Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διακρίσεις στις ΗΠΑ: Ρεπουμπλικάνοι απαγόρευσαν σε Δημοκρατική τρανς βουλεύτρια να παρίσταται σε συνεδριάσεις

Διακρίσεις στις ΗΠΑ: Ρεπουμπλικάνοι απαγόρευσαν σε Δημοκρατική τρανς βουλεύτρια να παρίσταται σε συνεδριάσεις

Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στη βουλή της Μοντάνα πήρε μια απαράδεκτη απόφαση.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Μοντάνα απαγόρευσαν χθες Τετάρτη σε τρανς βουλεύτρια των Δημοκρατικών να παρίσταται στις συνεδριάσεις της βουλής αυτής της πολιτείας των ΗΠΑ, επειδή αντιτάχθηκε σε νομοσχέδιο που απαγορεύει στους ανήλικους να έχουν πρόσβαση σε θεραπείες φυλομετάβασης.

Την προηγούμενη εβδομάδα η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στη βουλή της Μοντάνα είχε απαγορεύσει στη Ζόι Ζέφιρ να παίρνει τον λόγο στο σώμα ως το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Η μοναδική τρανς βουλεύτρια στη Μοντάνα θα μπορεί πλέον να ψηφίζει εξ αποστάσεως, αλλά της απαγορεύεται να εισέρχεται στον χώρο της βουλής, τον προθάλαμο, ακόμη και στα θεωρεία από όπου μπορούν να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση οι πολίτες.

Η ανάρτησή της στο Twitter

Έκανε λόγο για «βασανιστήρια»

Η Ζέφιρ κατήγγειλε την προηγούμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο που επιθυμεί να υιοθετήσει η βουλή της Μοντάνα, βάσει του οποίου απαγορεύεται στους ανήλικους να λαμβάνουν θεραπεία φυλομετάβασης, κάνοντας λόγο για «βασανιστήρια» και λέγοντας προς τους συναδέλφους της ότι θα πρέπει «να ντρέπεστε».

«Την επόμενη φορά (…) που θα σκύψετε το κεφάλι σας για να προσευχηθείτε, ελπίζω να δείτε το αίμα στα χέρια σας», είχε τονίσει, εκτιμώντας ότι το νομοσχέδιο αυτό ωθεί τους τρανς στην αυτοκτονία.

Αμέσως ομάδα 21 Ρεπουμπλικανών υπέγραψαν επιστολή με την οποία ζητούσαν να «λογοκριθεί» η Ζέφιρ. Στην επιστολή αυτή μάλιστα χρησιμοποίησαν αντωνυμίες αρσενικού γένους για να αναφερθούν στη βουλεύτρια.

Σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη Πέμπτη το βράδυ, η Ζέφιρ εξήγησε ότι το κοινοβούλιο «αρνείται να μου επιτρέψει να μιλήσω για οποιοδήποτε νομοσχέδιο μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου», αν δεν ζητήσει συγνώμη για τις δηλώσεις της.

Τη Δευτέρα υποστηρικτές της Ζέφιρ που βρίσκονταν στα θεωρεία διαμαρτυρήθηκαν και φώναζαν «αφήστε την να μιλήσει!». Ο πρόεδρος της βουλής ζήτησε από τους βουλευτές να αποχωρήσουν από την αίθουσα, αλλά η Ζέφιρ παρέμεινε στη θέση της, στρέφοντας το μικρόφωνό της προς τους υποστηρικτές της.

Επτά διαδηλωτές συνελήφθησαν, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι σκλήρυναν τη στάση τους, ζητώντας να τιμωρηθεί η βουλεύτρια, με αποτέλεσμα χθες να αποφασιστεί ο αποκλεισμός της από την αίθουσα.

Η Ζέφιρ κατήγγειλε την απόφαση αυτή, χαρακτηρίζοντάς την πλήγμα στη δημοκρατία και προσβολή προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

«Όταν δήλωσα ότι έχετε αίμα στα χέρια σας, υπερέβαλα», εξήγησε απευθυνόμενη στο σώμα πριν την ψηφοφορία, εκτιμώντας ότι πολλά τρανς άτομα αυτοκτονούν εξαιτίας τέτοιων νόμων.

Ωστόσο η βουλεύτρια αρνήθηκε για μία ακόμη φορά να ζητήσει συγνώμη.

«Αν χρησιμοποιείτε την ευπρέπεια ως μέσο για να φιμώσετε τους ανθρώπους που σας ζητούν να λογοδοτήσετε, χρησιμοποιείτε την ευπρέπεια ως εργαλείο καταπίεσης», τόνισε.

Πολιτισμική μάχη

Η αντιπαράθεση αυτή αποτελεί ένα από τα πιο πρόσφατα επεισόδια της πολιτισμικής διαμάχης μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών. Στις αρχές Απριλίου δύο Αφροαμερικανοί βουλευτές του Τενεσί αποκλείστηκαν από τη βουλή της πολιτείας αφού συμμετείχαν σε διαδήλωση κατά των πυροβόλων όπλων.

Από τον Ιανουάριο έχουν υιοθετηθεί σε 14 αμερικανικές πολιτείες 29 νέοι νόμοι που περιορίζουν τα δικαιώματα των τρανς ατόμων, σύμφωνα με ανάλυση της ACLU που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στην εφημερίδα Washington Post.

Η ACLU αντέδρασε χθες στον αποκλεισμό της Ζέφιρ, κάνοντας λόγο για «μια αντιδημοκρατική προσπάθεια από την ηγεσία της βουλής να λογοκρίνει μία συνάδελφό επειδή χρησιμοποίησε τη φωνή της (…) για να εκπροσωπήσει τους ψηφοφόρους της».

Περισσότερο από το 56% των τρανς νέων έχουν σκεφτεί την αυτοκτονία στη διάρκεια της ζωής τους, ενώ το 31% έχει κάνει τουλάχιστον μία απόπειρα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων.

Οι διαθέσιμες έρευνες για το θέμα δείχνουν ότι οι τρανς νέοι νιώθουν καλύτερα όταν λαμβάνουν ορμονοθεραπεία ή θεραπεία για την αναστολή της εφηβείας. Όμως πολλοί Ρεπουμπλικάνοι καταγγέλλουν τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις των θεραπειών αυτών και θέλουν να τις απαγορεύσουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Το «Μαύρο Θηρίο» απειλεί τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η μεγάλη επιτυχία του Αντσελότι και το ευρωπαϊκό clasico στον ημιτελικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024