Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
SpaceX: Μήνυση περιβαλλοντικών οργανώσεων μετά την καταστροφή που άφησε πίσω του το Starship

SpaceX: Μήνυση περιβαλλοντικών οργανώσεων μετά την καταστροφή που άφησε πίσω του το Starship

Η προσφυγή θα μπορούσε δυνητικά να καθυστερήσει το πρόγραμμα Artemis για αποστολές πληρωμάτων στη Σελήνη.

To χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή των Αμερικανών στη Σελήνη ίσως απειλείται μετά τη μήνυση που κατέθεσαν περιβαλλοντικές οργανώσεις για την αδειοδότηση του διαστημικού κέντρου της SpaceX στο Τέξας.

Η προσφυγή υποβλήθηκε λίγες ημέρες μετά την πρώτη δοκιμαστική πτήση του σκάφους Starship, το οποίο προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην εξέδρα εκτόξευσης και εκτόξευσε συντρίμμια σε καταφύγιο άγριας ζωής.

Οι οργανώσεις κατέθεσαν μήνυση κατά της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας (FAA ζητώντας να ακυρωθεί η πενταετής άδεια που παραχωρήθηκε στο διαστημικό κέντρο και να διενεργηθεί πλήρης μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μια διαδικασία που συχνά διαρκεί χρόνια.

Σύμφωνα με τη μήνυση, η απόφαση της FAA να μην ζητήσει την πλήρη μελέτη που προβλέπεται για μεγάλα έργα παραβιάζει την περιβαλλοντική νομοθεσία και απειλεί το καταφύγιο άγριας ζωής στο Μπόκα Τσίκα του Μεξικού, το οποίο φιλοξενεί σπάνια αιλουροειδή, πτηνά και θαλάσσιες χελώνες.

Τοποθετημένο στην κορυφή του πυραύλου Super Heavy, το Starship έχει ύψος 120 μέτρα (SpaceX)

Στις 20 Απριλίου, το διαστημικό κέντρο Starbase υπέστη σοβαρές ζημιές από τη δοκιμή του ισχυρότερου πυραύλου στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνηση.

Το Starship τελικά εξερράγη σε ύψος 30 χιλιομέτρων λόγω τεχνικών προβλημάτων, όμως η SpaceX δήλωσε ικανοποιημένη από τη δοκιμή, καθώς συγκέντρωσε πολύτιμα δεδομένα για την επόμενη προσπάθεια σε περίπου δύο μήνες.

Με την πυροδότησή του ο πύραυλος εκτόξευσε μεγάλα κομάτια μπετόν σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων, άνοιξε κρατήρα κάτω από την εξέδρα εκτόξευση  και εκτίναξε ένα σύννεφο κονιορτοποιημένου τσιμέντου που κάλυψε μια κωμόπολη σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων, ανέφερε σε έκθεσή της η Υπηρεσία Ιχθύων και Άγριας Ζωής, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών.

To σύννεφο σκόνης από τη δοκιμή κάλυψε κωμόπολη σε απόσταση 10 χιλιομέτρων (Reuters)

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της SpaceX Έλον Μασκ έδειξε να αναγνωρίζει τις παράπλευρες απώλειες από την δοκιμή και δήλωσε  η SpaceX αναπτύσσει «μια γιγάντια ατσάλινη πλάκα που ψύχεται με νερό» και τοποθετείται κάτω από την πλατφόρμα εξέδρας για να την προστατεύσει από  την ισχύ των 33 πυραυλοκινητήρων του Starship.

Η SpaceX είχε αντιταχθεί σθεναρά στο ενδεχόμενο διενέργειας πλήρους περιβαλλοντικής μελέτης για την εγκατάσταση του Μπόκα Τσίκα, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα απειλούσε το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα της εταιρείας.

Θα απειλούσε επίσης το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος Artemis για την επιστροφή της NASA τη Σελήνη, δεδομένου ότι οι αστροναύτες της θα χρησιμοποιούν το Starship ως σεληνάκατο.

Η πρώτη αποστολή πληρώματος στη Σελήνη με την αποστολή Artemis II δεν αναμένεται πάντως πριν από το 2025 το νωρίτερο.

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024