Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι Ρεπουμπλικανοί, οι «πολιτιστικοί πόλεμοι» και o «αφυπνισμένος καπιταλισμός»

Οι Ρεπουμπλικανοί, οι «πολιτιστικοί πόλεμοι» και o «αφυπνισμένος καπιταλισμός»

Πώς η αμερικανική Δεξιά διευρύνει τον «πολιτιστικό πόλεμο» και στην οικονομία, με το βλέμμα στις προεδρικές του 2024

Εδώ και καιρό οι Ρεπουμπλικανοί έχουν αποδυθεί σε έναν λυσσαλέο «πολιτιστικό πόλεμο» κατά της «woke κουλτούρας» στις ΗΠΑ.

Ο όρος παραπέμπει στην επαγρύπνηση και αφύπνιση κατά των διακρίσεων βάσει φυλής ή φύλου και των κοινωνικών ανισοτήτων.

Η αμερικανική Δεξιά αντίθετα ανάγει την «κουλτούρα αφύπνισης» σε μοχλό της προοδευτικής Αριστεράς και ως εκ τούτου σε «κόκκινο πανί», το οποίο πλέον… απλώνει παντού.

Από τις αμβλώσεις και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, μέχρι την εκπαίδευση και πλέον και την οικονομία.

Παράλληλα λοιπόν με τους σκοταδιστικούς περιορισμούς στις αμβλώσεις, τη λογοκρισία σε σχολικά βιβλία και δημόσιες βιβλιοθήκες και πλείστα όσα άλλα επαίσχυντα νομοσχέδια περνούν οι Ρεπουμπλικανοί σε πολιτειακό επίπεδο -με μπροστάρη τον πολιτικά υπερφιλόδοξο κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις– η αμερικανική δεξιά κηρύσσει μεθοδικά τον πόλεμο στις «αφυπνισμένες» Big Business.

H ανοιχτή ρήξη του ΝτεΣάντις με τη Walt Disney Co. -επιχειρηματικό κολοσσό στον τομέα της ψυχαγωγίας και Νο1 εργοδότη στη Φλόριντα- είναι μόνο ένα τελευταίο δείγμα.

Μόλις προ ημερών η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσία της Φλόριντα ενέκρινε νομοσχέδιο, που απαγορεύει στις πολιτειακές και τοπικές αρχές να συνδέουν με περιβαλλοντικά και και κοινωνικά κριτήρια την έκδοση ομολόγων και τις δημόσιες επενδύσεις.

Πρόκειται για σκέλος μιας ευρύτερης συντηρητικής ατζέντας κατά όσων οίκων αξιολόγησης και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων χρησιμοποιούν τα λεγόμενα κριτήρια ESG (περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης).

Συνολικά 18 πολιτείες υπό ρεπουμπλικανικό έλεγχο έχουν είχε προτείνει, είτε υιοθετήσει ανάλογα μέτρα στις ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια.

Στελέχη της αμερικανικής δεξιάς επικρίνουν πλέον ανοιχτά την πολιτική ESG της Wall Street ως woke «παρεμβάσεις» ενός «αφυπνισμένου καπιταλισμού».

Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, με εντολή του ΝτεΣάντις, οι αρχές της Φλόριντα απέσυραν περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια από την BlackRock Inc.

Κατά τα λοιπά, ο ίδιος κρατά ακόμη κλειστά τα «χαρτιά» του για το εάν θα διεκδικήσει το κομματικό χρίσμα για το 2024 έναντι του «μέντορά» του, Ντόναλντ Τραμπ.

Στήνοντας μια «παράλληλη οικονομία»

Το διαδίκτυο αποδεικνύεται για τους Ρεπουμπλικανούς άλλο ένα όχημα στην προσπάθειά τους να χτίσουν μια οιονεί παράλληλη οικονομία στις ΗΠΑ.

Στο πνεύμα του «πολιτιστικού πολέμου», έχει δημιουργηθεί ένα αυτοπροσδιοριζόμενο ως «πατριωτικό» κίνημα από ιδιώτες, ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων και άλλους υποστηρικτές του ακραίου συντηρητικού χώρου.

Μέσω αυτού του δικτύου προωθούν αυτό που οι ίδιοι ονομάζουν αντι-woke προϊόντα και υπηρεσίες, επιχειρώντας να παρακάμψουν ή και να ανταγωνιστούν κάθε κλάδο που συνδέουν με την «κουλτούρα της αφύπνισης».

Οι δραστηριότητες εκτείνονται από το ηλεκτρονικό εμπόριο, με προσφορές για… γνήσια «συντηρητικούς Αμερικανούς», μέχρι και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Υπάρχει για παράδειγμα η πιστωτική κάρτα Coign, «η πρώτη της Αμερικής για τους Συντηρητικούς», όπως διαφημίζεται.

Μεταξύ άλλων, υπόσχεται «απεριόριστες ανταμοιβές επιστροφής μετρητών» και «χρησιμοποίηση της ισχύος μας στην αγορά για να αλλάξει η εταιρική Αμερική και η χώρα μας προς το καλύτερο».

Μελέτες για τις πλατφόρμες BitChute και Gab δείχνουν ότι οι χρήστες τους θεωρούν καθήκον και ευθύνη τον οικονομικό πόλεμο κατά των εταιρειών που θεωρούν μέρους του «αφυπνισμένου καπιταλισμού».

Ακόμη και ο αποκλεισμός τους από τα κυρίαρχα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τεχνολογικούς κολοσσούς δεν δείχνει να πτοεί τις λεγόμενες πλατφόρμες «alt-tech», που συνδέονται με την κατ’ ευφημισμόν «εναλλακτική δεξιά».

Η Gab για παράδειγμα δημιούργησε το GabPay για τις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των χρηστών της, όταν αποκλείστηκε από την PayPal.

Η πλατφόρμα βίντεο BitChute -που επεκτείνεται και στην Ευρώπη- και η καναδική πλατφόρμα βίντεο Rumble προσφέρουν βήμα και ευκαιρίες εσόδων σε όσους δημιουργούς περιεχομένου αποκλείονται από το YouTube.

Προσώρας παραμένει δύσκολο να εκτιμηθεί το μέγεθος αυτής της παράλληλης οικονομίας.

Έρευνες ωστόσο δείχνουν ότι οι χρήστες αυτό του αποκαλούμενου «εναλλακτικού δικτύου» στις ΗΠΑ αριθμούν δεκάδες εκατομμύρια.

Τόσο βαθιές επιχειρείται να γίνουν οι διαχωριστικές γραμμές, που λειτουργούν μέχρι και ειδικές εφαρμογές γνωριμιών, αποκλειστικά για συντηρητικούς.

«Λάδι στη φωτιά» της πόλωσης

Είτε έτσι, είτε αλλιώς, κανείς στις ΗΠΑ δεν αμφισβητεί τον καπιταλισμό.

Οι επιθέσεις των Ρεπουμπλικανών κατά των επενδύσεων με κριτήρια ESG πράγματι δημιουργεί «τεράστια πόλωση», παραδέχεται ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Λάρι Φινκ.

Όπως ωστόσο τόνισε πρόσφατα στο Bloomberg, ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός του  συγκέντρωσε χάρη σε αυτή τη στρατηγική του 400 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στο 2022.

Ποσό εκατονταπλάσιο από αυτά που απέσυραν πολιτείες υπό ρεπουμπλικανικό έλεγχο μέσα στην ίδια χρονιά.

Μελέτη της PwC προβλέπει ότι οι επενδύσεις ESG θα εκτοξευτούν μέχρι το 2026 έως και κατά 84%, φτάνοντας μέσα στην επόμενη τριετία τα 33,9 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Κατά συνέπεια, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο οικονομικός «πόλεμος εκ των έσω» στις ΗΠΑ αντανακλά περισσότερο μια προεκλογική αμηχανία στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών, πέρα από τους στενούς δεσμούς τους με το πετρελαϊκό λόμπι.

Η κλιμάκωση μιας συντονισμένης επίθεσης στους «αφυπνισμένους» επιχειρηματικούς κολοσσούς -με την οποία δεν συμφωνούν όλοι στο κόμμα- έρχεται έπειτα από μια χλιαρή επίδοση των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Γίνεται στο φόντο δημοσκοπήσεων, που δείχνουν ότι η υποστήριξη του δικαιώματος στην άμβλωση διαρκώς αυξάνεται. Και όχι μόνο.

Δείχνουν επίσης ότι η επιχειρούμενη από τους Ρεπουμπλικανούς ταύτιση του «πολιτιστικού πολέμου» τους με την «πολιτική ορθότητα» δεν πείθει πάνω από τους μισούς Αμερικανούς.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς» πώς η αμερικανική Δεξιά μπορεί να κερδίσει περισσότερους νέους ψηφοφόρους «αντιμετωπίζοντας τις πολιτικές απόψεις των νέων ενηλίκων με περιφρόνηση ή χαρακτηρίζοντάς τους εύπιστα θύματα μιας φιλελεύθερης πλύσης εγκεφάλου», σχολιάζει σε πρόσφατο άρθρο του στο Bloomberg ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Boston College, Ντέιβιντ Α. Χόπκινς.

«Και κάθε μέρα που οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών για το 2024 δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον για τους «μαρξιστές» εκπαιδευτικούς, παρά για τις υψηλές τιμές», παρατηρεί το New York Magazine, «φέρνει τον Τζο Μπάιντεν ένα βήμα πιο κοντά στην επανεκλογή του».

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024