μίσους ή διέδιδαν δυνητικά επικίνδυνες ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τον κοροναϊό ή τα εμβόλια, επανήλθαν σε λειτουργία.

Ο Μασκ επανέφερε επίσης τον λογαριασμό του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε ανασταλεί μετά την ενθάρρυνση των ταραχοποιών υποστηρικτών του τον Ιανουάριο του 2021, όταν αυτοί είχαν εισβάλει στο Καπιτώλιο, κατόπιν ψηφοφορίας χρηστών του Twitter.

Παρ’ όλα αυτά, ο Τραμπ έχει προτιμήσει μέχρι στιγμής να παραμείνει σε μία πλατφόρμα παρόμοια του Twitter, το Truth Social.

Πιστός στις δεξιές απόψεις του, ο Μασκ κατηγορεί τα μέσα ενημέρωσης ότι είναι «ρατσιστές» κατά των λευκών και αποκαλεί τους Δημοκρατικούς του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «κόμμα της διαίρεσης και του μίσους».

Ερευνες για ενδεχόμενες νομικές ατασθαλίες

Ορισμένοι ερευνητές παρατηρούν ότι η ρητορική μίσους στο Twitter έχει αυξηθεί. Αν και ο Μασκ το αρνήθηκε κατηγορηματικά, το Twitter σταμάτησε να δημοσιεύει πλέον τις εκθέσεις διαφάνειας, όπως έκανε παλαιότερα.


Το Twitter ενδέχεται να ενίσχυε τεχνητά την εμβέλεια των tweets του Μασκ

Παραλλήλως, το Twitter οφείλει να τηρεί το νομικό πλαίσιο – όμως οι ρυθμιστικές αρχές έχουν κάποιες ερωτήσεις. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, η υπηρεσία καλείται να λογοδοτήσει στον εποπτικό φορέα προστασίας των καταναλωτών FTC, έπειτα από σειρά παραβιάσεων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, διεξάγονται έρευνες για το κατά πόσον το Twitter τηρεί τους κανονισμούς. Ο Μασκ είχε προσπαθήσει να συναντηθεί με την επικεφαλής των αρχών, Λίνα Χαν, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό, όπως έγραψαν πρόσφατα οι New York Times.

Ξεχωριστή κατηγορία

Στη Γερμανία, η Βαυαρική Ρυθμιστική Αρχή Εμπορικής Ραδιοτηλεόρασης (BLM) ξεκίνησε έρευνα κατόπιν αναφορών πως το Twitter ενίσχυε τεχνητά την εμβέλεια των tweets του Μασκ.

Ο τελευταίος επιμένει πως πρόκειται απλώς για σφάλμα στο λογισμικό. Ωστόσο, στον κώδικα λογισμικού για τον αλγόριθμο των προτεινόμενων που αποκάλυψε το Twitter, υπάρχει ξεχωριστή κατηγορία για τα tweets του Μασκ.

Οταν ρωτήθηκε επ’ αυτού, ένας προγραμματιστής του Twitter δήλωσε ότι η επιδίωξη ήταν να διασφαλιστεί πως κανείς δεν θα βρισκόταν σε μειονεκτική θέση όταν θα γίνονταν αλλαγές.

Πηγή: Deutche Welle

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024