Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές 2023: Στα 7-9 δισ. ευρώ o γαλάζιος «λογαριασμός» της 4ετίας

Εκλογές 2023: Στα 7-9 δισ. ευρώ o γαλάζιος «λογαριασμός» της 4ετίας

Πού τα δίνει η ΝΔ και από πού θα χρηματοδοτήσει τις αυξήσεις μισθών. Ποιο το όφελος από την αύξηση αφορολόγητου

«Κοστούμι» 7-9 δισ. ευρώ ράβει η Νέα Δημοκρατία για τις οικονομικές παρεμβάσεις της επόμενης 4ετίας, βάσει των οποίων υπόσχεται ενίσχυση των εισοδημάτων, με αυξήσεις μισθών και μειώσεις φόρων.

Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα κινείται με ρυθμούς 3% ετησίως. Αυτός ο ρυθμός αποτελεί έναν στόχο πρόκληση καθώς συνεπάγεται υψηλή ροή επενδύσεων και εσόδων, ώστε να μην υπάρξει δημοσιονομικός κίνδυνος. Ήδη, για το 2023 εκτιμάται ότι η οικονομία θα “τρέξει” με περίπου 2%, άρα για να αγγίξει το 3%, για τα επόμενα έτη, θα πρέπει οι επενδύσεις και η κατανάλωση να μην απειληθούν, για παράδειγμα από μία νέα κρίση, όπως η εν εξέλιξη αναταραχή στις διεθνείς τράπεζες.

Μετά την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος την Παρασκευή θα παρουσιάσει τις δικές του υποσχέσεις. Η Κουμουνδούρου προτείνει  μείωση των έμμεσων φόρων, κάτι το οποίο η ΝΔ δεν έχει εντάξει τις εξαγγελίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παρουσιάσει  ένα αναλυτικό σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια και το ιδιωτικό χρέος. Θεωρείται ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα προς επίλυση και αφορά την μεσαία τάξη.

Ως προς τη Νέα Δημοκρατία, το κυβερνών κόμμα επιδιώκει την ανανέωση της θητείας της υποσχόμενη να προσεγγίσουν οι μισθοί στην Ελλάδα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Κεντρική ραχοκοκαλιά των εξαγγελιών είναι να επιτευχθεί μία αύξηση των μισθών κατά 25% σε βάθος τετραετίας, φοροελαφρύνσεις για οικογένειες με παιδιά και μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Ο γαλάζιος λογαριασμός υπολογίζεται περίπου στα 2 δισ. Ευρώ ετησίως και η κύρια πηγή “χρηματοδότησης” είναι η ανάπτυξη. Σύμφωνα με τους στόχους της ΝΔ, οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 70%, οι εξαγωγές έως το 2030 θα αυξηθούν 70% του ΑΕΠ και τα τουριστικά έσοδα θα εκτοξεύουν στα 30 δισ. Ευρώ.

Αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ

Η γαλάζια παράταξη παίζει το χαρτί των μόνιμων μειώσεων φόρων και εισφορών κατά την τετραετία 2023-2027. Αυτό σημαίνει ότι με την προαναγγελθείσα αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ, οι μισθωτοί με ένα παιδί θα έχουν φορολογικό όφελος 90 ευρώ το χρόνο. Για τους φορολογούμενους με δυο ή περισσότερα παιδιά η ελάφρυνση αυξάνεται στα 220 ευρώ το χρόνο.

Στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ εντάσσεται, επίσης, μία νέα μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους. Αναλόγως με το δημοσιονομικό χώρο, οι νέες μειώσεις εισφορών μπορεί να είναι από 2 – 3 ποσοστιαίες μονάδες για τη μισθωτή απασχόληση. Ως τώρα, οι εισφορές μειώθηκαν κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούνιο του 2020 και κατά 3 τον Ιανουάριο του 2021. Επίσης, από 1/6/2022 μειώθηκε το ύψος των εισφορών επικουρικής ασφάλισης από 6,5% σε 6%, ισόποσα για εργοδότες και μισθωτούς.

Σημαντική είναι η εξαγγελία για την κατάρτιση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, το οποίο ξεκινά από 400 ευρώ και φθάνει τα 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ΝΔ δεσμεύεται για σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας το 2027. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ανέρχεται περίπου στα 400 εκατ. Ευρώ.

Sports in

«Μπάχαλο» στη Γαλλία για τον… πετεινό στην φανέλα (pic)

Τσακώνονται σαν τα… κοκόρια οι Γάλλοι οπαδοί για τον τεράστιο πετεινό στη νέα φανέλα της Εθνικής Γαλλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024