Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γενιά Ζ: Όλο και περισσότερες νέες κάνουν coming out ως bisexual

Γενιά Ζ: Όλο και περισσότερες νέες κάνουν coming out ως bisexual

Το 19% - 22% των γυναικών ηλικίας 18 έως 25 ετών αυτοπροσδιορίζονται ως bisexual.

Το περασμένο καλοκαίρι η Κριστίν εντόπισε μια πιπιλιά στον λαιμό της 15χρονης κόρης της. Όταν την ρώτησε ποιος την έκανε η έφηβη κοκκίνισε ολόκληρη.

Τότε το κορίτσι έκανε coming-out στην μητέρα της ως αμφιφυλόφιλη, μια σεξουαλική ταυτότητα που υιοθετούν όλο και περισσότερο τα άτομα της γενιάς Ζ.

Μια νέα ανάλυση των δεδομένων του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι το 19% – 22% των γυναικών ηλικίας 18 έως 25 ετών αυτοπροσδιορίζονται ως bi.

Αυτό τους καθιστά τον κύριο σεξουαλικό προσανατολισμό σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Gallup που έγινε πέρυσι, βάσει της οποίας το 19,7% της γενιάς Z εντάσσονται στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

H Willow Smith, κόρη του ηθοποιού Will Smith, έκανε στα 19 της coming out ως bi και polyamorous

Η Dr. Twenge χρησιμοποίησε στοιχεία από την έρευνα Household Pulse του Γραφείου Απογραφής, το οποίο διεξάγει τακτικές έρευνες που ρωτούν κάθε φορά περισσότερους από ένα εκατομμύριο Αμερικανούς για τη ζωή τους και, σε αντίθεση με τη δεκαετή απογραφή, ρωτά για τη σεξουαλικότητα.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, το ποσοστό του συνόλου των Αμερικανών που προσδιορίζονται ως uqeer διπλασιάστηκε και έφτασε το 7,2%. Αλλά η ταυτότητα των αμφιφυλόφιλων έχει εκραγεί: Μόλις το 6,9% των Millennials είναι αμφιφυλόφιλοι, σε σύγκριση με το 13,1% της Gen Z, πράγμα που σημαίνει ότι οι γυναίκες της Gen Z είναι πλέον μακράν το πιο ανοιχτά αμφιφυλόφιλο κομμάτι του πληθυσμού.

Στις αμφιφυλόφιλες γυναίκες της Gen Z περιλαμβάνεται η κόρη του Will Smith, η τραγουδίστρια Willow. Αποκαλύφθηκε ως αμφιφυλόφιλη και polyamorous στη μητέρα της Jada Pinkett Smith κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου της εκπομπής τους «Red Table Talk» το 2019, λέγοντας: «Αγαπώ τους άνδρες και τις γυναίκες εξίσου και έτσι θα ήθελα σίγουρα έναν άνδρα και μια γυναίκα».

Η ηθοποιός του Riverdale Lili Reinhart, η οποία στα 26 της βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ Millennial και Gen Zer, αποκάλυψε ότι είναι bisexual το 2020 και δήλωσε: «Απλά δεν μου φαινόταν μεγάλη υπόθεση. Έτσι όπως βλέπω τον κόσμο τώρα, σκέφτομαι »δεν είναι όλοι αμφιφυλόφιλοι;»».

Ο καθηγητής αναπτυξιακής ψυχολογίας του Κορνέλ Ritch Savin-Williams, ο οποίος έχει περάσει τέσσερις δεκαετίες μελετώντας τη σεξουαλικότητα των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων, δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο αποστιγματισμός επιτρέπει σε όλο και περισσότερους νέους να κάνουν coming-out.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν προσθέσει σε αυτή την ορατότητα ότι υπάρχουν επιλογές που προηγουμένως δεν ήταν διαθέσιμες», δήλωσε στην The Post.

Η νομιμοποίηση των γάμων

Η Gen Z είναι η πρώτη ομάδα που ενηλικιώνεται μετά τη νομιμοποίηση των γάμων ομοφυλοφίλων και το ποσοστό των Αμερικανών που συμφωνούν ότι η ομοφυλοφιλία πρέπει να γίνει αποδεκτή από την κοινωνία έχει αυξηθεί από 51% σε 72% από το 2002. Η Savin-Williams βλέπει την αύξηση των νέων καθώς το LGBT είναι φυσικό αποτέλεσμα.

«Δεν είναι ότι αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που άλλαξαν σεξουαλικό προσανατολισμό», είπε. «Η αλλαγή έγινε στην ορατότητα και την προθυμία των ατόμων να το εκφράσουν και να το δηλώσουν».

Ο Savin-Williams έχει επίσης παρατηρήσει μια αλλαγή στη στάση μεταξύ των νέων που πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι η σεξουαλική προτίμηση δεν είναι δυαδική —δηλαδή, απλώς ομοφυλόφιλη ή ετεροφυλόφιλη— με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα άτομα να κάνουν coming out ως bi.

«Αυτό που κατάφεραν να κάνουν είναι να πουν ότι υπάρχει ένα φάσμα – και αυτή ήταν η λέξη-κλειδί», εξηγεί. «Είναι δυνατόν να είσαι κατά κύριο λόγο ετεροφυλόφιλος αλλά και να έχεις κάποια έλξη ή συμπεριφορά προς το ίδιο φύλο».

Σε αυτό το πλαίσιο, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του ΛΟΑΤΚΙ+ πληθυσμού έχει γίνει μεταξύ των αμφιφυλόφιλων – και ιδιαίτερα των γυναικών, οι οποίες, σύμφωνα με τον Savin-Williams, έχουν την τάση «να είναι πιο ευέλικτες, να είναι πιο εσωστρεφείς και να είναι πιο ικανές να εξερευνήσουν την σεξουαλικότητά τους».

Μόλις το 66% των γυναικών (όλων των ηλικιών) δηλώνουν ότι «κατά κύριο λόγο δεν έλκονται από το ίδιο φύλο», και πιστεύεται ότι περίπου το 24% έχουν κάποιο βαθμό έλξης και στα δύο φύλλα.

Όχι δεν είναι «τάση»

Οι υποψίες ότι τα παιδιά «θέλουν» να είναι κάτι άλλο από στρέιτ έχουν ενοχλήσει ορισμένα νεαρά μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

«Υπάρχει αυτή η τάση των στρέιτ κοριτσιών και των στρέιτ γυναικών που βασικά λένε: «Ω, οι άντρες είναι χάλια και τα κορίτσια είναι όμορφα. Μακάρι να ήμουν αμφιφυλόφιλη», δήλωσε ένας queer Gen Z YouTuber σε ένα βίντεο με τίτλο «Wannabe TikTok bisexuals need to stop».

«Είσαι στρέιτ και απλά εύχεσαι να ήσουν μέλος της κοινότητας», πρόσθεσε. «Ως κάποιος που είναι στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αυτό είναι τόσο ενοχλητικό και δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείς τη στρέιτ φωνή σου για να πνίγεις τους queer ανθρώπους».

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024